Septynios ilgaamžės santuokos taisyklės

Pirmoji paslaptis: tango nešokamas po vieną, tai - porinis šokis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-09 18:25, atnaujinta 2018-03-07 00:07

25 metus jie analizavo laimingų šeimos porų gyvenimą įvairiuose pasaulio kampeliuose ir priėjo vienareikšmės išvados: visi ilgai kartu gyvenantys sutuoktiniai savo šeimoms pritaikė septynias pagrindines taisykles. Apie jas vyras ir žmona Elizabeth ir Charlesas Schmitzai papasakojo savo knygoje „Ilga kaip gyvenimas meilė“.

Pirmoji paslaptis: tango nešokamas po vieną, tai - porinis šokis.

Laimingos šeimos neturi vyriausiojo ir pavaldinio. Kalbant choreografijos terminais, tokios poros neturi „vadovaujančio“, jos šoka kaip viena visuma, bet neprarandanti savojo „Aš“. Trys sąlygos „aš“ paverčia į „mus“, jomis remiasi ilga ir laiminga santuoka: interesų bendrumas, gebėjimas rasti kompromisus ir žinoma, tarpusavio parama.

Antroji paslaptis: jokių paslapčių.

Laimingos poros laisvai ir ramiai svarsto bet kokias problemas, nebijodamos sugadinti santykių. Trumpai tariant, santuokoje gyvenančios poros turi kalbėtis, kalbėtis, kalbėtis ir klausyti, klausyti, klausyti. Tol, kol neras sprendimo pačioms sunkiausiomis ir opiausioms problemoms.

Didžiojo violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus ir operos primadonos Galinos Višnevskajos duktė Olga viename interviu papasakojo: „Kai tėtis išvykdavo gastrolių, tėvai galėjo valandų valandas kalbėti telefonu, Burkavo kaip įsimylėję paaugliai“.

Kartą, kai M. Rostropovičius gastroliavo Niujorke, Olga užsuko pas tėvą į viešbutį. Jie pasišnekėjo ir ji rengėsi išeiti. „Dar pasėdėk, po pusvalandžio bus mano gimtadienis, pakelsime taures“, - paprašė M. Rostropovičius.

Likus kelioms minutėms iki vidurnakčio, pasigirdo telefono skambutis iš tolimosios Maskvos: G. Višnevskaja skubėjo pasveikinti sutuoktinį. „Jie valandą negalėjo atsitraukti vienas nuo kito. Pasėdėjau pasėdėjau ir išėjau, kad netrukdyčiau“, - prisimena Olga.

Trečioji paslaptis: abipusė pagarba.

Apie tai, kad jos trūksta, kartais byloja net smulkmenos. Santykių pradžioje poros labai malonios tarpusavyje: „Duokš, palaikysiu duris!“„Kaip puikiai sugalvojai!“ , „Saulute, ar tau nešalta?“ Bet prabėga metai, sutuoktiniai įpranta vienas prie kito ir kažkodėl nustoja vienas kitam rodyti dėmesio ir pagarbos ženklus. „Paduok štai tą..., atnešk tą...“ Kur staiga dingo žodis „prašau?“

Garsioji rašytoja ir laiminga žmona Agatha Christie sakė: „Santuoka reiškia daugiau nei meilė. Ir čia svarbiausia - pagarba. Tik jos nereikia painioti su susižavėjimu. Visą gyvenimą žavėtis sutuoktiniu yra beprotiškai nuobodu, ir tai baigiasi reumatiniais skausmais kaklo srityje“.

Su savo vyru archeologu Maxu Mallowanu, kuris buvo 14 metų už ją jaunesnis, garsioji detektyvų karalienė pragyveno beveik 50 metų, gaubiama meilės ir pagarbos.

Ketvirtoji paslaptis: kūnas - mūsų tvirtovė.

Laimingos poros tinkamai maitinasi ir rūpinasi savo kūnu. Esame tokie, ką valgome. Sunku nesutikti su šiais žodžiais, ypač prisiminus apsnūdimo būseną, į kurią nugrimztama po sočios vakarienės. Ir jau tuomet tikrai nevilioja romantiški pasivaikščiojimai gryname ore ar pokalbiai "iš širdies".

Dainininkas Stingas ir jo antroji žmona, aktorė Trudie - žinomi sveikos gyvensenos propaguotojai. Pora nevalgo mėsos, vartoja tik natūralius produktus, pirmenybę teikia dviračiui, o ne automobiliui, yra aktyvūs gamtos gynėjai. Beje, Stingo garbei net pavadintos dvi varlių rūšys. Kasdien pusantros valandos sutuoktiniai užsiima joga ir praktikuoja tantrinį seksą. Žodžiu, visai neblogai gyvena Stingas ir Trudie jau tris dešimtmečius.

O juk kažkada viskas buvo kitaip. Niekam ne paslaptis, kad garsusis atlikėjas turėjo problemų dėl alkoholio ir narkotikų. Bet tai buvo taip seniai, tarsi kitame gyvenime, kuriame jis ir Trudie dar negyveno.

Penktoji paslaptis: bendras biudžetas.

Sutikite, simboliška, kad visos be išimties laimingos poros, (psichologai Elizabeth ir Charlesas Schmitzas apklausė 150 tūkstančių porų), visada turėjo bendrą biudžetą. Finansiniai sunkumai dažnai baigiasi konfliktais, o šie, savo ruožtu, griauna santykius. Jei sutuoktiniai naudojasi atskiromis sąskaitomis ir kiekvienas pinigus leidžia sau, jie tarsi sako vienas kitam: „Netikiu tavimi“. Štai keletas paprastų taisyklių, kurios padeda sukurti finansinį sutuoktinių pasitikėjimą vienas kitu:

Visada atvirai kalbėkite apie savo materialinę padėtį.

Sąskaitas apmokėkite kartu. Žinoma, tai nereiškia, jog antroji pusė visada turi būti šalia, kai vyras apmoka sąskaitas. Bet, pirkdami ką nors svarbaus, to neturite slėpti nuo sutuoktinio.

Susitarkite, kiek pinigų ir kam gali išleisti kiekvienas iš jūsų.

Šeštoji paslaptis: švelnus prisilietimas.

Prisilietimai - tai savos rūšies Morzės abėcėlė. Kartais prisilietimais galima paprasčiau išreikšti jausmus nei žodžiais. Laimingos poros šią abėcėlę išmoko puikiai.

„Visos ilgai santuokoje išgyvenusios poros tvirtino, kad negali ir dienos pragyventi be švelnių prisilietimų. Net sėdėdami ant sofos priešais mus, jie švelniai prisiliesdavo vienas prie kito, tarsi siųsdami signalą: „Aš myliu tave taip stipriai, kad tiesiog negaliu nuo tavęs atsitraukti. Ir mes vyru vedę jau 43 metai ir elgiamės lygiai taip pat“, - sakė psichologai Elizabeth ir Charlesas Schmitzai.

Septintoji paslaptis: liūdesį varykite šalin.

Visi laimingi sutuoktiniai mielai leidžiasi į nuotykius, nestokoja juoko, susižavėjimo, dovanoja vienas kitam malonių staigmenų ir netikėtumų. Įvairovė - pagrindinis gyvenimo prieskonis ir būtina ilgos ir laimingos partnerystės sąlyga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.