Kaip greitai nutraukti santuoką?

Yra keli būdai nutraukti santuoką – abiejų sutuoktinių bendru sutikimu, vieno sutuoktinio prašymu dėl sutuoktinių (sutuoktinio) kaltės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-26 18:13, atnaujinta 2018-03-11 00:26

Jei sutuoktiniams pavyksta susitarti ir yra kitos būtinos sąlygos, greičiausias būdas nutraukti santuoką yra pateikti teismui prašymą dėl santuokos nutraukimo bendru sutikimu. Tokio pobūdžio prašymas teisme turi būti išnagrinėjamas ne vėliau kaip per trisdešimt dienų nuo jo priėmimo dienos.

Kokie yra kiti santuokos nutraukimo bendru sutikimu privalumai?

Santuokos nutraukimas bendru sutikimu sutuoktiniams leis sutaupyti, nes už prašymo nutraukti santuoką bendru sutikimu padavimą nereikia mokėti žyminio mokesčio. Byla nagrinėjama supaprastinto proceso tvarka.

Jei teismas pripažįsta, kad bylos nagrinėjimas rašytinio proceso tvarka nepakenks šeimos santykių stabilumui ir vaikų bei sutuoktinių interesams, teismas turi teisę santuokos nutraukimo bylą nagrinėti rašytinio proceso tvarka, į posėdį nekviečiant sutuoktinių. Kokios yra būtinos sąlygos norint nutraukti santuoką bendru sutikimu?

Sutuoktinių bendru sutikimu santuoka gali būti nutraukta, jeigu yra visos šios sąlygos:

1. Nuo santuokos sudarymo yra praėję daugiau nei vieneri metai;

2. Abu sutuoktiniai yra sudarę sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių;

3. Abu sutuoktiniai yra visiškai veiksnūs.

Kokia santuokos nutraukimo bendru sutikimu tvarka?

Prašymas nutraukti santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu paduodamas vieno iš sutuoktinių gyvenamosios vietos apylinkės teismui. Prašyme nutraukti santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu, turi būti nurodyti sutuoktinių gimimo metai, patvirtinimas, kad yra visos būtinos sąlygos, priežastys, dėl kurių, sutuoktinių manymu, jų santuoka iširo, duomenys apie sutuoktinių ar vieno iš jų kreditorius ir nurodymas, kad pareiškėjas yra pranešęs jam žinomiems kreditoriams apie bylos iškėlimą, sutuoktinių pavardės po santuokos nutraukimo, kiti duomenys.

Kartu su prašymu nutraukti santuoką sutuoktiniai turi pateikti sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių sutuoktiniai turi aptarti savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos ir dalyvavimo juos auklėjant klausimus bei kitas savo turtines teises ir pareigas. 

Ar nutraukiant santuoką bendru sutikimu gali būti skiriamas terminas sutuoktiniams susitaikyti?

Taip. Vieno sutuoktinio prašymu arba savo iniciatyva teismas gali nustatyti ne ilgesnį kaip šešių mėnesių terminą sutuoktiniams susitaikyti.

Tokiu atveju santuokos nutraukimo byla sustabdoma. Byla atnaujinama praėjus teismo nustatytam terminui vieno iš sutuoktinių prašymu. Jeigu per vienerius metus nuo susitaikymo termino pradžios nė vienas sutuoktinių nereikalauja nutraukti santuokos, prašymas dėl santuokos nutraukimo paliekamas nenagrinėtas.

Kokiu atveju teismas nepriima sprendimo nutraukti santuoką ir netvirtina sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių?

Sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių teismas turi teisę netvirtinti, jeigu sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių prieštarauja viešajai tvarkai ar iš esmės pažeidžia sutuoktinių nepilnamečių vaikų ar vieno sutuoktinio teises ir teisėtus interesus (pavyzdžiui, vienam sutuoktiniui tenka visas turtas, kitam – visos prievolės).

Tokiu atveju sutuoktiniai turi sudaryti naują sutartį. Teismas turi teisę nepriimti sprendimo nutraukti santuoką, jei santuoka nėra faktiškai iširusi (sutuoktiniai kartu gyvena, tvarko bendrą ūkį). Preziumuojama, kad santuoka faktiškai iširo, jeigu daugiau nei metus sutuoktiniai netvarko bendro ūkio ir negyvena santuokinio gyvenimo. Jeigu nagrinėjant santuokos nutraukimo bylą reikalavimus pareiškia sutuoktinių ar vieno iš jų kreditoriai, santuokos nutraukimo byla sustabdoma, kol bus išspręsti kreditorių reikalavimai.

Nuo kada santuoka laikoma nutraukta?

Santuoka laikoma nutraukta nuo teismo sprendimo ją nutraukti įsiteisėjimo dienos.

Kada santuokos nutraukimas bendru sutikimu nėra tinkamiausias būdas nutraukti santuoką?

Tarp sutuoktinių kilus ginčui dėl vaikų gyvenamosios vietos nustatymo, išlaikymo mokėjimo, turto padalijimo. Šis būdas netinkamas, kai dėl santuokos iširimo kaltas vienas iš sutuoktinių (nesirūpina šeima, piktnaudžiauja alkoholiu, psichotropinėmis medžiagomis, yra neištikimas ir kt.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.