Etiketo ekspertė pataria: kaip išrinkti tinkamą dovaną viršininkui, kolegai, draugui?

Rinkdami dovaną galvokite apie gavėją. Geriausias dovanų dovanotojas analizuoja, stebi gavėjo stilių, domėjimosi sritis, kelionių įpročius, gyvenimo būdą ir dovanoja originalias dovanas. Norint išrinkti tikrai vertingą dovaną (dovanos vertė nelygu jos kainai), reikia ją rinkti pagal gavėjo pomėgius (jokiu būdu negalima remtis tik savo skoniu), asmenybę, skonį, stilių, svajones, gyvenimo būdą, užimamą visuomeninę padėtį, lytį, amžių, religinius įsitikinimus, sveikatą. Todėl labai svarbu pažinti žmogų ir kaip galima daugiau apie jį sužinoti, kad dovana jį pradžiugintų. Žinoma, tai padaryti sudėtinga, nes reikia nuolat stebėti būsimą dovanos gavėją.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvyda Jasilionytė

Dec 18, 2012, 9:55 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:24 PM

Venkite juokingų, humoristinių dovanų. Galbūt jums atrodo labai smagu ir žaisminga, tačiau kitam tai gali atrodyti įžeidžianti dovana, kuri gali sugriauti arba apsunkinti santykius. Pvz., niekuomet nedovanokite svarstyklių asmeniui, turinčiam antsvorio, ar kremo nuo raukšlių vyresnei moteriai ir panašiai.

Unikalios ir neįprastos dovanos sudaro įspūdį, kad ją rinkote specialiai, asmeniškai gavėjui ir įdėjote nemažai pastangų. Nedovanokite dovanos remdamiesi tik savo skoniu.

Tik nereikia persistengti ir bandyti dovana demonstruoti savo finansinę padėtį bei galimybes. Biudžetas. Įvertinkite savo biudžetą, statusą, ryšį su tuo asmeniu ir tinkamai apsispręskite dėl kainos.

Labai brangios dovanos įpareigoja – tokių gavęs asmuo gali pasijusti labai nejaukiai, net įsipareigojęs.

Geriausia dovana yra ta, kuri dovanojama nuoširdžiai ir yra originali.

Prie dovanojamos dovanos visuomet turi būti užrašyta kortelė su palinkėjimais.

Šeimos nariams, draugams, verslo partneriams – keletas nuoširdžių savų žodžių.

Vadovui – bendra dovana nuo viso kolektyvo. Nereikia labai brangių ir prašmatnių dovanų. Būtų puiku žinoti jo (jos) pomėgius ir kas jį (ją) gali pradžiuginti. Dovana turėtų būti skoninga ir solidi. Dovana vadovui turėtų būti bendra – nuo kolektyvo, o ne asmeniška. Nereikia labai brangių ir prašmatnių dovanų. Būtų puiku, jei tikrai žinote jo (jos) pomėgius ir kas jį (ją) pradžiugintų.

Dovana turėtų būti skoninga ir solidi. Kai kuriose įmonėse yra nustatyta didžiausia galima dovanos suma. Tai gali būti bendra dovana vadovo šeimai – pavyzdžiui, bilietai ar pan. Jo šeimos nariai bus pamaloninti, nes ir apie juos bendradarbiai pagalvojo.

Jei jūs branginate sekretorę – įteikite bendro naudojimo dovaną: nupirkite dovanų čekį jos gimtadienio proga, Kalėdų proga ar vaiko gimimo proga.

Jei visuomet dovanodavote dovanas darbuotojams, o kaip šiais metais? Linkėčiau nepamiršti, tačiau ir nedovanoti menkaverčių dovanų. Nuspręskite, kokį biudžetą skiriate ir gerai pagalvokite ką vertėtų pirkti.

Bendradarbiams – jei Jūs įmonėje esate naujokas ir nežinote jos tradicijų – pasiklauskite kolegų. Kartais įmonės turi savitų papročius, pvz., pasikeisti nedidelėmis dovanėlėmis.

Sutaupykite pinigų pasikvietę kolegas apsvarstyti, kokias dovanas dovanoti. Paklauskite kiekvieno, ką jis mano apie vadovui dovanotiną dovaną, kokias dovanas dovanoti kolegoms. Galbūt vyno ir šokolado krepšelį, o gal knygų, kurios įkvėptų kitų metų darbams, kopti karjeros laipteliais. Jei dirbate labai dideliame skyriuje, tuomet tikrai neverta pirkti visiems dovanų, o jei mažoje komandoje – smagu padovanoti bent mažą malonią dovanėlę kiekvienam. Venkite rėmelių, kvepalų, drabužių, nes tai labai individualu ir intymu.

Geriau dovanokite tai, kas atitinka to asmens skonį arba priemones, kurias galės panaudoti darbui: rašiklį, įdomią užrašų knygelę, kavos, ar svajojamą perskaityti knygą. Jei keičiatės dovanomis – sutarkite konkrečią dovanai skirsimą sumą. Pvz., skirkite po 20 Lt. Ir už tą sumą raskite asmeniui tinkamą ir jo pomėgius atitinkančią dovaną.

Jei perkate dovanas didelei grupei žmonių, gali būti sudėtinga rasti individualių dovanų. Tada geriausia pirkti vienodas. Tai gali būti delikatesai, pvz., rūkytas kumpis visai grupei arba individualiai vytinta dešra kiekvienam, medaus kubilėliai, arbatos rinkiniai ir pan.

