20 geriausių visų laikų kalėdinių filmų

Kad didžiosios metų šventės būtų smagios, pristatome geriausių visų laikų kalėdinių filmų dvidešimtuką. Štai kuo vietoj imbierinių sausainių rekomenduoja skanauti populiariausi šio srities tinklaraštininkai, kino gerėjai ir kino kritikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2012, 7:34 PM, atnaujinta Nov 27, 2023, 3:23 PM

1. „Tegyvuoja meilė“ („Love, actually“). 2003-iųjų Richardo Curtiso kūrinys visai ne apie Valentino dieną, bet meilės jame netrūksta. Meilė yra visur – tokia juostos, kurioje švenčių laikotarpiu verda net 8 skirtingos meilės istorijos, pagrindinė idėja. Labiausiai šventinis momentas? Išsirinkite patys – per Kalėdas švelnūs jausmai vienija visus: vyrus ir žmonas, tėvus ir sūnus, draugus, bendradarbius ir net valstybės vadovus.

2. „8 moterys” („8 femmes”). 2002-aisiais susukta prancūzų režisieriaus Francois Ozono juosta pasiūlys visko: ir kalėdinės nuotaikos, ir muzikos, ir žmogžudystę. Būtent čia ir prasideda veiksmas – apsnigtoje užmiesčio viloje nužudomas vyras, įtariamosios – aštuonios namuose buvusios moterys, kiekviena turėjusi savų motyvų nusikaltimui. Jei esate prancūzų aktorių gerbėjas, vienoje vietoje išvysite net aštuonias svajonių snieguoles.

3. „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ („How the Grinch stole Christmas“). Jau dvyliktąsias Kalėdas skaičiuojantis, gerai žinomas Rono Howardo filmas visai šeimai apie tai, jog ne dovanos per šventes svarbiausios. „Oskaru“ ši komedija apdovanota neveltui – geros emocijos su talentinguoju Jimu Carrey‘u ir kalėdinė nuotaika garantuota.

4. „Elfas“ („Elf“). Nuoširdi ir juoką iki ašarų garantuojanti Jono Favreau komedija apie našlaitį kūdikį, įsmukusį į kalėdinių dovanų maišą ir užaugusį kartu su elfais. Pasiryžęs rasti savo tikrąją vietą pasaulyje šis elfas leidžiasi į nuotaikingą kelionę po Niujorko betono džiungles.

5. „Vienas namuose“ („Home alone“). Tikriausiai nė vienerios Kalėdos nuo pat 1990-ųjų nepraėjo be šio filmo. Puiki komedija visai šeimai, tik šeima kažkur prapuolė prieš pat Kūčias.

6. „Svajonių traukinys“ („The polar express“). Kur veža visų vaikų svajonių traukinys? Žinoma, į Šiaurės ašigalį pas Kalėdų senelį. 2004-aisiais pagal to paties pavadinimo Chriso Van Allsburgo knygą sukurta animacinė juosta sužavės ne tik mažuosius, bet ir suaugusiuosius. O meistriškasis Tomas Hanksas šiame filme įkūnija net šešis skirtingus vaidmenis. Žinoma, ne be kompiuterinės technikos pagalbos.

7. „Nuostabus gyvenimas“ („It‘s a wonderful life“). Franko Capros režisuota kino klasika, menanti 1946-uosius. Šedevras nominuotas net penkiems „Oskarams“ yra puiki pradžia pažinčiai su klasikiniu kinu. O įtaigi ir jautri istorija primins, jog net juodžiausiomis gyvenimo akimirkomis neverta nukabinti nosies.

8. „Kalėdų pasaka“ („A Christmas story“). Linksmas požiūris į 1940-ųjų Kalėdas. 1983-aisiais pirmą kartą pasiekęs ekranus Bobo Clarko filmas apie pamirštą tikrąją švenčių prasmę ir devynmečio Ralfo atkaklumą, siekiant po eglute rasti išsvajotą dovaną – „Red Rider BB“ žaislinį šautuvą.

9. „Susitikime Sent Luise“ („Meet me in St Louis“). Tai dar vienas kino klasikos perliukas, nuolatos patenkantis į geriausių kalėdinių filmų sąrašus. 1944-aisiais pasirodžiusiame miuzikle pagrindinį vaidmenį atliko pati kino legenda Judy Garland. Tai ne šiaip romantinis muzikinis filmas – jo pabaigoje, niūniuojama J. Garland, pasauliui pirmą kartą pristatyta daina, tapusi tikru žiemos švenčių simboliu – „Have yourself a merry little Christmas“.

10. „Linksmų Kalėdų“ („Joyeux Noel“). Pavargote nuo įprastų ir daugelį kartų matytų komedijų? Šis filmas kaip tik jums. 2005-aisiais dienos šviesą išvydusi režisieriaus Christiano Cariono juosta pasakoja apie precedento neturintį  I-ojo pasaulinio karo įvykį. 1914-ųjų gruodį Vokietijos, D.Britanijos ir Prancūzijos kariuomenių vadai nusprendė laikinai nutraukti kruviną mūšį ir Šv. Kūčias praleido taikiai sėdėdami prie vieno stalo. Regis, per šventes tikrai vyksta stebuklai.

