Lietuviai daugiau išleidžia vaikų dovanoms ir vaišėms

Šiemet Lietuvos gyventojai ruošdamiesi šventėms anksčiau nei įprasta pradėjo rūpintis kalėdiniais pirkiniais, bet vis dar atsakingai planuoja šventėms skirtas išlaidas – daugiau išleidžia tik vaikų dovanoms bei gardžiam šventinių vaišių stalui.

Vaikų dovanoms lietuviai nesibodi išleisti daugiau.<br>123rf
Vaikų dovanoms lietuviai nesibodi išleisti daugiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2012, 9:30 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:42 PM

Prieš šventes gyventojai taip pat šiemet gausiau puošia namus ir juos remontuoja, plauna automobilius, ruošiasi lankyti kituose miestuose gyvenančius artimuosius ir planuoja susitikimus su draugais.

Tai rodo nuolaidų kortelės „Mylimiausia“ statistikos duomenys.

Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, nors šiemet gyventojai šventėms yra susitaupę daugiau pinigų nei pernai, tai dar nereiškia, kad šventiniu laikotarpiu juos išleis.

„Ekonominis sunkmetis išmokė žmonės atidžiau apgalvoti savo pirkinius, atsakingai pasirinkti prekes ir aktyviai naudotis nuolaidomis. Galbūt kiek labiau gyventojai lepina vaikus, nes net ir sunkmečiu, kai kitų prekių nuperkama gerokai mažiau, žaislų pirkimas tiek nemažėjo. Suaugusiųjų poreikiai dovanoms išlieka kuklūs, ieškoma specialių kainų pasiūlymų“, – sako SEB banko šeimos finansų ekspertė.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Valdas Lopeta patvirtina, kad šiemet pirkėjai daugiau dėmesio skiria vaikų dovanoms, o šeima renkasi praktiškas, buityje pritaikomas, dovanas.

„Šiek tiek pasikeitė ir pirkėjų įpročiai: šventėms apsiperkama kelis kartus, prekyba kalėdinėmis prekėmis ir dovanomis suaktyvėjo jau gruodžio pradžioje. Taip pat išlieka didelis dėmesys nuolaidoms, pavyzdžiui, pirkėjai ypač pamėgo „Iki“ parduotuvėse su 60 proc. siūlomus įsigyti konstruktoriai vaikams „Best-lock“, „BergHOFF“ virtuvės reikmenis bei „Carreblanc“ tekstilę“, – pasakojo V. Lopeta.

„Senukuose“ šventiniu laikotarpiu pirkėjai aktyviai renkasi dovanas iš šiemet itin gausaus asortimento. Lyginant su praėjusiais metais, perkama daugiau Kalėdinių namų puošmenų, ypač išaugo namo išorės dekoracijų, elektrinių girliandų pardavimas. Pirkėjų aktyvumas perkant vaikų žaislus rodo, kad akcijos ir siūlomos nuolaidos yra patrauklios.

Tradiciškai dovanoms pirkėjai renkasi ir buitinę techniką: televizorius, virtuvės prietaisus, įvairią garso aparatūrą, grožiui skirtus smulkius elektrinius prietaisus. Nuo gruodžio pradžios sėkmingai vyksta prekyba eglutėmis ir karnavalo kostiumais. Taip pat pastebime, kad prieš šventes žmonės rūpinasi ir būsto apdaila. Patraukliomis kainomis pirkėjai gali įsigyti tapetų, grindų dangų, lubų apdailos medžiagų, šviestuvų ir kitų namų dekoravimo priemonių.

„Gintarinės vaistinės“ duomenys taip pat patvirtina, kad šiemet daugiausiai dėmesio sulaukia praktiškos ir kasdieniame gyvenime naudingos dovanos. Viena populiariausių prekių, dažniausia perkama dovanų vaistinėse – kraujospūdžio matuokliai. Kaip ir anksčiau, perkami ir įvairūs kosmetikos ar maisto papildų rinkiniai vaikams bei suaugusiems, kuriems prieš šventes taikomos ypatingos net iki 40 proc. nuolaidos.

„Statoil“ degalinių tinklas pastebi šventiniu laikotarpiu išaugančius parduodamo kuro kiekius. Didesnius atstumus gyventojai įveikia ne vien ieškodami Kalėdinių dovanų, bet ir į tolesnius šalies kampelius vyksta sutikti švenčių, aplankyti artimųjų. Kasmet prieš šv. Kalėdas ženkliai išauga ir automobilių plaunančių klientų skaičius, o skubantieji „Statoil“ pasinaudoja „Paskutinės minutės dovana“.

Restoranų tinklas „Čili“, kaip teigia „Čili Holdings“ marketingo departamento direktorė Olga Belova, šiemet anksčiau nei pernai sulaukė susidomėjimo rezervuoti staliukus draugų susitikimams ir restoranus įmonių šventėms Kalėdiniu laikotarpiu, kuris šiemet dėl laisvų dienų skaičiaus bus kiek ilgesnis. Jau dabar jaučiamas išaugęs maisto užsakymo į namus skaičius, tačiau didžiausio bumo tikimasi artėjant Naujųjų metų šventei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.