Gražiai odai - paprasti kaukių receptai

Danguolė, Juozas ir Audrius Vasiliauskai nauja knyga pradžiugino žmones, kuriems rūpi sveikata ir sveikas gyvenimo būdas. Knygoje „Sveikatos biblija: gydomės natūraliomis priemonėmis“ rasite žinių apie akupunktūrą ir akupresūrą, vaistinius augalus, mankštą, ėjimą šiaurietiškomis lazdomis ir daug kitos naudingos informacijos. Lrytas.lt savo skaitytojams siūlo paskaityti knygos, kurią išleido „Alma littera“, ištrauką apie odos priežiūrą.

Kaukė šalčio ir vėjo nugairintai odai: bulvių tyrę sumaišykite su pienu, augaliniu aliejumi ir kiaušinio tryniu.<br>123rf
Kaukė šalčio ir vėjo nugairintai odai: bulvių tyrę sumaišykite su pienu, augaliniu aliejumi ir kiaušinio tryniu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:13 PM

* Kaukė sudirgusiai riebiai odai: 2 šaukštelius smulkintų šalpusnių, šaukštelį smulkintų šaltalankių uogų ir pusę šaukštelio mėtų užplikykite stikline verdančio vandens. Atvėsusia ištrauka suvilgykite veidą, paskui aptepkite jį tirščiais ir 15 min. uždenkite marle.

* Kaukė raukšlėms lyginti, odai švelninti: Iš sutrintų dilgėlių lapų pasidarykite maitinamąją, tonizuojamąją kaukę veidui. Jau po 12 kartų pastebėsite rezultatą: oda taps minkšta, švelni, išsilygins raukšlės.

Mat dilgėlių lapuose yra C ir B grupės vitaminų, flavonoidų, tanidų, organinių rūgščių, cukraus, proteinų, riebalų, glikozido urticino, fermentų, chlorofilo, beta sitosterolio, gleivių, krakmolo, fitoncidų. Be to, juose yra dar filochinono (K), eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies, silicio, sieros, chloro, chromo, vario, vanadžio ir kt.).

* Odos švelnumui – liepžiedžių arbata. Liepžiedžiuose yra eterinio aliejaus, o jo sudėtyje – farnezolio, flavonoidų (kvercetino, rutino, hesperidino ir kemferolio), glikozido tiliacino, gleivių, saponinų, organinių rūgščių, raugų ir mineralinių medžiagų, cukraus, vitamino C, beta karoteno, fitoncidų. Lapuose yra baltymų, vitamino C, karoteno, taip pat fitoncidų ir kt.

Liepžiedžių arbata galima plauti veido odą, taip pat trinkti plaukus. Tuomet oda pasidaro švelnesnė, plaukai mažiau slenka, geriau auga. Arbatą paruošti nesunku: 2 arbatinius šaukštelius liepžiedžių užplikykite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaikykite 10–15 min., kad pritrauktų.

* Šviežias moliūgo minkštimas vartojamas nuo egzemos, dedervinės, nudegimų ar profilaktiškai. Ant odos reikia dėti moliūgo minkštimo tyrelės kompresus, taip pat tinka žiedų nuoviras. Nuo provitamino A, esančio moliūge, oda tampa lygesnė, minkštesnė, o plaukai – stipresni ir žvilgantys.

Iš moliūgo minkštimo daromos labai geros maitinamosios veido kaukės. Reguliariai dedant tokias kaukes, oda tampa minkšta ir elastinga, mat vaisių minkštime yra cukraus, vitaminų (B1, B2, C, K, PP), karotinoidų, silicio rūgšties, mineralinių druskų: natrio, vario, kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo, mangano, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto.

* Puiki kosmetinė priemonė – agurkai. Jų sultimis gydomi veido spuogai, šalinamos pigmentinės dėmės, strazdanos ir kt. Agurkų kaukę pasigaminti paprasta: sutarkuokite agurką ir užtepkite košelę ant veido. Arba dar paprasčiau – supjaustykite agurką griežinėliais ir užsidėkite ant veido.

Palaikykite 20 min., paskui nuplaukite drungnu virintu vandeniu. Arba smulkiai sutarkuokite šviežią agurką, išspauskite sultis, iki putų išplakite kiaušinio baltymą ir viską sumaišykite – ši kaukė dar ir sutraukia poras, stangrina. Agurko tarkius galima sumaišyti ir su trupučiu medaus – ši kaukė pamaitins, sušvelnins odą.

* Kosmetikoje naudojami ir kvietiniai miltai bei sėlenos. Iš miltų ruošiamos tonizuojamosios, gaivinamosios kaukės: 2 šaukštelius miltų sumaišykite su šiltu pienu, į tyrelę įpilkite šiek tiek agurkų ir kviečių daigų sulčių, išmaišykite ir tepkite veidą. Po 30 min. kaukę nuplaukite iš pradžių šiltu, o paskui šaltu vandeniu.

Kviečių sėlenų voniomis gydoma sudirginta, pleiskanojanti, šiurkšti, sausa oda. 1–3 kg sėlenų supilkite į drobinį maišelį ir virinkite keliuose litruose vandens. Paskui nusunkite ir nuovirą supilkite į šiltą vonios vandenį.

* Jonažolės veikliosios medžiagos gydo įvairias ligas: naikina mikrobus, slopina uždegimus, stabdo kraujavimą, stimuliuoja organizmą, tinka odos priežiūrai.

Užpilas: valgomąjį šaukštą mišinio (po lygiai jonažolių, ramunėlių, mėtų, liepos žiedų) užplikykite stikline verdančio vandens. Kai prisitrauks, perkoškite, įpilkite 2 šaukštus degtinės. Užpilu galima valyti veidą, ypač vakare.

