Vedybų sutarties nesibodi ir brandaus amžiaus jaunavedžiai

Atsarga gėdos nedaro. Vedybų sutartį pernai sudarė net 94 metų senolis, po santuokos praėjus vos ketveriems metams.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 17, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:14 PM

Tokio garbaus amžiaus vyras nusprendė pasirūpinti, kad skyrybų atveju turtas sutuoktiniams būtų padalytas be didelių ginčų.

Apdairumas praverčia: tai įrodo vienos JAV poros pavyzdys. Kai 1994 metais 26-erių striptizo šokėja Anna Nicole Smith ištekėjo už 89 metų sulaukusio milijardieriaus Howardo Marshallo, visas pasaulis nusprendė, kad ji taip pasielgė dėl pinigų.

Praėjus vos daugiau nei metams turtuolis mirė, taip ir nesudaręs jokios vedybų sutarties. Tuomet prasidėjo ilgai trukusios turto dalybos tarp jaunosios našlės ir H.Marshallo vaikų, kurios baigėsi A.N.Smith bankrotu, o vėliau – ir jos mirtimi.

Sutarčių vis gausėja

Vis dėlto dažniausiai vedybų sutartis Lietuvoje sudaro 31–40 metų žmonės – tiek prieš vestuves, tiek po jų. Tačiau pasitaiko, kad jas pasirašo vos per pilnametystės slenkstį peržengę sutuoktiniai.

2012 metais vedybų sutartis sudarė trys devyniolikametės, jauniausiam sutartį pasirašiusiam vyrui buvo 21 metai.

Sutuoktiniai juodu ant balto surašo, kaip dalysis turtą – nuo traktorių iki sraigtasparnių.

Vis daugiau žmonių kasmet apsidraudžia dėl turto dalybų, jei vis dėlto laimingą santuokos kelią perbėgtų juoda katė.

Nuo 2002 metų liepos, kai pradėtos registruoti vedybų sutartys, iki praėjusių metų pabaigos jų jau sudaryta 5227.

Rekordiniai buvo būtent 2012 metai – pernai registras buvo papildytas įrašais apie 958 sutartis, tai – 22,7 proc. daugiau nei 2011-aisiais, kai buvo pasirašytas 781 toks dokumentas.

Tiki sutuoktinių padorumu

„Sudaryti vedybų sutartį teisinga ir reikia tai daryti“, – sakė pernai susituokęs įmonės „AJ šokoladas“ savininkas Algimantas Jablonskas.

Tačiau ne pirmą kartą vedęs vyras pats vedybų sutarties nepasirašė – tokia mintis nei jam, nei tuomet dar būsimai sutuoktinei Erikai net į galvą nešovė.

„Tačiau galbūt ateityje sutartį pasirašysime. Dabar tiesiog nebuvo reikalo. Tuokėmės jau susikūrę savo gyvenimą: ir aš turiu turto, ir žmona ne vargšė buvo“, – aiškino A.Jablonskas.

Prabangos prekių bendrovės „Du broliai“ vadybininkas Andrius Jankauskas nusistatęs prieš turto reikalų aptarimą raštu.

Taip juodu su žmona Vaiva manė prieš tuoktuves, taip mano ir dabar, prabėgus ketveriems metams.

„Sunku pasakyti, kodėl kiti jas sudaro. Gal partneriu nepasitiki? Gal jie linkę labai toli numatyti ir apsidrausti?“ – svarstė 35 metų verslininkas.

Jis įsitikinęs: jei jau nutarei savo gyvenimą susieti su kitu žmogumi, nereikia reikalauti jokių dokumentų.

„Jei atsitiktų kas nors nenumatyta, manau, turėtų pakakti partneriui padorumo pasidalyti tuo, kas priklauso dviem žmonėms. Jei esi gerai išauklėtas, kitaip net pasielgti negalėtum. Šiuo atžvilgiu su žmona esame senamadiški“, – įsitikinęs A.Jankauskas.

Jo nuomone, vedybų sutartis – pirmasis žingsnis skyrybų link. Vyras patikino, kad lygiai taip pat mano ir jo 25 metų žmona.

Aptaria, kaip dalysis turtą

Tačiau toli gražu ne visi mano taip, kaip A.Jankauskas.

„Vedybų sutartis – dviejų protingų žmonių susitarimas. Tai normalu. Patarčiau tai daryti ir besituokiantiems aštuoniolikmečiams, ir santuokoje ne vieną dešimtmetį nugyvenusiems šešiasdešimtmečiams.

Gyvenimas juk keičiasi. Man šis dokumentas – ramybė“, – „Lietuvos rytui“ yra sakiusi verslininkė Irena Marozienė. Ji vedybų sutartį sudarė su vyru nugyvenusi ketvirtį amžiaus.

Apsauga nuo ilgų ginčų

Nors mūsų visuomenė vis labiau sensta ir gyventojų Lietuvoje kasmet mažėja, vedybų sutartys tampa vis populiaresnės ir jų daugėja.

