Pavardės keitimo subtilybės: kaip Jonaitienė tampa Jonaite?

Nors nemažai žmonių vertina unikalumą ir išskirtinumą, tačiau kartais tėvai galimai persistengia suteikdami savo vaikams vardus, analogiškus populiarių prekių ženklų, patinkančių žaidimų, tinklalapių, vaisių ar net vaistų pavadinimams. Antai viena kinų pora net mėgino pavadinti savo vaiką „@“ ženklu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2013, 5:23 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:46 PM

2001 metais Filipinų senatoriumi buvo išrinktas vyras, vardu Džokeris (Jocker P. Arroyo).

Teigiama, kad šį vardą senatoriui suteikė jo tėvas, kuris labai mėgo lošti kortomis. Pasaulyje pasitaiko ir atvejų, kai vaikai pavadinami „Apple“ (angl. obuolys), „Ferrari“ ar kitokiais gana neįprastais vardais.

Tačiau, siekiant išvengti situacijų, kai vardas ar pavardė sukelia žmogui nepatogumų, daugelis valstybių įtvirtina teisines priemones, leidžiančių asmeniui pasikeisti šiuos savo tapatybės elementus. Ne išimtis ir Lietuva.

Priklausomai nuo pagrindų (priežasčių), dėl kurių siekiama pasikeisti vardą ar pavardę, Lietuvoje galima būtų išskirti dviejų tipų procedūras: sudėtingesnę (kuri užtrunka ilgiau (~ 2 mėn.) ir reikalinga gauti Teisingumo ministerijos patvirtinimą) bei paprastesnę (kai Teisingumo ministerijos patvirtinimo nereikia).

I Sudėtingesnė procedūra:

Vardo keitimo pagrindai:

Vardo pakeitimui galiojantys teisės aktai didesnių ribojimų nenumato. Tereikia, kad pasirinktas vardas atitiktų asmens lytį, neprieštarautų gerai moralei ir Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai.

Pavardės keitimo pagrindai:

Pavardę leidžiama pasikeisti tokiais atvejais (pagrindais):

1. turima pavardė žemina asmens orumą ar yra nepatogi vartoti (šiuo atveju leidžiama pasirinkti tik tėvų, senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardę);

2. asmuo nori turėti tėvų, senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardę;

3. asmuo nori turėti patėvio (pamotės), buvusio globėjo (rūpintojo) pavardę;

4. turimos pavardės forma neatitinka to asmens lyties;

5. asmuo dalyvauja liudytojų apsaugos programoje;

6. asmuo pasikeitė pavardę užsienio valstybėje;

7. norima susitrumpinti pavardę, jeigu ta pavardė tradicinėje vartosenoje turi trumpesnį, nepriesaginį, variantą.

Be to, kaip ir vardo pakeitimo atveju, pasirinkta pavardė turi atitikti asmens lytį, negali prieštarauti gerai moralei ar Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai.

Kas gali pasikeisti vardą ar pavardę?

Vardą ar pavardę gali pasikeisti asmuo, sulaukęs 18 metų amžiaus, išskyrus tam tikras teisės aktų nustatytas išimtis, kai leidžiama pakeisti ir nepilnamečio vaiko vardą ar pavardę.

Kur kreiptis?

Dėl vardo ar pavardės pakeitimo (anksčiau minėtais pagrindais) reikia kreiptis į pareiškėjo (t. y. asmens, kuris kreipiasi) gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos įstaigą (toliau – CMĮ). Pavyzdžiui, Vilniuje vardą ar pavardę galima pasikeisti adresu K. Kalinausko g. 21/1.