11. „Kalėdų senelis“ („The Santa Clause“). Vienas tų senų (ekranus išvydo 1994-aisiais) šiltų filmų apie Kalėdų dvasią ir tėvišką meilę, dėl kurios galima ryžtis viskam, net pakeisti nuo stogo nukritusį Santą Klausą.

12. „Košmaras prieš Kalėdas“ („The nightmare before Christmas“). Tai Timo Burtono žvilgsnis į Didžiąsias metų šventes. Helovyno miesto – siaubo, košmarų ir numirėlių buveinės – karalius Jackas Skellingtonas atsitiktinai patenka į Kalėdų miestą, kupiną džiaugsmo ir meilės. Nesuprasdamas šventės esmės, Jackas pagrobia Kalėdų senelį ir užima jo vietą. Beje, 2007-aisiais ši siaubo pasaka atkurta 3D formatu.

13. „Edvardas Žirkliarankis“ („Edward Scissorhands“). Dar vienas T. Burtono vaizduotės vaisius – šįkart tai nepaprastai jautrios sielos žmogysta su žirklėmis vietoj rankų, pasmerktas gyventi vienatvėje. Talentingi aktoriai (Johnny Deppas ir Winona Ryder), puikus garso takelis ir snieguota Kalėdų atmosfera suvirpins kiekvieną širdį.

14. „Betmeno sugrįžimas“ („Batman returns“). Jei jau kalbame apie T. Burtoną, nevalia praleisti šio filmo. Istoriją apie Betmeną ir moterį-katę žino visi, tad belieka dar kartą pasimėgauti didvyriška kova prieš blogį švęsti Kalėdas pasiruošusiame mieste.

15. „Blogasis Santa“ („Bad Santa“). Filmas, primenantis, kad ne visos kalėdinės juostos yra šeimyniškos ir šiltos. Šiam žilabarzdžiui, kurį vaidina blogiukas Billy‘is Bobas Thorntonas, nerūpi, ar šiemet buvote geras – jam apskritai nerūpi nei Kalėdos, nei kvaili vaikų norai, o raudonas kostiumas tėra būdas užsidirbti pinigų.

16. „Kietas riešutėlis“ („Die hard“). Veržlusis Bruce‘as Willisas Niujorko pareigūno Johno McClane‘o kailyje grumiasi su teroristais Los Andžele – įdomus Kalėdų vakarėlio scenarijus. Sunku patikėti, bet šiam nemariam Johno McTiernano filmui jau beveik 25-eri metai.

17. „Gremlinai“ („Gremlins“). Kas galėtų būti geresnė Kalėdų dovana, jei ne švelnus ir mielas gremlinas Gizmo? Joe‘aus Dante filmas, kurį pamilo visa 90-ųjų karta, taip pat neaplenkia šventinių filmų topų.

18. „Kalėdų giesmė“ („ A Christmas carol“). Kas tik nebandė kurti garsiosios Charleso Dickenso knygos „Kalėdų giesmė“ ekranizacijų. 2009-aisiais pasaulį išvydo Roberto Zemeckio variantas, kuriame piktojo, be meilės ir džiaugsmo gyvenančio Skrudžo vaidmenį įkūnija pats Jimas Carrey‘is.

19. „Baltos Kalėdos“ („White Christmas“). Neretai klaidingai manoma, jog žymioji Bingo Crosby atliekama daina „White Christmas“ pirmą kartą suskambo šiame 1954-ųjų filme. Iš tiesų ši klasika tapusi kalėdinė melodija, už kurią turime būti dėkingi Irvingui Berlinui, buvo atlikta dar 1942-aisiais juostoje „Holliday Inn“. Vis dėlto populiarumą daina pelnė būtent 1954-aisiais, o ir šį romantišką miuziklą nepamirštamu pavertė būtent B. Crosby balsas.

20. „Kaip suomiai Kalėdų Senelį...“ („Rare exports: A Christmas tale“). Prieštaringiausias filmas šiame dvidešimtuke – 2010-aisiais pasirodęs režisieriaus Jalmario Helanderio ir bendras Švedijos, Norvegijos, Prancūzijos bei Suomijos projektas. Fantastinis veiksmo filmas su subtiliu humoru pasakoja tikrąją Kalėdų Senelio istoriją - ilgą laiką laikytas vaikus mylinčiu barzdočiumi, jis pasirodo esąs nuožmus plėšrūnas. Šventės tampa košmaru, kai ne apdovanojami gerieji, o baudžiami išdykėliai vaikai. Ši juosta buvo paremta anksčiau internete pasirodžiusiu trumpametražiu J. Helanderio filmuku „Rare Exports Inc“.

O ką jūs žiūrėsite laukdami Kalėdų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.