Penkios dovanos moderniam Kalėdų Seneliui

Artėjant Kalėdoms didžiausiu galvos skausmu virsta džiuginančios ir vertingos dovanos paieškos. Vieni perka amžinas vertybes - šiltas kojines, pliušinius žaislus ir šokoladinius meškučius. Praktiškesni pasinaudoja proga nupirkti tai, ką seniai planavo – skutimosi mašinėlę, kvepalus, telefoną. Tačiau visi svajoja apie naujoves, kurioms neišdreba skirti pinigų kitu metų laiku. Galimų variantų daug, tad šį kartą kalbėsime apie elektronines dovanas, kurios tikrai pradžiugintų visus. Taigi, kur jų ieškoti ir kiek kainuotų lietuviškam Kalėdų Seneliui šiuos daiktus padėti po eglute?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 15, 2012, 1:15 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:06 PM

Prabangi dovana – „iPad Mini

Tai, matyt, populiariausia šių Kalėdų dovana pasaulyje. Nuo Niujorko iki Honkongo žmonės stovi eilėse, kad nusipirktų žaisliuką, kuris jau beveik gali pakeisti asmeninį kompiuterį. Tūlas lietuvis gali visai pagrįstai skųstis, kad pigiau ir naudingiau būtų dovanoti mėnesio sąskaitos už šildymą apmokėjimą. Tačiau ne visi gyvena iš minimumo ir ne visų svajones užgožė buities rūpesčiai. Taigi, jei turi už ką ir gali sau leisti, šia dovana pradžiuginsi ir anūką, ir senelę. Na, gerai, senelė iškart nepuls krykštaudama šokinėti iš džiaugsmo, tačiau supratusi, kad šis mažas daikčiukas atlieka viską, ko ji tikėtųsi iš kompiuterio, ir pramokusi naudotis „Skype“, elektroniniu paštu ir skaityti internete mūsų portalą, greičiausiai dar ir padėkotų.

Prieš kelias dienas dar būtume patarę pirkti jį „Ebay“ arba „Amazon“ parduotuvėse. Pigiausias „Ebay“ aptiktas variantas („iPad Mini“, 16 GB atmintis) su siuntimo į Lietuvą išlaidomis kainuotų 1227 Lt, o „Amazon“ – kiek per 1370 Lt.

Tačiau tai buvo prieš kelias dienas. Dabar „iPad Mini“ jau pasiekė Lietuvą ir pigiausia jo versija „iDeal“ parduotuvėje kainuoja 1179 Lt. Lygiai tiek, kiek optimalių parametrų „Samsung“ televizorius 32 colių įstrižainės ekranu.

Ateities dovana – elektroninė skaityklė

Knygas dovanojame dažnai ir kiekvieną kartą rizikuojame, kad žmogui jos pasirodys neįdomiomis. Keliaudami vežamės su savimi kilogramą sveriantį romaną ir dažnai suprantame, kad pasiėmėme kažką nelabai mėgstamo. Elektroninės skaityklės sveria mažai, į jų atmintį telpa keli šimtai ar tūkstančiai romanų, o rašaliniai jų ekranai visiškai nekenkia akims. Tekstą čia formuoja kapsulėse uždaryti tikro rašalo lašeliai, dėl to elektroninę skaityklę galima skaityti saulės šviesoje, taip pat, kaip tikrą (ko nepasakysi apie kitus ekranus). Knyga energiją naudoja tik puslapiams perversti, todėl kartą įkrovus galima perskaityti porą romanų, nesvarbu, kiek laiko tai truks.

Realiai naudotis įrenginiu sugebės kiekvienas, o mėgstantys skaityti ilgainiui tikrai sutaupys pasirinkę elektroninę skaitymo priemonę – atsiunčiami romanai pigesni negu parduotuvėse, o ir medžiai dėl jų nenukenčia. Be to, silpnaregiams labai naudinga į daugelį skaityklių įdiegiama teksto skaitymo balsu funkcija – skaito lėtai ir be intonacijos, tačiau visai suprantamai

Šiuo metu aukščiausios kokybės elektroninę skaityklę siūlo „Amazon“ interneto parduotuvė – „Kindle Paperwhite“ su bevielio interneto funkcija kainuotų apie 450 Lt. Lietuviška elektroninių knygų parduotuvė „Skaityklė.lt“ turi 379 Lt kainuojančią „e-STAR“. Aišku, yra modelių ir už 1000 Lt.

