Prieš šventes – laiškai Kalėdų Seneliui ir siuntiniai emigrantams

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams daugelis vis dažniau pagalvoja apie praėjusius metus, pasvajoja apie naujus, nesąmoningai užmetą akį į originalius atvirukus prekybos centruose ir dažniau nei įprastai varsto pašto duris. Darbuotojai tikina šventiniu laikotarpiu čia besisukantys kaip bitės – laiškų ir siuntų padaugėja net kelis kartus. Apie tai, ką ir kaip siunčia lietuviai, portalui lrytas.lt papasakojo Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Dec 11, 2012, 6:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:07 PM

Laiškai Joulupukiui nepraranda populiarumo

Kaži ar lengva būtų rasti žmogų, kuris bent kartą gyvenime nebūtų parašęs laiško Kalėdų Seneliui. Paslapčia surašę savo norus vaikai nuoširdžiai tiki stebuklus darančiu pasakų personažu. Kasmet mažieji šeimos nariai paima popieriaus lapą ir mažomis rankytėmis tėvų padedami išraito: „Mielas Kalėdų Seneli... Šiemet buvau labai geras... Kalėdoms norėčiau...“ ir siunčia savo norus į sniegynais nuklotą ir žibančiomis lemputėmis apkabinėtą pasakų namelį Laplandijoje.

„Vaikai kaip rašė laiškus Kalėdų Seneliui, taip ir rašo“, – šyptelėjo A. Jonušaitė. Pasak jos, tikėjimas ir stebuklai niekur nedingsta, todėl laiškų siuntimo į Laplandiją populiarumas bėgant metams nė kiek nesumažėjo. Pašto darbuotojos teigimu, konkreti statistika nėra vedama, todėl tiksliai tendencijas apibūdinti – sunku. „Vienetais į Laplandiją siunčiamų laiškų neskaičiuojame, tačiau rūšiuodami bendrą srautą pastebime nemažai Kalėdų Seneliui adresuotų laiškų“, – teigė ji.

A. Jonušaitė taip pat užsiminė, kad, kaip ir kiekvienais metais, daugelis tų, kurie nepatingėjo atverti širdies barzdotajam Joulupukiui, pašto dėžutėse jau sulaukė staigmenos – iš Laplandijos atsiųsto atsakymo.

Adresą, kuriuo siųsti laišką Joulupukiui, galite rasti čia.

Šventė vaikui – iš anksto užsakyta dovana

Itin populiaria paslauga šventiniu laikotarpiu jau spėjo tapti specialus kalėdinis paštas vaikams. Norėdami nustebinti mažuosius artimiausi jų šeimos nariai jau trečius metus gali užsakyti asmeniškai jiems paruoštą dovanėlę, o ją šventinėje pakuotėje pristato nykštuku persirengęs paštininkas. Dovana sudaryta iš dviejų dalių: pasakų knygos ir kompaktinės plokštelės, kurias tėveliai gali išsirinkti iš kelių siūlomų variantų. „Dovana yra įteikiama tiesiai vaikui į rankas. Smagu matyti, kaip jie nustemba“, – sakė ji.

Anksčiau tik didžiuosiuose miestuose teikta paslauga dabar prieinama visiems Lietuvos gyventojams. Pasak A. Jonušaitės, tokia paslauga puikiai padeda išspręsti problemą, kaip nustebinti 3–10 metų vaiką.

Populiarėja mažų siuntinių siuntimas

Dabar žmonės vieni kitus su šventėmis pasveikina interneto erdvėje: nusiunčia žaismingą elektroninį laišką ar paskelbia šventinį įrašą socialiniuose tinkluose. Rodos, laikai, kai ranka užrašyti popieriniai atvirukai ar masiškai siunčiamos trumposios SMS žinutės, jau praėjo. Tačiau A. Jonušaitė patikino, kad žmonių, kuriems patinka ranka rašytų ir paprastu paštu siunčiamų sveikinimų šiluma, vis dar yra. „Be abejo, prieš 10-20 metų atvirukų paklausa buvo didesnė, tačiau ir anksčiau, ir dabar prieš Kalėdas pašto apkrovos dėl šventinių sveikinimų padaugėja 3–4 kartus“, – teigė ji.  

Tačiau paštu siunčiami ne tik atvirukai. Didėjant emigracijai populiarėja smulkių, iki 2 kilogramų, siuntų į kitas šalis siuntimas. Tėvai, seneliai neretai nori perduoti kokią nors dovanėlę užsienyje gyvenantiems vaikams. Jie, savo ruoštu, taip pat siunčia įvairius siuntinius. „Žmonės vis dar nori pradžiuginti ir nepamiršta vieni kitų pasveikinti“, – šyptelėjo A. Jonušaitė.

Įdomu tai, kad Lietuvos paštas laiškus skaičiuoja ne vienetais, o tonomis – laiškai sukraunami į maišus, pasveriami ir tuomet siunčiami. Dėl šios priežasties sunku pasakyti, kiek tiksliai laiškų išsiunčiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.