Vestuvių fotosesijoms nėra nei blogo oro, nei prastos vietos

Laikai, kai savo vestuves žmonės patikėdavo įamžinti geresnį fotoaparatą turinčiam bičiuliui ar tenkindavosi dulkėtoje fotoateljė darytomis nuotraukomis, praėjo. Taip pat kruopščiai, kaip vestuvinę suknelę ar pokylio vietą būsimieji jaunavedžiai renkasi didžiąją jų šventę turinčius įamžinti fotografus, video operatorius.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-05-17 20:06, atnaujinta 2018-03-06 14:31

Per vestuves leidžiami įspūdingi fejerverkai, nuo įmantrių vaišių lūžtantys stalai, puošnūs drabužiai ir svarbiausia – jaunavedžių bei jų svečių emocijos – kad visa tai bėgant laikui iš atminties išblėstų, jei ne nuotraukos, specialūs vestuvių filmai.

Vestuvių neprisimena

„Kartais jaunavedžiai, žiūrėdami savo vestuvių nuotraukas stebisi, kad iš viso neprisimena tų momentų, kurie jose užfiksuoti. Nenuostabu – dažnas žmogus per savo vestuves labai jaudinasi, būna tarsi afekto būsenos“, – sako ilgametis Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, panevėžietis fotografas Gediminas Kudirka.

Jis kartu su savo sūnumi Henriku jau nebesuskaičiuoja, kiek vestuvių akimirkų įamžino per pastaruosius penkerius metus, kai dirba vestuvių fotografais.

Ir tėvui, ir sūnui Kudirkoms tai – ne tik darbas, tačiau ir pomėgis. Jų vestuvėse įamžinti kadrai ne kartą yra pripažinti nugalėtojais įvairiuose Lietuvos fotografų konkursuose. H. Kudirka – vienintelis fotografas iš Lietuvos, tapęs tarptautinės fotografų asociacijos „Wedding photojournalist association“ (WPJA) nariu. Šioje profesionalius vestuvių fotografus iš viso pasaulio vienijančioje organizacijoje rengiamuose konkursuose jauno lietuvio darytos fotografijos taip pat neliko nepastebėtos.

Pasak G. Kudirkos, geriausia reklama fotografui – klientų atsiliepimai. Neretai dirbę vienų jaunavedžių vestuvėse, vėliau tie patys fotografai kviečiami įamžinti ir jose dalyvavusių svečių šventes. Kadangi pagrindinis vestuvių sezonas – nuo pavasario pradžios iki rudens vidurio, tai norintys pasisamdyti būtent tą ar kitą fotografą neturėtų laukti paskutinės akimirkos. Neretai dėl vestuvių fotografavimo ar filmavimo jaunavedžiai tariasi prieš metus ar dar anksčiau.

Neretai lietuviai vestuvių fotografai turi ir savo internetines svetaines, kuriose yra ir jų darbų pavyzdžių, ir netgi specialios skaičiuoklės, kurių pagalba galima sužinoti, kiek kainuoja jų paslaugos.

Pagal klientų pageidavimus, vestuvių įamžinti vyksta arba abu fotografai Kudirkos, arba po vieną. Jiems talkina asistentė, padedanti per fotosesijas. Panevėžiečiai ne tik fotografuoja, bet ir filmuoja, patys kuria vestuvių filmus, vaizdo klipus, fotoknygas.

Populiarėja priešvestuvinės fotosesijos

„Per vestuves kuriamas nuotraukas galima skirstyti į dvi kategorijas – dokumentines ir menines. Pirmosios skirtos įamžinti visiems svarbiausiems šventėms įvykiams – nuo jaunųjų išlydėjimo iš namų, tėvų palaiminimo iki puotos pabaigos. O meninės fotografijos gali papuošti ir poros namų sienas, ir, jaunavedžiams sutikus, parodų sales“, – sakė G. Kudirka.

Per tą laiką, kai fotografuoja vestuves, panevėžiečiams fotografams teko dirbti ne tik pačiuose įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose, bet ir užsienyje. Pavyzdžiui, neseniai G. Kudirka įamžino vestuves Graikijoje.

Šį pavasarį viename pietų kurorte G. Kudirka fotografavo į priešvestuvinę kelionę išvykusią lietuvių porą. Tokios priešvestuvinės fotosesijos Lietuvoje vis labiau populiarėja. Vaizdingose Lietuvos vietose, o gal – jaukioje namų aplinkoje ar mėgstamoje senamiesčio gatvelėje surengtų fotosesijų metu būsimieji sutuoktiniai ne tik atsikrato įtampos prieš fotoobjektyvą ir ima labiau pasitikėti fotografu, tačiau ir gauna pluoštą gražių nuotraukų, kuriose dar nėra vestuvių šurmulio, o tik tylus buvimas kartu.

