Karališka meilės istorija: plevėsą princą pakeitė meilė

Net 33 metus Nyderlandų karalystę valdžiusi karalienė Beatrix (75 m.) atiduoda sostą savo sūnui princui Willemui Alexanderiui.

Princas Willemas Alexanderis laimingas su princese Maxima.<br>„Reuters“
Princas Willemas Alexanderis laimingas su princese Maxima.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2013, 2:19 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:22 AM

Net 33 metus Nyderlandų karalystę valdžiusi karalienė Beatrix (75 m.) atiduoda sostą savo sūnui princui Willemui Alexanderiui.

Oficiali Jos didenybės pasitraukimo data balandžio 27-oji, Willemo Alexanderio gimtadienis, arba gegužė. Olandų itin mylimai karalienei atsisakius sosto baigsis ilgiau nei 100 metų trukęs moterų valdymas.

Savo sprendimą Nyderlandų karalienė Beatrix paskelbė prieš pat 75-ąjį gimtadienį, kurį šventė gruodžio 31-ąją. Ji, kaip kadaise ir jos motina karalienė Juliana, pajuto amžiaus naštą bei permainų poreikį.

Nyderlandų Karalystės gyventojus nustebino ir sujaudino mylimos karalienės Beatrix tiesiogiai per televiziją paskleista žinia. Bet olandai daugiausia kalba apie tai, ar sosto įpėdinis princas Willemas Alexanderis pasirengęs užimti karalienės Beatrix vietą.

Būsimasis Nyderlandų karalius ilgai turėjo neigiamą įvaizdį. Apkūnusis princas Willemas Alexanderis garsėjo kaip plevėsa, moterų, sportinių automobilių ir alaus mėgėjas. Dėl pastarojo pomėgio jis buvo pramintas princu Pilsneriu.

Nesibodintis žemiškų malonumų sosto įpėdinis buvo tapęs net populiaresnis už savo asketišką motiną. Bet karališkąjį protokolą gerbianti Olandijos visuomenės dalis jį vertino neigiamai, o iš monarchijos gerbėjų stovyklos dažnai buvo girdėti balsų, kad jis neturėtų ateityje tapti karaliumi.

Princas nebuvo uolus studentas. Ketverių metų istorijos studijos Leideno universitete jam užtruko šešerius metus. Nieko nuostabaus: princas dažnai išvykdavo paslidinėti, paplaukioti laivais ir nerodė pastangų ką nors pasiekti gyvenime. Kartą po vakarėlio važiuodamas automobiliu jis atsidūrė griovyje.

Ne visada sklandūs buvo ir princo Willemo Alexanderio santykiai su žiniasklaida. Dar būdamas berniukas per karališkosios šeimos fotosesiją jis sušuko: „Visa spauda, atsikniskite!” Kalbama, jog fotografai kentėję nuo jo replikų.

Bet nerūpestingą Alexą, kaip jį vaidina draugai, pakeitė meilė. Jis sulieknėjo, surimtėjo ir atrodė tarsi iš naujo gimęs, kai šalia atsirado Maxima – graži, aukšta, išsilavinusi, ekonomikos magistrė argentinietė, neturinti mėlynojo kraujo.

Princas Willemas Alexanderis savo išrinktąją Maximą Zorreguietą sutiko 1999 metų pradžioje Ispanijoje.

Argentinietei tuo metu buvo 30 metų, ji dirbo „Deutsche Bank” Niujorko skyriuje, buvo atsakinga už tarptautinę prekybą. Ispanijoje šviesiaplaukė gražuolė leido atostogas, kurios dėl netikėtai įsižiebusios meilės buvo labai aistringos.

Pasibaigus atostogoms Nyderlandų Karalystės sosto įpėdinis princas Willemas Alexanderis vis skrisdavo per Atlantą pasimatyti su Maxima Niujorke.

Po kurio laiko argentinietė persikėlė gyventi arčiau – į Briuselį, kaimyninės Belgijos sostinę, kuri iš Amsterdamo kone ranka pasiekiama.

Įsimylėjėliai ėmė matytis labai dažnai, vis važinėjo vienas pas kitą.

Olandai matė sosto įpėdinį su jo drauge Hagoje ir aplinkinėse vietovėse sėdinčius gatvės kavinėse, važinėjančius dviračiais, koncertuose, teatruose, parodose – to anksčiau princas Willemas Alexanderis nedarydavo. Iki susitikimo su Maxima jis domėjosi tik sportu.

1992 metais princas Willemas Alexanderis dalyvavo Niujorko maratone, yra Tarptautinio olimpinio komiteto narys.

Magiškas skaičius 2002 02 02 – tai Nyderlandų Karalystės sosto įpėdinio princo Willemo Alexanderio vestuvių diena. Bet už savo meilę jam teko gerokai pakovoti. Mat iš pradžių Maximos nenorėjo pripažinti nei jo tėvynainiai, nei jo motina karalienė Beatrix, nei Olandijos parlamentas.