Dokumentai, kuriuos reikia pateikti, keičiant vardą ar pavardę:

Vardą ar pavardę norintis pasikeisti asmuo CMĮ turi pateikti (priklausomai nuo to, ką siekiama pakeisti ir kokiu pagrindu):

1. Užpildytą nustatytos formos prašymą (paprastai šį prašymą galima užpildyti pačioje CMĮ);

2. Pareiškėjo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;

3. Dokumentus, pagrindžiančius pareiškėjo prašymą pakeisti pavardę;

4. Civilinės būklės aktų įrašų (kuriuose, gavus leidimą, būtų keičiamas vardas ar pavardė) įregistravimo liudijimų originalus;

5. Kitus dokumentus (pavyzdžiui, jei asmuo nori pasikeisti savo pavardę į jo patėvio pavardę, CMĮ reikia pateikti ir patėvio rašytinį sutikimą).

Tvarka:

Užpildytas nustatytos formos prašymas ir kiti būtini dokumentai turi būti pateikti pareiškėjo gyvenamosios vietos CMĮ. Taip pat turi būti sumokama nustatyto dydžio rinkliava už vardo ar pavardės pakeitimą. CMĮ, gavusi visus reikiamus dokumentus ir surinkusi reikiamą informaciją, surašo išvadą, kuria siūlo pakeisti vardą, pavardę ar jų nekeisti.

Šią išvadą CMĮ pateikia Teisingumo ministerijai tvirtinti. Apie tai, kad CMĮ išvada leisti pasikeisti vardą ar pavardę yra patvirtinta, pareiškėjui yra pranešama raštu ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo patvirtintos išvados CMĮ gavimo dienos. Gavęs patvirtintą išvadą, kuria leidžiama pasikeisti vardą ar pavardę, pareiškėjas turi ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo pranešimo apie patvirtintą išvadą išsiuntimo dienos kreiptis į CMĮ, kad būtų atitinkamai pakeisti civilinės būklės aktų įrašai. Jeigu per 6 mėnesius nuo anksčiau minėto pranešimo išsiuntimo dienos pareiškėjas nesikreipia į CMĮ, leidimas keisti vardą ar pavardę netenka galios.

Pažymėtina, kad galiojantys teisės aktai numato tam tikrų ypatumų keičiant nepilnamečio vaiko vardą ir (ar) pavardę, tačiau šiame straipsnyje šis klausimas nenagrinėjamas.

II Paprastesnė procedūra:

Supaprastinta procedūra (kai nėra reikalingas Teisingumo ministerijos patvirtinimas) taikoma, kai, pavyzdžiui: (1) norima pasikeisti turimos pavardės formą į nenurodančią šeiminės padėties, arba atvirkščiai (pavyzdžiui, Jonaitienės pavardę norima pasikeisti į Jonaitės); (2) norima po santuokos sudarymo pasikeisti pavardę į sutuoktinio pavardę; (3) norima prie turimos pavardės prijungti sutuoktinio pavardę (pavyzdžiui, Jonaitytė-Petraitienė); (4) norima grąžinti pirmiau turėtą pavardę (pavyzdžiui, kai po skyrybų grąžinama mergautinė pavardė); (5) norima pasikeisti pavardę į sugramatintą (su lietuviška priesaga ir (arba) galūne) (pavyzdžiui, pavardę Petrov pasikeisti į Petrovas); (6) norima pasikeisti mažybine, malonine forma įrašytą vardą; (7) kt.

Siekiant pasikeisti vardą ar pavardę vienu iš minėtų atveju, reikia sumokėti nustatytą rinkliavą bei pasirinktai civilinės metrikacijos įstaigai (CMĮ) pateikti:

1. Užpildytą nustatytos formos prašymą (paprastai prašymą galima užpildyti pačioje CMĮ);

2. Pareiškėjo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;

3. Keistino ar taisytino civilinės būklės akto įrašo įregistravimo liudijimą;

4. Kitus dokumentus, patvirtinančius aplinkybes, dėl kurių civilinės būklės akto įrašas pildomas, keičiamas ar taisomas (jeigu šių dokumentų pareiškėjas negali pateikti, jų nuorašus iš kitų CMĮ ar archyvų išreikalauja pati CMĮ, kuriai buvo pateiktas pareiškėjo prašymas papildyti, pakeisti ar ištaisyti civilinės būklės įrašą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.