Juokas kalorijas degina taip pat, kaip ir vaikščiojimas

Visiems žinoma, kad geras filmas pakelia nuotaiką, tačiau medikai įžvelgia ir daug didesnę filmų naudą fizinei žmogaus sveikatai. Juoko metu metabolizmas organizme padidėja apie 20 proc., todėl pagreitėja medžiagų apykaita, deginamos kalorijos. Paskaičiuota, kad 15 minučių juoko sudegina apie 50 kilokalorijų, o tai maždaug tiek, kiek sudegintume jų 15 minučių vaikščiodami.

Juokas kino salėje kalorijas degina kaip ir vaikščiojimas.<br>123rf
Juokas kino salėje kalorijas degina kaip ir vaikščiojimas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 5:23 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:39 PM

„Yra įvairių tyrimų, patvirtinančių, kad nuotaikingi ir juokingi filmai lengvina širdies darbą, išplečia kraujagysles, o tai pagerina kraujotaką organizme. Adrenalinas, kylantis žiūrint siaubo filmus, siaurina kraujagysles. Mokslininkai nustatė, jog kraujagyslių skersmuo tarp pažiūrėjusių komediją ir siaubo filmą skiriasi nuo 30 iki 50 proc. priklausomai nuo kiekvieno žmogaus sveikatos būklės. Be to, poveikis kraujagyslėms neapsiriboja filmo žiūrėjimo momentu ir tęsiasi dar apie 30 - 45 minutes po filmų peržiūros”, – pasakoja „Kino pavasario“ festivalio sveikatos partnerių – privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja psichiatrė Mida Dominauskienė.

Pasak M. Dominauskienės, komedijos ir nuotaikingi filmai labiausiai atpalaiduoja po įtemptos darbo dienos. Išsiblaško mintis ir veiksmo filmai, tačiau jei jie sukelia įtampą ir stresą, tai gali tapti griaunančia jėga savijautai ir sveikatai.

„Dėl streso antinksčiuose pradedamas gaminti didesnis kiekis adrenalino ir kortizolio. Esant pavojui kūnas sutelkia visą savo energiją, fizines jėgas, dažnai pakyla ir kraujospūdis. Nuo emocijų gali sutrikti ir nervų sistemos veikla. Daugelis žmonių dėl stiprių pergyvenimų filmo metu po to blogai miega, nepailsi. Žinoma, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus jautrumo ir tos dienos emocijų būklės, tačiau bet kuriuo atveju nerekomenduojama įtempto siužeto filmus žiūrėti prieš pat miegą“, – teigia Natalija Vaicekauskienė, Laisvės prospekto šeimos klinikos šeimos gydytoja.

Yra ir patrauklioji veiksmo ar siaubo filmų pusė. Žiūrint tokius filmus, jų sukelta baimė mums leidžia pasijusti saugesniems pasaulyje, mokomės iš herojų klaidų.

„Dažnai filmai priverčia susimąstyti, kuo galime tapti, ar ką žmogui gali padaryti nesugebėjimas savęs valdyti. Ir svarbiausia, kad visa tai išgyvename saugioje realybės akimirkoje. Be to, žiūrovas, pasitelkdamas į pagalbą įtampą keliančią ar šiurpinančią atmosferą, turi galimybę nejučiomis „išleisti“ dalelę savyje tramdomo agresyvumo“, – atskleidžia gydytoja psichiatrė Mida Dominauskienė.

Kiekvienas iš mūsų skirtingai reaguojame į įvairias kino scenas, tad labai svarbu pasirinkti filmą pagal tos dienos būseną ir dabartinį gyvenimo etapą. Dramatiški filmai priverčia susimąstyti. Žmonės turi galimybę herojuose atpažinti save, pasijusti ne vieniši, susidūrus su panašiomis problemomis ar gyvenimo iššūkiais. Fantastiniai filmai tenkina žmogiškąjį smalsumą - gyvenimo po mirties ar kitokio gyvenimo galimybes ir bent trumpam atitolina mus nuo kasdienių rūpesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.