Valentino dieną po kojomis klojamos ne tik gėlės

Romantikai tiki, jog Valentino dieną duota meilės priesaika nesulaužoma – net ir šių laikų romeo ir džuljetos beatodairiškai neria į meilės ir aistrų sūkurį. Etnologai sako, kad ši diena lietuviams vis dar svetima, ir ragina atsigręžti į tradicijas.

Įprastai vasario 14-oji laikoma paauglių ir jaunimo švente. Tądien nuo ankstaus ryto jie nuo galvos iki kojų apsilipdo raudonomis širdelėmis, vieni kitiems telefonu ar elektroniniu paštu siuntinėja meilės žinutes, dovanoja minkštus žaislus, rašo slaptus meilės laiškus.<br>M. Patašius
Įprastai vasario 14-oji laikoma paauglių ir jaunimo švente. Tądien nuo ankstaus ryto jie nuo galvos iki kojų apsilipdo raudonomis širdelėmis, vieni kitiems telefonu ar elektroniniu paštu siuntinėja meilės žinutes, dovanoja minkštus žaislus, rašo slaptus meilės laiškus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

Feb 10, 2013, 10:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:25 AM

Įprastai vasario 14-oji laikoma paauglių ir jaunimo švente. Tądien nuo ankstaus ryto jie nuo galvos iki kojų apsilipdo raudonomis širdelėmis, vieni kitiems telefonu ar elektroniniu paštu siuntinėja meilės žinutes, dovanoja minkštus žaislus, rašo slaptus meilės laiškus.

Pakilia nuotaika Valentino diena praskaidrina ir šiek tiek vyresnių, ir net solidaus amžiaus žmonių gyvenimą.

Dažna pora nelinkusi vakaroti namuose ant sofos.

Meilės dieną įsimylėjėliai išsirengia į romantines išvykas arba linksminasi restoranuose, kur vyksta geismu ir aistra alsuojančios programos, lankytojai vaišinasi afrodiziakais pagardintais patiekalais. Dažnai neapsieinama be simbolinių dovanų. Šia proga dovanojami žiedai, brangūs akmenys ir automobiliai.

Dovanos raudoną automobilį

Europos ir pasaulio klasikinių šokių čempionas 32 metų Donatas Vėželis savo mylimąją ir šokių partnerę Liną Chatkevičiūtę šiemet per Valentino dieną žada nustebinti ne juokais.

Meilės dieną kaunietis išrinktajai įteiks automobilį „Alfa Romeo Mitto”.

„Automobilis – ryškiai raudonos spalvos, todėl puikiai tinka dovanoti Valentino dieną. Norėjau padaryti Linai staigmeną ir apie jį iš anksto net neužsiminti. Tačiau ji netyčia išgirdo, kai telefonu kalbėjau dėl automobilio dokumentų tvarkymo”, – sakė D.Vėželis.

Anksčiau šokėjas mylimai moteriai vasario 14-ąją dažniausiai įteikdavo gėlių ar simbolinę dovaną. Jei nereikėdavo ruoštis šokių čempionatams, pora kartu pavakarieniaudavo restorane.

Svarbiausia – mylimas žmogus

„Gauti dovaną smagu, bet, mano manymu, svarbiausia tą dieną jausti, kad esu mylima ir šalia turiu mylimą žmogų. Didesnės laimės, kaip apsikabinti ir pasikeisti šiltais gražiais žodžiais, negali būti”, – kalbėjo 32 metų L.Chatkevičiūtė.

Ji savo mylimajam didelių dovanų meilės dienos proga nežada, tačiau D.Vėželis gali tikėtis gyvenimo draugės paruoštų ypatingų skanėstų.

17 metų drauge esantys šokėjai prisiminė, jog smagiausia Valentino diena būdavo mokykloje, kai nuo ankstaus ryto kone visi mokiniai bei mokytojai vaikščiodavo nuo galvos iki kojų aplipdyti širdelėmis, o vakare vykdavo meilės dienos vakarėliai.

