Laimingos santuokos receptas

Konfliktai, barniai, krizės, yra neišvengiamos šeimyninio gyvenimo detalės. Kad ir kaip bebūtų keista, bet žmonės nėra mokomi, kaip sukurti laimingą šeimą. Kai pora nebūna pasirengusi įveikti iškilusių kliūčių, viskas baigiasi skyrybomis. Be to, nepasitenkinimas šeimyniniu gyvenimu veda prie depresijos, neurotinių negalavimų ir kitų ligų.

Psichologų teigimu, laimingai sąjungai reikalingi tvirti santykių pamatai.<br>123rf
Psichologų teigimu, laimingai sąjungai reikalingi tvirti santykių pamatai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2012, 10:05 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:04 AM

Savitarpio supratimas – vienas iš reikšmingiausių šeimyninės laimės veiksnių

Psichologų teigimu, laimingai sąjungai reikalingi tvirti santykių pamatai. Todėl artimų santykių pradžioje turi būti meilė, savitarpio supratimas, abipusis pasitikėjimas bei seksualinis potraukis. Jeigu kurio nors iš šių dalykų nėra, nereikėtų tikėtis santarvės šeimoje. Tačiau viską dar galima išgelbėti, laiku pastebėjus klaidas.

Anot psichologų, reikėtų įsidėmėti, kad mylėdamas žmogų negalite įsivaizduoti gyvenimą be jo. Tuomet priimate mylimą žmogų tokį, koks jis yra. Tačiau meilė nebus amžina, jei jos neprižiūrėsite.

Savitarpio supratimas – itin reikšmingas šeimyninės laimės veiksnys. Būtent jis gali tapti svarbiausiu mechanizmu, gelbstinčiu meilę, kai tarp partnerių iškyla konfliktas.

Įprastai jaunos poros, sukurdamos šeimas, gana menkai pažįsta vienas kitą. Tačiau turėdami pakankamai noro ir jėgų, gali pakreipti šeimyninio gyvenimo laivą tinkama linkme. Šeimoje neturėtų skambėti pamokslai

Norint pasiekti abipusį supratimą, reikia mokėti išklausyti savo partnerį. Su juo reikia kalbėti pagarbiai, švelniai, nenutraukiant jo, nekomentuojant ir tuo pačiu klausyti ir girdėti, o ne vien pritariamai linguoti galva. Po probleminio pokalbio patartina reziumuoti tai, kas pasakyta. Kitaip tariant, abu turėtų įsitikinti, ar teisingai suprato vienas kitą.

Taip pat šeimoje niekada neturi skambėti pamokslai ir moralai pakeltu tonu. Ne vienas iš mūsų dar vaikystėje gavome beržinės košės, todėl puikiai žinome, kad tokioje situacijoje atsiranda noras priešintis ir atsilyginti tuo pačiu.

Norėdami išvengti moralizavimo, išklausykite šį patarimą. Jei savo antrajai pusei norite išsakyti nepasitenkinimą ar priekaištą, padarykite tai palinkėjimų forma. Todėl jūsų frazė neturėtų prasidėti nuo žodžio „tu...“ Pamirškite tai visam gyvenimui! Тokia frazė – kaltinamasis gestas rodomuoju pirštu. Jūs nieko nesulauksite, išskyrus partnerio norą gintis. Pokalbį reikėtų pradėti šitaip: „Kai kažkas įvyksta ne taip, aš jaučiuosi...“ Tačiau prieš pradėdami pokalbį ta tema, labai gerai apgalvokite, ar tai tikrai blogai.

Partneriai, įtinkantys vienas kitam yra retas reiškinys

Kalbėdamiesi abiems nelabai malonia tema, neslėpkite savo jausmų antrajai pusei arba draugui: apkabinkite jį, pabučiuokite, paglostykite. Svarbiausia – nelaukti, kol jūsų partneris pasikeis į gerą pusę. Vertėtų pagalvoti, ką jūs padarėte ne taip. Ir, galbūt, pradėti patiems keistis.

Žinia, įprastai kitas žmogus elgiasi su jumis taip pat, kaip ir jūs elgiatės su juo. Be to, savitarpio supratimas – tai ne tik mokėjimas atidžiai išklausyti ir girdėti vienas kitą, bet ir nuolatinis kompromisų ieškojimas. Partneriai, tinkantys vienas kitam yra itin retas reiškinys. Todėl visada gali atsirasti konfliktų dėl to, kad skiriasi jų interesai ir nuomonės. Reikia mokėti nusileisti dėl smulkmenų arba ieškoti išeities, tenkinančios abu. Kai pasieksite savitarpio supratimą, tada galite sustiprinti ir abipusį pasitikėjimą. Tuomet jūs galėsite bet kada tikėtis pagalbos iš savo sutuoktinio ar draugo.

Žinoma, santuokoje svarbu seksualinis potraukis. Tai nėra svarbiausia santykių dalis, tačiau ji tikrai nėra mažiau svarbesnė nei meilė. Seksualiniuose santykiuose pora neretai atranda ir supratimą, ir dvasinį artumą. Seksualumas neturi galiojimo laiko, todėl jis nesensta kartu su žmogaus metais. Tačiau, nepaisant to, reikia stengtis palaikyti įžiebtą aistros ugnį. Būtent čia labai reikalingas abipusis supratimas ir palaikymas, nuoširdus bendravimas su savo antrąja puse.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.