Šventėje mamos vystyklus rišo net užmerktomis akimis

Šeštadienį į Vilniaus Mokytojų namų kiemelį užklydę užsienio turistai klausinėjo: „Šitiek šurmulio dėl medžiaginių vystyklų?!“. Tačiau tai nė kiek nestebina mamų, kurios jau ketvirtą kartą rengia vystyklų populiarinimo šventę. „Vystyklų turgus“ viliojo ir kūdikių besilaukiančias poras, ir šeimas su mažais vaikais, mat tai galimybė pamatyti ir įsigyti įvairiausių vystyklų vienoje vietoje, o taip pat – linksma šventė su daugybe atrakcijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:19 PM

Renginio dalyviai rungtyniavo, kas greičiau ir tiksliau užriš medžiaginį vystyklą netikram kūdikiui. Šiemet buvo varžomasi net keliose kategorijose – vystyklą rišo patirties dar neturinčios nėščiosios, kūdikius jau auginantys tėčiai ir net mažesnių broliukų ir sesučių turintys vaikai. O po kelis kūdikius su vystyklais užauginusios daugiavaikės mamos rungėsi, kuri tiksliau ir greičiau apriš vystyklą užrištomis akimis.

Daug smagių akimirkų suteikė ir vystyklų mėtymo į dėžę varžybos, kuriose savo taiklumą taip pat išmėgino ir tėčiai, ir mamos, ir įvairaus amžiaus vaikai.

Buvo paskelbti ir apdovanoti išankstinio fotografijų konkurso „Vystyklas – kaip meno kūrinys“ nugalėtojai. Dovanų gauti buvo galima ir išvardinus kuo daugiau vilnos savybių ar sueiliavus trumpą ketureilį apie vystyklus. Tie, kurių konkursai nedomino, galėjo mokytis žongliravimo paslapčių kartu su „Smaragdo miesto“ fakyrais.

Vystyklus savo kūdikiams naudojančios šeimos popiet susibūrė į vyninę, kurioje vienu metu buvo pervystyti visi akcijoje dalyvavę kūdikiai - taip atkreipiant dėmesį į medžiaginių sauskelnių naudą. Pervystymo akcijos dalyviai sakė, kad naudoti vystyklus – ne tik taupu ir ekologiška, bet ir paprasta, gražu, patogu, modernu. Šioje simbolinėje akcijoje šiemet pervystyta 13 kūdikių. Kiekvienas jų gavo po dovaną – „Kukučio“ siūtą užsegamą medžiaginę sauskelnę.

Bendras kūdikių pervystymas surengtas solidarizuojantis su pasauliniu „Great Cloth Diaper Change“, kai siekiama pasaulinio vystyklų keitimo rekordo: kūdikiams medžiaginės sauskelnės pakeičiamos vienu metu daugelyje pasaulio šalių.

Šeštadienio šventė Vilniaus senamiestyje užbaigė visą savaitę Prieraišiosios tėvystės centre vykusių renginių ciklą „Vystyklų dienos 2013“, kurių metu mamos sužinojo, kaip naudoti vystyklus, o taip pat seminaruose galėjo jų pasisiūti ar net nusivelti iš vilnos.

Įvairios paskaitos apie vystyklų naudojimą ir kūdikių higienos ypatumus Prieraišiosios tėvystės centre vyksta reguliariai. Kartą per mėnesį skaitoma „Vystyklystės pradžiamokslio“ paskaita, kuri skirta vystykliniams naujokams. Mamos su kūdikiais renkasi ir į vystyklų klubą, kuriame toliau dalinasi patirtimi, kaip naudoti vystyklus.

„Daug kam atrodo keista, bet mamos apie vystyklus gali kalbėtis valandų valandas. Kodėl to reikia? Tiesiog vystyklai – kaip drabužiai, jie įvairių formų, spalvų, skirtingo audinio ir savybių, skiriasi ir jų priežiūra. Be to, mamoms svarbu jausti, kad jos – ne vienintelės. Vystyklai šiais laikais – alternatyva ir jei savo aplinkoje esi vienintelė, kuri ją renkasi, gali būti sunku. Kur kas smagiau, kai randi bendraminčių“, - sako Prieraišiosios tėvystės centro savanorė Asta Buitkutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.