„Valentino diena buvo puiki proga nusiųsti laiškelį meilės paštu tam, kuris patinka. Paštas kaskart būdavo prigrūstas laiškų. Dabar visa tai prilyginu smagiam vaikiškam žaidimui”, – pasakojo L.Chatkevičiūtė.

Švenčia su bičiulių kompanija

56 metų kaunietis dainininkas Rolandas Petrikis su žmona Janina kasmet vasario 14-ąją vienas kitą stebina dėmesiu, dovanomis ir net išvykomis.

„Neprisimenu, kada Valentino dieną šventėme namuose. Tapo tradicija tądien kur nors išvažiuoti. Dažniausiai vykstame į Palangą ar Druskininkus, kur mėgaujamės masažais, pirtimis ir skaniu maistu”, – pasakojo atlikėjas.

Daugelį metų sutuoktiniai vasario 14-ąją leidžia ne vieni. Įprastai į pajūrį ar Dzūkiją išsiruošia su bičiulių kompanija.

Tuomet rengia vakarėlius su nuotaikingomis programomis ir net mini spektakliais. Nors šventėje dalyvauja ne vienerius metus kartu esančios poros, čia netrūksta širdelių ir gėlių.

Žvelgs į žvaigždėtą dangų

Pernai J. ir R. Petrikiai su draugais išsinuomojo limuziną, pasikvietė gidą, surengė ekskursiją po romantiškiausias Kauno vietas.

„Vyrams labai patiko istorijos apie kaunietiškąjį Raudonųjų žibintų kvartalą Nemuno gatvėje, kur praėjusio amžiaus pradžioje buvo įsikūrę viešnamiai. Moterys susidomėjo meilės gėrimo „liubčiko” receptu”, – sakė J.Petrikienė.

Šiemet Valentino dieną dainininkas su antrąją puse planuoja vykti į šokolado fabriką, kur vienas kitam pagamins meile dvelkiančių skanėstų. Pasisaldinę gyvenimą, jie žada pasidairyti į žvaigždėtą dangų iš Molėtų observatorijos.

Sutuoktiniai neslėpė, kad vienas kitam jau paruošė dovanas. J.Petrikienė vyrui dovanos masažo kuponą. Iš jo moteris tikrai gaus puokštę gėlių.

Apie kitas dovanas anksčiau laiko dainininkas prabilti nenorėjo – kitaip Janinai nebus staigmenos.

Dovanos didelį gintaro luitą

Verslininkas ir televizijos laidų vedėjas Gediminas Juodeika prisipažino, jog Valentino diena jam labai svarbi šventė.

Prieš septyniolika metų vasario 14-ąją savo žmonai Jurgitai jis padovanojo sužadėtuvių žiedą ir pasipiršo.

„Po to lemtingo įvykio kelerius metus Valentino dieną švęsdavome kuriame nors Kauno ar Vilniaus restorane, paskui viešbutyje. Dabar taip pat stengiamės ištrūkti iš namų ir pabūti tiktai dviese. Dažniausiai renkamės japonų ar kinų restoraną”, – sakė 40 metų G.Juodeika.

Vyras tikino, jog dvejais metais jaunesnės žmonos šiemet Valentino dieną laukia ne tiktai didelė gėlių puokštė ir staliukas restorane. Jis jau parengė jai staigmeną.

„Jurgita svajoja turėti didelį gintaro luitą. Netrukus ši svajonė išsipildys. Žinoma, prieš tai iš jos tikiuosi rytinio bučinio, švelniai ištartų meilės žodžių ir kavos į lovą”, – juokavo G.Juodeika.

Pora nenusileidžia jaunimui

Meilės diena nesvetima net solidaus amžiaus sulaukusiems žmonėms. Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė 63 metų Joana Bartaškienė ir devyneriais metais vyresnis jos vyras Albinas šia diena džiaugiasi ne mažiau nei jaunimas.