Užpilas riebiai veido odai ruošiamas iš jonažolių, kraujažolių, šalavijų, šalpusnių lapų ir dirvinių asiūklių lygiomis dalimis. 2 valgomuosius šaukštus mišinio užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, virinkite verdančio vandens vonelėje 10 min., aušinkite 45 min. ir nukoškite. Užpilu suvilgykite lininę skarelę ir dėkite ant veido. Laikykite 15 min., paskui veidą nuplaukite šiltu vandeniu. Tokias veido kaukes kartokite 15 kartų.

Jonažolių aliejumi galima tepti sudirgintas arba nudegusias odos vietas. 10 g žiedų užpilkite 20 g saulėgrąžų arba kitokio aliejaus ir laikykite 3 savaites.

Jonažolę reikia vartoti atsargiai. Ji netinka žmonėms, kurių padidėjęs kraujospūdis. Be to, jonažolėse esantis hipericinas didina organizmo imlumą ultravioletiniams spinduliams – todėl naudojant ar vartojant jos preparatus nereikėtų kaitintis saulėje, dirbti radiologinėje laboratorijoje, ypač ten, kur aukšta temperatūra.

* Morkos gaivina ir švelnina odą, didina jos elastingumą, nes jose daug vitaminų (B1, B2, C, B6, E, K) bei kitų naudingų medžiagų. Morkų vitamininės kaukės ypač tinka senstančiai, raukšlėtai veido odai. Rekomenduojama 1–2 kartus per savaitę tepti veidą smulkiai sutarkuotų morkų tyrele, sumaišyta su kiaušinio tryniu (2:1).

* Takažolių užpilu gydomi furunkulai, egzema, dermatitas ir kt. odos ligos. 20 g susmulkintos žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, kaitinkite verdančio vandens vonelėje 10 min., palikite 45 min., kad pritrauktų, nukoškite. Gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną. Šaldytuve užpilą galima laikyti 2 paras.

* Riebiai odai, jei išsiplėtusios poros, labai tinka žemuogių kaukės (išplakite šaukštelį šviežių žemuogių sulčių ir kiaušinio baltymą). Šviežių uogų sultimis galima tepti strazdanotą, dėmėtą ir spuoguotą odą. Lapų užpilu gydomi įvairūs išbėrimai, spuogai, dedervinė, skrofuliozė.

Įsidėmėkite: kai kurie žmonės žemuogėms yra alergiški!

* Šviežiomis pomidorų sultimis gydomi įvairūs veido spuogai, karbunkulai. Iš žalių pomidorų vaisių galima pasigaminti aliejaus žaizdoms gydyti.

* Svogūnai seniai vartojami grožio procedūroms. Jų sultimis balinamos veido strazdanos, įtrinama galvos oda, kai atsiranda pleiskanų, išsiskiria per daug riebalų, slenka plaukai.

Liaudies medicinoje svogūnų košele gydomi nudegimai (mažina uždegimą bei pūsleles).

Keptų ir žalių svogūnų košelė greičiau ištraukia į paviršių karbunkulų bei furunkulų pūlinius, intensyvina regeneracijos procesus. Be to, sulčių bei košelės kompresais gydomos pūlinės ir ilgai negyjančios opos bei žaizdos.

* Bulvių sulčių kompresais gydoma nušalusi oda. Jei taip nutiko, nuplaukite kelias žalias bulves, nulupkite ir sutarkuokite. Tyrę užkrėskite 0,5–1 cm storio sluoksniu ant kelis kartus sulankstytos marlės ir dėkite ant pažeistos vietos. Po 1,5–2 val. tyrę reikia pakeisti šviežia. Nakčiai kompresą nuimkite.

Nuluptas virtas bulves sutrinkite su grietinėle arba grietine ir dėkite ant veido. Ši kaukė labai efektyvi, kai gydoma pernelyg sausa oda arba nudegus saulėje.

Jautri oda – kaip jai pagelbėti

Būna, kad jautriai odai netinka netgi kosmetinis pienelis. Tuomet verta patiems pasigaminti valomąjį losjoną.

• Losjonas vietoj kosmetinio pienelio: arbatinį šaukštelį krakmolo išmaišykite šaukšte šalto vandens. Į košelę įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Greitai išmaišykite, kad neatsirastų gumulų. Tyrę atskieskite 1 litru šilto vandens. Šaldytuve jį galite laikyti 3 paras.

• Kaukė šalčio ir vėjo nugairintai odai: bulvių tyrę sumaišykite su pienu, augaliniu aliejumi ir kiaušinio tryniu. Užtepkite masę ant veido, atsipalaiduokite. Po 15 min. nuplaukite kaukę ramunėlių nuoviru.

• Bemiegės nakties pėdsakams ant odos paslėpti: į stiklinę bulvių tyrės išspauskite vienos citrinos sultis ir užtepkite masę ant veido, ant viršaus uždėkite servetėlę. Po 30 min. nuplaukite šaltu vandeniu.

• Riebiai veido odai: ant nusistovėjusio krakmolo užpilkite karšto vandens (pasidarys klijai), įmaišykite arbatinį šaukštelį išplakto baltymo ir miltų. Užtepkite ant veido ir palaikykite 20 min. Nuplaukite šiltu vandeniu.

• Kaukė sausai odai: išvirkite bulvę su lupena, nulupkite, sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su grietine. Laikykite ant veido 15 min.

• Greita kaukė: žalią bulvę supjaustykite plonais griežinėliais, uždėkite ant veido ir po 15 min. nuplaukite šiltu vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.