Penki meilės tipai

Anot Vašingtono universiteto (JAV) sociologės Pepper Schwartz, yra penki skirtingi būdai, kaip elgiasi įsimylėjęs žmogus. Vis dėlto, bet kuris iš jų gali pasikeisti. Žinant savo elgesį, galima geriau įvertinti savo santykius, rašo thirdage.com. Kitaip tariant, tai padeda žmogui susidaryti realistišką santykių vaizdą, suprasti, ar jie turi perspektyvą.

Romantikai mėgsta būti įsimylėję. Jiems svarbiausia mylimojo išvaizda ir kiti patrauklūs su juo susiję dalykai.<br>123rf
Romantikai mėgsta būti įsimylėję. Jiems svarbiausia mylimojo išvaizda ir kiti patrauklūs su juo susiję dalykai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:22 PM

Romantikai

Romantikai mėgsta būti įsimylėję. Jiems svarbiausia mylimojo išvaizda ir kiti patrauklūs su juo susiję dalykai. Todėl romantikai nusivilia, jei po kiek laiko pasikeičia jų mylimojo išvaizda.

„Nevertėtų per daug susižavėti šiuo meilės tipu. Žinia, tikra meilė nepraeina trumpai nusikirpus plaukus, o romantika neturėtų išnykti net ir tada, kai santykiai pakankamai subręsta. Todėl net ir planuojant keliones per išeigines arba tiesiog pasivaikščiojimus gryname ore, galima įskelti aistros kibirkštį, kuri padėtų vėl įkaitinti kiek atvėsusius santykius“, – patarė profesorė P. Schwartz.

Idealo ieškotojai

„Neretai žmonės yra nusistatę savus kriterijus, kurie jiems svarbūs ir jie jų nekeičia, jei to trokšta partneriai, – sakė P. Schwartz. – Net jei žmogus palaiko nuolatinius santykius, jis gali daryti gana didelį spaudimą savo partneriui, norėdamas įtvirtinti jame savo nusistatytus standartus. Toks meilės būdas taip pat neduos gerų rezultatų“.

Mokslininkė įspėja, kad ieškodami idealaus žmogaus pagal savo nusistatytus kriterijus, rizikuojate likti vienas. „Daug svarbiau turėtų būti partnerio duoti pažadai, jo meilė, sugebėjimas atleisti, o ne dalykai, galintys padaryti įspūdį tik pašaliniams žmonėms“, – kalbėjo sociologė.

Įkyruoliai

Anot mokslininkės, tokie žmonės nori praleisti visą laiką su savo partneriu. Jie nuolat rūpinasi savo santykiais, net tada, kai pora jau daug metų kartu. P. Schwartz manymu, toks partneris gali būti valdingas arba maksimalistas, todėl jis gali būti perdėtai mylintis arba net besikraustantis iš proto dėl meilės. Tikėtina, tokiam žmogui gali tekti pasikalbėti su konsultantu, kuris padėtų jam suprasti, kodėl jis jaučiasi taip neužtikrintai ir padėtų jam atrasti būdų, kad tie santykiai būtų perspektyvūs.

Dovanotojai

Тokie žmonės duoda daugiau nei gauna. „Kažkuriuo momentu jūs imate suprasti, kad visi jausmai eina tik į vieną pusę, – sakė P. Schwartz. – Jūs labai daug dirbate, neriatės iš kailio norėdami patenkinti savo partnerio poreikius ir norus, tačiau visiškai nebesirūpinate savimi“.

Anot sociologės, toks meilės tipas pavojingas pačiam dovanotojui. Svarbu turėti savo asmeninį gyvenimą ir susituokus. Kitaip sakant, reikia tobulinti savo interesus, daugiau bendrauti su draugais ir turėti laiko, kurį žmogus galėtų skirti tik sau. Žaidėjai

„Tokie įsimylėjėliai mėgsta vaikytis meilę, – teigė mokslininkė. – Užtat jie gana greitai pradeda nuobodžiauti ilgalaikiuose santykiuose ir ima ieškoti intrigos „kairėje“. „Jei žmogus pats supranta tokį savo elgesį, tai pirmiausiai reikėtų jam vengti situacijų, privedančių prie intrigų. Pavyzdžiui, tikrai neverta eiti į barą su patinkančiu kolega ar kolege. Trumpiau, reikėtų vengti pagundų arba jas apeiti“.

Anot profesorės, užuot ieškojus karštų jausmų už santuokinių santykių ribos, reikėtų ieškoti naujų malonumų šaltinių su savo partneriu. Pavyzdžiui, mokytis su juo šokti tango. T. y. jausti arti kūnišką kontaktą, kad turėtumėt galimybę pamatyti jį naujai.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.