Tais atvejais, kai tokios fotosesijos pora nerengia, panevėžiečiai fotografai būtinai prieš vestuves susitinka su jaunavedžiais ir aptaria jų pageidavimus, išsiaiškina, koks numatytas šventės scenarijus, kokiose vietose planuojama lankytis.

Fotosesijoms netinkamų vietų nėra

„Fotosesiją galima surengti bet kur – nuo rūmų iki pievos ar griuvėsių. Svarbiausia, kas patinka patiems jaunavedžiams – vieni mėgsta gamtą, kiti – miesto šurmulį“, – sako H. Kudirka.

Geras fotografas gerų kadrų gali rasti visur ir visada yra pasiryžęs improvizuoti. Taip gimsta nuotraukos, kuriose jaunavedžiai atsidūrę didžiulio gandrų pulko fone ar apsupti pakelės kaimo vaikų būrio.

Jaunieji bei jų artimieji dažnai įsiamžina ir su savo augintiniais – katinais, šunimis. Kai kurie fotosesijoms išsinuomoja žirgus.

Pasak panevėžiečių vestuvių fotografų, svarbiausia, kad jaunieji ir kiti šventės dalyviai pasitikėtų fotografu, išpildytų jo prašymus ir atsipalaiduotų – tuomet galima tikėti pačio geriausio rezultato. Todėl kartais net artimieji nustemba, kad iš pažiūros susikaustęs žmogus per fotosesiją atkunta ir net pats ima improvizuoti pozuodamas nuotraukoms.

Svarbu ne orai, o nuotaika

Posakis „Nėra blogo oro, o tik netinkama apranga“, tinka ir vestuvėms. Pasak G. Kudirkos, nors gero oro užsisakyti negalima, tačiau kad ir kokios būtų orų prognozės, jos neturėtų gadinti vestuvininkų nuotaikos.

Patyręs fotografas pataria tokią svarbią dieną jauniesiems atsipalaiduoti ir mažiau sukti galvą dėl smulkių nemalonumų. „Vienas jaunikis susikrimtusią dėl išteptos suknelės išrinktąją nuramino paprastai paaiškinęs, kad baltas rūbas ir turi išsitepti. Kitose vestuvėse jaunavedžių nuotaikos nesugadino ir ėmę nuo žvakių svilti jaunosios suknelės palankai“, – lrytas.lt pasakojo G. Kudirka. Fotografams Kudirkoms yra tekę dirbti vestuvėse ir spaudžiant nemenkam šaltukui, ir 30 laipsnių siekiančiame karštyje. Ir tokiomis ekstremaliomis sąlygomis galima padaryti puikių nuotraukų.

Fotografas pataria

Kad viena iš didžiausių gyvenimo švenčių – vestuvės – paliktų tik puikius prisiminimus, G. Kudirka vestuvininkams turi keletą patarimų.

Vestuvės – didžioji nuotakos šventė, per kurią ji – dėmesio centre. Geriausia jos portretams sukurti skirti laiko netrukus po to, kai savo darbą baigia vizažistai – kai makiažas šviežias, o ji pati dar nepavargusi.

Per vestuves reikėtų rinktis tokius rūbus, su kuriais jausitės nevaržomi, nebūsite susikaustę. Sunku džiaugti švente, baiminantis, kad pačiu netinkamiausiu momentu gali nusmukti suknelės sijonas.

Tas pats patarimas galioja ir avalynei – ji turi būti ne tik graži, bet ir patogi. Geriausia batus pranešioti prieš vestuves, kad jie nespaustų ar netrintų. Būtinai vertėtų pasiimti ir atsarginių, patogių batų porą. „Tuomet fotosesiją galima ir žydinčioje pievoje surengti“, – sako G. Kudirka.

Nekreipti dėmesio į nuotaiką galinčias sugadinti smulkmenas. Gera nuotaika – būtinas šventės atributas.

Neslėpti savo emocijų, jausmų vienas kitam. Pačios gražiausios fotografijos būna, kai įsimylėjeliai ne tik puoselėja vienas kitam šiltus jausmus, bet ir nesivaržo jų parodyti fotosesijos metu. Šilti žvilgsniai, bučiniai ar meilūs prisilietimai, įamžinti fotografo, bus puikus prisiminimas ir jums, ir jūsų vaikams.

Visiškai pasitikėti fotografu. „Fotografas versis per galvą, kad pagautų gerą kadrą“, – sako daugybę vestuvininkų įamžinęs fotografas G. Kudirka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.