Derėtų neužmiršti, kad „Kindle“ parduotuvėje galima rasti tūkstančius nemokamų romanų, tačiau dauguma tik anglų kalba. Knygomis lietuvių kalba prekiauja „knygute.lt“, „skaitykle.lt“. Skaitantys rusiškai be vargo internete ras tūkstančius nemokamai patalpintų romanų šia kalba, tačiau jiems derėtų įsigyti skaityklę, atpažįstančią „fb2“ formatu įrašytas knygas.

Šilta dovana – skaitmeninis nuotraukų rėmelis

Vis daugiau ir daugiau fotografuojame, tačiau vis mažiau ir mažiau spausdiname popierinių nuotraukų. Vieni pasitenkina patalpindami jas „Facebook“, kiti laiko diskeliuose ir kartais peržiūri kompiuterio ekrane. O ką daryti senai mamai, kuri taip mėgsta įrėminti gražias anūkų ir vaikų nuotraukas? Jai reikia padovanoti skaitmeninį nuotraukų rėmelį!

Pirmiausia – jis talpina ne vieną nuotrauką ir sėkmingai gali rodyti visas jas paeiliui, tad patalpinęs į atmintį mieliausius kadrus, galėsi žiūrėti į jas nors ir visą dieną. Antra – naudotis juo itin paprasta, tereikia įjungti. Trečia – rodomas nuotraukas galima nuolat keisti.

Rėmelių kainos jau nebesikandžioja – pigiausi 7 colių įstrižainės modeliai kainuoja nuo 100 Lt. Aišku, yra ir už 700 Lt, tačiau jie didesni, dažnas turi interneto jungtį, gali rodyti vaizdo failus ir t. t. Žodžiu, dovana nebloga tik už porą šimtų.

Neturėtume užmiršti ir nuotraukėles rodančio pakabuko prie raktų. Štai interneto parduotuvėje (čia) už 21 Lt siūlomas širdelės formos pakabukas su mažyčiu ekraniuku ir 1 Mb vidine atmintimi – tiesiog ideali paauglio dovana mylimajai.

Išmani dovana – „Smegenys“ televizoriui

Pirmiausia, aišku, tokia dovana tiks tam, kas jau turi paprastą modernų televizorių. Pavyzdžiui, nebrangų, be visokių išmanių funkcijų, LCD, LED, arba senesnės kartos plazminį. Žodžiu – tiktų daugumai, kurie pirkdami televizorių taupė ir atsisakė plačiai reklamuojamų, tačiau toli gražu ne pirmojo būtinumo funkcijų, tačiau visai neatsisakytų televizoriaus ekrane žaisti žaidimų, naršyti internete, naudotis „Skype“, tikrinti elektroninį paštą… Paprasčiau tariant – daryti viską, ką gali atlikti šiuolaikinis išmanusis telefonas.

Labai klystate, jei manote, kad siūlome kažkokį neįperkamą kompiuterį – tik šiek tiek už USB atmintinę didesnis „Android“ sistemos kompiuteriukas neužims vietos ir leis žaisti visus „Google Play“ parduotuvėje esančius žaidimus ir naudotis programomis. Trumpai paieškai internete, ir skelbimų portale pamatai pardavėjus, Lietuvoje tokį kompiuteriuką „Android mini PC MK 808“ kartu su beviele valdymo klaviatūra parduodančius už 330 litų. Be klaviatūras kainuotų apie 200, tačiau valdyti vis tiek kažkaip reikėtų.

Tai dovana ne seneliui, bet sūneliui tikrai patiks.

Sąžininga dovana – legalūs „Windows 8

Matau jau minią mus pirštais badančių vagių – kas Lietuvoje perka legalius „Windows“, jei jokių problemų įsirašyti vogtus? Kas gi džiaugsis tokia dovana, kurią pats gali pasiimti nemokamai?

Atsakymas paprastas – tokios šviesios šventės proga padovanoti kažkam galimybę nebebūti vagimi yra beveik stebuklingas darbas! Svarbiausia – tai paprasta ir šiuo metu stulbinančiai pigu. „Microsoft“ savo svetainėje vis dar siūlo „Windows 8 PRO“ už 104 litus! 29,99 euro. Kas pasakys, kad tai brangiau, negu kiekvieną kartą gavus piratinę programą blokuojantį atnaujinimą kreiptis pagalbos į specialistą, tegul… ai, tegul toliau ir kankinasi savo baloje. O artimas žmogus, ryte savo kompiuterio ekrane išvydęs moderniausių „Windows“ langus, tikrai patirs siurprizą… Nors gal vis dėlto programinę įrangą geriau keisti dalyvaujant kompiuterio savininkui, nes siurprizas gali būti ir nedžiuginantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.