„Valentino dieną švenčiame jau turbūt dešimt metų. Tądien savo damą pamaloninu gėlėmis, tortu, šampanu ir miela dovanėle. Visada pridedu ir širdelę. Smagu jos veide matyti šypseną”, – pasakojo A.Bartaška.

Vasario 14-ąją iš žmonos kaunietis taip pat sulaukia staigmenų. Ji kaskart vyrą pradžiugina dovanomis ir pasirūpina bilietais į kiną, teatrą ar koncertą.

„Iš anksto nupirkau mėgstamų vyro kvepalų. Vasario 14-ąją paruošiu šventinius pietus namuose, paskui eisime prasivaikščioti po apylinkes su šiaurietiškomis lazdomis.

Vakare taip pat nesėdėsime patogiai įsitaisę ant sofos. Eisime kur nors pasilinksminti”, – kalbėjo J.Bartaškienė.

Staigmenos prasideda ryte

43 metų dainininkė Arina Borunova įsitikinusi, jog meilei amžius nesvarbus. Todėl ir Valentino dieną galima švęsti nepaisant pase įrašytų metų. Su bendraamžiu gyvenimo draugu verslininku Kazimieru Marėnu bliuzo karalienė vasario 14-ąją mini kiekvienais metais.

„Įprastai širdutės, gėlės ir dovanos pas mus prasideda ryte, nes vakarais dažniausiai dainuoju šventinėse Meilės dienos programose.

Ten sulaukiu mano kūrybą mėgstančių gerbėjų dėmesio”, – pasakojo moteris.

Valentino dieną Arina švenčia po savo gimtadienio. Dainininkė gimusi vasario 13-ąją. Ji niekada nesujungia dviejų švenčių į vieną, todėl dovanų sulaukia dvi dienas iš eilės.

Ragina linksmintis vienišius

Kaunietė mano, kad Valentino dieną neturėtų liūdėti ir antrosios pusės neturintys žmonės arba tie, kurių mylimųjų tądien nėra šalia.

„Vasario 14-ąją nereikia užsidaryti namuose ir braukti ašarų. Šią progą puikiai galima atšvęsti su bičiuliais: pasikeisti simbolinėmis dovanėlėmis, nueiti į kavinę, kiną ar vakarėlį. Reikia tik imtis iniciatyvos ir turėsite linksmą vakarą”, – teigė Arina.

Kai prieš dvejus metus per Arinos gimtadienį ir Valentino dieną jos mylimasis buvo išvykęs verslo reikalais, moteris sulaukė draugų dėmesio. Jie dainininkę visai netikėtai pasveikino ir pakvietė drauge pavakarieniauti.

„Man patiko bičiulių staigmena. Vėliau sužinojau, jog jie taip pat iš anksto nieko neplanavo.

Šventę surengėme daug nesiruošę, tačiau buvo šaunu”, – tvirtino Arina.

Lietuviams šventė tebėra svetima

Osvalda Ivanauskienė

Kauno tautinės kultūros centro direktoriaus pavaduotoja

„Šv. Valentino diena nėra gilias tradicijas turinti tautinė šventė. Ji atėjo iš Vakarų maždaug prieš du dešimtmečius.

Gaila, kad ši diena įvardijama, kaip meilės diena, tačiau yra tapusi komercine švente, kurios pagrindas – plastmasinės širdelės ir pliušiniai žaislai. Šią dieną žmonėse labiausiai pasigendu tikrų jausmų ir šilumos. Visas dėmesys sutelkiamas į daiktus ir maistą.

Norintiems šlovinti meilę vertėtų švęsti ne vasario 14-ąją, o gegužės 13-ąją minimą baltų meilės, laisvės ir piršlybų deivės Mildos dieną. Žmonės tikėjo, kad Milda apskrieja visą pasaulį oro vežimu, kurį traukia pulkas baltų lyg sniegas balandžių.

Legenda sako, jog ši deivė turėjo ir sūnų – meilės nuodais širdis užkrečiantį sparnuotą nykštuką.

Deivės Mildos dieną siūlau minėti ne brangiomis dovanomis, o parodanr šiltus jausmus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.