Kalėdų giesmės žvakių šviesoje – tradicija, atkeliavusi iš saulėtosios Australijos

Su kuo jums asocijuojasi Kalėdos? Greičiausiai su žiema ir sniegu, Kalėdų seneliu ir dovanėlėmis. Tačiau tikrai ne su Australija, kurioje per šias šventes būna pats vidurvasaris ir paprastai tvyro karštis, o Kalėdų senelį greičiau išvysite ne elnių traukiamose rogėse, o ant banglentės.

Po visą pasaulį paplitusi Kalėdinių giesmių, giedamų žvakių šviesoje gimė Australijoje.<br>KelioniuManija.lt
Po visą pasaulį paplitusi Kalėdinių giesmių, giedamų žvakių šviesoje gimė Australijoje.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Dec 24, 2012, 9:43 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:39 AM

Tačiau būtent Australijoje gimė po visą pasaulį paplitusi Kalėdinių giesmių, giedamų žvakių šviesoje, vadinamoji Carols by Candlelight, tradicija. Na, Lietuvoje ši tradicija dar nėra gaji, tačiau įvairiose pasaulio šalyse Kūčių vakarą yra gana įprasta rinktis miesto parkuose ar kitose viešosiose vietose ir plevenant žvakių liepsnelėms kartu giedoti melodingas Kalėdines giesmes. Tokie koncertai pritraukia ne tik norinčiuosius kartu pagiedoti šventines giesmes, bet ir minias žiūrovų.

Ši tradicija gimė pietryčių Australijoje beveik prieš šimtmetį, o Melburnas yra ta vieta, kur iki šių dienų Kalėdinių giesmių tradicija yra itin puoselėjama. Būtent Melburne gyveno radijo laidų vedėjas Norman Banks, kuris sykį grįždamas namo Kalėdų išvakarėse pro langą pastebėjo vienišą moterį. Ji savo namuose prie žvakės šviesos klausydamasi radijo kartu giedojo šventinę giesmę. Ponas Banksas susirūpino, kad nemažai žmonių yra priversti gražiausias metų šventes sutikti vieniši. Tad kitąmet per Kalėdas jis suorganizavo pirmąjį Kalėdinių giesmių koncertą, kuriame dalyvavo apie 10 tūkstančių žmonių.

Šis jaukus renginys tapo tradicija, o Australijos miestuose Kalėdų išvakarėse rengiamus Carols by Candlelight koncertus transliuoja televizijos. Tradicija netrukus paplito įvairiuose pasaulio kraštuose.

Dar keletas įdomybių apie Kalėdines giesmes:

Manoma, jog pirmosios Kalėdoms skirtos katalikų giesmės buvo sukurtos dar IV amžiuje, tačiau labiausiai išpopuliarėjo po Reformacijos.

Populiarioji Kalėdinė giesmė „Tyli naktis, šventa naktis“ (Silent Night, arba vokiškai Stille Nacht) buvo sukurta ir pirmąkart atlikta 1818 m. Kalėdų išvakarėse nedideliame Austrijos miestelyje netoli Zalcburgo, o 2011 m. įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūrinio paveldo sąrašą.

Kai kuriose šalyse vyrauja įsitikinimas, jog Kalėdines giesmes tinka giedoti tik Kalėdų laikotarpiu, t.y. nuo gruodžio pradžios iki Kalėdų dienos, kitaip gali užklupti nesėkmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.