Pastarajam princo Willemo Alexanderio išrinktoji buvo nepriimtina todėl, kad jos tėvas turtingas žemvaldys Jorge Zorreguieta 1976–1983 metais, Argentiną valdant karinei chuntai, aktyviai reiškėsi politikoje. Iš pradžių jis buvo valstybės sekretorius, o vėliau žemės ūkinio ministras.

Maximos tėvo pavardė chuntos valdymo laikotarpiu niekada nebuvo minima pranešimuose apie žmogaus teisių pažeidimus, bet jo reputacija liko suteršta.

Olandijoje karališkoji šeima labai gerbiama, tad parlamentas nenorėjo, kad ant jos kristų bent mažiausias įtarimo šešėlis. Jei princas Willemas Alexanderis būtų užsispyręs vesti argentinietę be parlamento sutikimo, jam būtų tekę atsisakyti sosto.

Nyderlandų Karalystės sosto įpėdinis nuo išgyvenimų net sulyso, bet Maximos atsisakyti vis tiek neketino. Išeitis buvo rasta – šalies politikai nusprendė, jog nuotakos tėvas turi nedalyvauti vestuvių ceremonijoje.

Pastarasis sutiko tai daryti skaudama širdimi, nes jam labai norėjosi pačiam vesti dukterį prie altoriaus.

Lengviau atsiduso ir karalienė Beatrix: motinos akys negalėjo nepastebėti, kaip meilė veikia jos sūnų. Iš lėtoko, vangaus žmogaus princas Willemas Alexanderis virto linksmu, nuolat besišypsančiu, pasitempusiu vyru.

Gražioji argentinietė greitai išmoko olandų kalbą, paisė šalies papročių.

Kad jo išrinktoji patiktų kraštiečiams, princas ėmė Maximą vežiotis po šalį. Būdama šalia jo, moteris visada švytėjo, buvo atvira, linksma, nuoširdi, elgėsi kukliai, bet visada spinduliavo pasitikėjimą savimi. Olandų skepticizmas virto susižavėjimu.

Dabar Nyderlandų Karalystės sosto įpėdinis su princese Maxima augina tris dukteris: 9 metų Cathariną Amalią, 7-erių Alexią ir penkiametę Ariane.

Princas Willemas Alexanderis ir princesė Maxima 2002 metų birželio 18–19 dienomis viešėjo Lietuvoje. Vilniaus mero žmona Agnė Zuokienė, pietavusi su karališkąja pora, tikino – jie paprasti ir nuoširdūs.

Nyderlandų karalienė Beatrix lankėsi Lietuvoje 2008 metais.

Nyderlandų karališkajai šeimai – likimo smūgiai

● Princo Willemo Alexanderio atvejis – ne pirmas, kai Nyderlandų karališkosios šeimos nariai kritikuojami dėl savo sutuoktinių pasirinkimo. Smarkus visuomenės protestas 1965 metais lydėjo ir pačios karalienės Beatrix vedybas su princu Clausu.

● Princo Willemo Alexanderio motina ištekėjo būdama 28-erių.

● Būdama 42-ejų karalienė Beatrix perėmė sostą iš savo motinos karalienės Julianos – ši ištekėjo beveik 30 metų.

● Princas Willemas Alexanderis delsė ilgiau už savo motiną ir senelę – vedė 35-erių.

● Karalienė Beatrix turi tris sūnus: Willemą Alexanderį, Johaną Friso ir Constantijną.

● Antrąjį karalienės Beatrix sūnų 43 metų princą Johaną Friso 2012-ųjų vasarį slidinėjantį Austrijos Alpėse užgriuvo sniego lavina. Jis iki šiol yra komos būklės.

● Princas Johanas Friso, mylimajai olandei Mabel Wisse Smit užmovęs sutuoktuvių žiedą, prarado teisę paveldėti Nyderlandų Karalystės sostą. Parlamentas nedavė sutikimo šiai santuokai, nes nuotaka turėjo neaiškių santykių su nusikaltėliu.

● Jauniausias Nyderlandų karalienės Beatrix sūnus princas Constantijnas vedė šalies žemės ūkio ministro dukterį Laurentien Brinkhorst. Princas Constantijnas vedė pirmas iš trijų karalienės Beatrix sūnų.

● Princas Willemas Alexanderis turi karinio ir civilinio piloto licencijas. Jis gali pilotuoti ir ne kartą pilotavo komercinius lėktuvus.

● Būsimasis sosto įpėdinis laikomas pažangesniu ir artimesniu paprastiems žmonėms nei karalienė Beatrix.

● Nyderlandų karalienės sutuoktinis princas Clausas mirė 2002 metų spalio 6 d. po sunkios ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.