Kaip sėkmingos poros išsprendžia konfliktą?

Nereikia stebėtis, jei poros, laikas nuo laiko, susiginčija. Tai neatskiriama nuo santykių dalis. Juk konfliktai ir ginčai nebūtinai turi sugadinti santykius. Tiesą sakant, kartais nesutarimai gali porą tik dar labiau suartinti. Kaip konfliktai paveiks jūsų santykius priklauso tik nuo to, kaip jūs ir jūsų partneris sprendžiate iškilusį konfliktą, rašo psychologytoday.com.

Sėkmingos poros neatsitveria tylos siena. Tokie žmonės su pagarba ir susidomėjimu klausosi partnerio argumentų.<br>123rf
Sėkmingos poros neatsitveria tylos siena. Tokie žmonės su pagarba ir susidomėjimu klausosi partnerio argumentų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-25 11:38, atnaujinta 2018-03-14 10:36

Santykių ekspertas Prestonas Ni teigia, kad poros, turinčios menkus įgūdžius spręsti konfliktą, susiduria su trimis problemomis: kovos, sklendimo ir sąstingio.

Poros kovoja ir pyksta. Kartais patirtas nuoskaudas jie širdyje nešiojasi metų metus. Taip pat susikivirčijusios poros sklendžia ir vengia svarbių temų. Tačiau nutinka ir priešingai: po nesibaigiančių konfliktų porą apima emocinis sąstingis. Tokiems žmonėms paprasčiausiai neberūpi tai, kas vyksta aplinkui.

Štai sėkmingos poros gali išspręsti problemą ir judėti į priekį. Partneriai susikoncentruoja į problemos sprendimą vietoj to, kad užsipultų vieni kitus. Net pykdami jie suranda kelią, kaip susitvardyti ir ieškoti išeities. Kai problema yra išspręsta, jie atleidžia ir viską pamiršta. Svarbiausia, sėkmingos poros gali kartu mokytis ir augti. Jų santykiai taip, kaip geras vynas, laikui bėgant tik darosi geresni ir brandesni.

P. Nii prisimena, kaip sykį sėdėdamas kavinėje pamatė nuostabų pavyzdį, kaip reikia reaguoti konfliktinėje situacijoje. Tuomet šalia jo sėdėjo pagyvenusi pora. Vieną akimirką vyras visai netyčia išvertė puodelį ir išpylė vandenį tiesiai ant savo žmonos. Kai jis pakilo paimti servetėlių, jo žmona visiems, buvusiems kavinėje, paskelbė, kad jis su ja taip elgiasi jau 23 metus.

„Ji to nusipelnė“, – atsakė vyras, nušluostęs vandenį nuo žmonos sijono.

Jo žmona juokėsi. Jis juokėsi. Kvatojo visi, kurie matė šią situaciją.

„Žmonių grupė, kuria aš visada žavėdavausi, yra vadinama „santuokos meistrais“. Šios poros taip puikiai sugeba suvaldyti konfliktą, kad santuokinius barnius jie paverčia linksmu žaidimu. Žinoma, nėra taip, kad šios poros visada sutartų. Tačiau net ir pykdamiesi jie išlaiko pagarbą vienas kitam. Vietoj to, kad atsistotų į gynybinę poziciją ar mėgintų įskaudinti partnerį, jie pažeria savo argumentus, parodo susidomėjimą ir pagarbą“, – yra sakęs psichologas Johnas Gottmanas.

Parengė Dovilė Lebrikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.