„Kodėl sutuoktinių poros vis dažniau sudaro šias sutartis ne tik prieš tuokdamiesi, bet ir santuokoje pragyvenę ne vienus metus? Ko gero, svarbiausia priežastis – gyvenimas kartu negarantuoja, kad meilei pasibaigus lengvai nutrūks ir kiti saitai.

Laikai, kai sutuoktiniai skirdamiesi negalėdavo pasidalyti užgyvento šaukšto, tolsta, o vedybų sutartys ne tik patikimai apsaugo jų ir trečiųjų asmenų civilines teises, bet ir užkerta kelią teisminiams turtiniams ginčams“, – aiškino Centrinės hipotekos įstaigos direktoriaus pavaduotoja Daiva Raupytė.

Vedybų sutartis galima sudaryti iki vedybų arba po jų, kartu pragyvenus vienus ar net, pavyzdžiui, 40 ir daugiau metų.

Viršūnė – perkopus 30 metų

Vedybų sutarčių registro duomenimis, praėjusiais metais buvo sudarytos 365 ikivedybinės (2011 m. – 280) ir 593 povedybinės sutartys (2011 m. – 501).

Nugyvenus vis daugiau metų, vedybų sutarčių sudaroma mažiau, jos kur kas dažnesnės prieš tuokiantis ar pirmaisiais santuokos metais.

Pirmaisiais santuokos metais sudarytų sutarčių praėjusiais metais buvo įregistruota 129 (2011 m. – 122), 2–5-aisiais metais – 168 (2011 m. – 118), 6–10-aisiais – 85 (2011 m. – 66), 11–15-aisiais – 58 (2011 m. – 67), 16–25-aisiais – 85 (2011 m. – 76), 26–35-aisiais – 45 (2011 m. – 38), 36–40-aisiais – 18 (2011 m. – 8). Pragyvenus daugiau kaip 40 metų – vos penkios (2011 m. – 6).

Amžiaus grupėje iki 20 metų tokias sutartis praėjusiais metais sudarė vos septynios moterys ir nė vieno vyro, nuo 21-erių iki 30 metų – 339 moterys ir 213 vyrų.

Pati viršūnė 31–40 metų sutuoktinių grupėje – 354 moterys ir 387 vyrai.

Vėlyvesniame amžiuje su metais sudaromų vedybų sutarčių skaičius mažėja.

Pavyzdžiui, sulaukę 70 metų vedybų sutartis praėjusiais metais sudarė tik 8 asmenys, iš jų – tik viena moteris.

Provincijai sutarčių nereikia

Daugiausia vedybų sutarčių praėjusiais metais sudaryta didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje – 323, Kaune – 156, Klaipėdoje – 98, Šiauliuose – 39 , Panevėžyje – 20.

Tarp rajonų pirmauja Vilniaus rajonas – 54, Kauno – 26, Marijampolės – 24, Panevėžio – 11, Plungės – 11.

„Mažiausiai vedybų sutarčių sudaroma nedideliuose rajonuose ir savivaldybėse.

Tai, matyt, galima paaiškinti ne tik didėjančia emigracija iš provincijos.

Ten stinga žinių apie vedybų sutarties privalumus. Taip pat šiuose regionuose gyvena mažiau pasiturinčių žmonių ir turtiniai santykiai nėra tokie aktualūs kaip didžiuosiuose miestuose“, – aiškino D.Raupytė.

Vedybų sutartį galima sudaryti ir užsienio valstybėse. Tačiau Vedybų sutarčių registre ji gali būti įregistruota tik tuo atveju, jeigu jai taikomi Lietuvos įstatymai.

2012 metais įregistruota viena vedybų sutartis, kurios sudarymą patvirtino Airijos, ir viena, kurią patvirtino Kanarų salų notaras.

Skyrybų ir turto dalybų – vis daugiau

Nors vedybų sutarčių pastaraisiais metais daugėja, didesnis ir turto padalijimo atvejų skaičius, o tai rodo, kad skyrybų Lietuvoje statistika nėra džiuginanti.

Su kiekvienais metais įregistruotų turto padalijimo faktų kreivė kilo aukštyn ir praėjusiais metais pasiekė rekordinį skaičių – 6792. Tai net 11,1 proc. daugiau nei 2011 metais.

Teismų sprendimų pagrindu 2012 m. įregistruotas 6191 turto padalijimas, notaro patvirtintomis sutartimis turtą pasidalijo 601 sutuoktinių pora.

Iš viso per vienuolika registro veiklos metų įregistruoti 52 292 turto padalijimo atvejai.

Centrinė hipotekos įstaiga šiais metais numato plėtoti Vedybų sutarčių registro elektronines paslaugas – sudaryti galimybę registruoti vedybų ar turto padalijimo sutartis, sudarytas užsienio valstybėse, pateikiant šių sutarčių duomenis elektroniniu būdu.

Taip pat informuoti asmenis elektroniniu paštu ar SMS žinute apie jų sutarties įregistravimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.