Dovanos klientams su įmonės logotipais turi būti tinkamai parinktos.

o Jei tai dovanos, išskirtinai parinktos mažam skaičiui gavėjų, reikia vengti visiško formalumo.

o Jei dovanos skirtos dideliam skaičiui klientų – galima ir rinktis formalesnes.

o Prie tinkamesnių dovanų galima priskirti delikatesų rinkinį, kuriuo galėtų pasidžiaugti visas kolektyvas.

Esant gana sudėtingai ekonominei situacijai nereikėtų tikėtis itin išskirtinių dovanų, pvz., brangių sąsagų su monogramomis iš klientų ar partnerių. Greičiausiai Jūs taip pat jiems tokios sumos šiandien neskirsite.

Dovanos su įmonės logotipais taip pat turėtų atitikti gavėją, o ne būti visiškai formalios, dovanojamos visiems. Jei dovanas dovanojate dideliam skaičiui klientų, jos gali būti ir formalesnės. Labai puiku, jei tai delikatesų rinkinys, kuriuo gali pasidžiaugti visas kolektyvas.

Dovanos klientams įteikiamos anksčiau, prieš šventes. Visai kitaip su verslo partneriais. Geriausiai, jei logotipas dedamas ant pakuotės, o ne ant paties gaminio, nes tada galės tuo gaminiu puoštis ar naudoti dažniau. Verslo partneriai – kaip šeimos nariai, juos turėtumėte pasveikinti asmeniškai švenčių išvakarėse. Prie dovanojamos dovanos visuomet turėtų būti užrašyta kortelė su palinkėjimais.

Nereikėtų dovanoti pigių, prastos kokybės suvenyrų, kurie labai greitai atsidurs šiukšlių dėžėje ar mėtysis lentynoje, stalčiuje. Jau geriau įteikime gražų atviruką su paties užrašytais nuoširdžiais palinkėjimais. (Šiandien atvirukai taip pat tapo labai formalūs, sveikinimai taip pat siunčiami labai formaliai – visiems tas pats atvirukas ir tas pats tekstas. Skirkime asmeninio dėmesio kiekvienam savo partneriui, draugui, šeimos nariui ir klientui.) Sveikinimo kortelė visuomet turėtų būti pasirašyta ranka.

Pastaruoju laiku labai populiaru siųsti elektroninius sveikinimo atvirukus. Jei tokį gavote iš asmens, kuriam sveikinimo neišsiuntėte ir kurio adreso neturite savo knygelėje, tuomet nedelsdami atsakykite ir pasveikinkite jus prisiminusį žmogų.

Prieš siųsdami dovaną savo klientui ar tiekėjui, pasitikrinkite, ar nėra vidaus taisyklių reglamentuota priimamos dovanos suma. Gali nutikti taip, kad dovaną Jums grąžins, nors Jūsų ketinimai buvo puikūs. Jei dovanojate labai brangias dovanas, galima susidaryti nuomonę, kad norite įgyti to asmens palankumą.

Brangių dovanų reikėtų vengti, nes tokią gavęs asmuo gali pasijusti labai nejaukiai, gal net įsipareigojęs.

Dovanojimas. Dovanas įpakuokite ir dekoruokite. Užrašykite kortelę su palinkėjimais. Nedera parodyti nepasitenkinimo ar kritikuoti dovanos. Dovaną turėtume priimti šypsodamiesi ir nuoširdžiai padėkoti.

Dauguma žmonių įpratę dovanoti dovanas tik per šventes. Bet dovanos yra malonus būdas išreikšti dėkingumą ar parodyti dėmesį. Jos stiprina mūsų tarpusavio ryšius. Labai puiku, jei tos dovanos gavėjas nesitiki ir dovana tampa dar ir staigmena.

Netgi arbatpinigiai yra savotiška dovana. Todėl įprasta jų palikti tiems, kurie maloniai Jus aptarnavo (padavėjui, taksi vairuotojui, rūbininkui ir pan.).

Galvokite apie artėjančią metų pabaigą, kai turėtume prisiminti visus metus mums patarnaujančius žmones ir nupirkti jiems po dovanėlę.

Dovanokite naudingas dovanas. Jei tai Jūsų bosas, kolega, asistentė ar klientas, dovana turėtų būti naudinga ir stilinga, deranti prie biuro interjero. Pvz., elegantiškas rašiklis ar rašiklių rinkinys, odinis kompiuterio dėklas, skaitmeninis nuotraukų rėmelis – tai gerai apgalvotos dovanos bendradarbiams.

Nutaikius progą galima kolegų ir pasiteirauti, kokios dovanos norėtų.

Dovanos, kurios visada tinkamos:

Knygos

Gėlės ir augalai

Saldainiai ar šokoladas

Krištolo dirbiniai, kristalai

Įrėminta fotografija

Gurmaniškas maistas

Arbatos ruošimo priemonės

Arbatžolių rinkinukai

Vynas

Kanceliariniai reikmenys

Neįprastos dovanos 2 ar 4 bilietai į trokštamas rungtynes, koncertą, operą, žaidynes ir pan.

Mažas antikvarinis daiktas – sidabrinė dėžutė vaistams, svoris popieriui prispausti, laiškams atplėšti skirtas įnagis ir kt.

Originali vaizdajuostė iš universiteto laikų ar šeimos šventės

Rankomis piešta skarelė (galėtų būti ir įrėminta)

Įrėmintos universiteto laikų fotografijos ir atmintini daiktai, kuriuos kolekcionuoja gavėjas

Įrėmintas paveikslas ar namo eskizas

Rezervacija labai populiariame restorane (dovanų čekis vakarienei)

Prabangus servisas, kurio žmonės patys sau nepirktų dėl brangios kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.