Ką derėtų žinoti apie išvažiuojamąją santuokos ceremoniją?

Jau beveik ketverius metus Lietuvos įsimylėjėliai džiaugiasi galimybe susituokti ten, kur jų širdis geidžia: parke, dvare ar paplūdimyje. Nors didžiausias išvažiuojamųjų santuokos ceremonijų bumas būna liepos mėnesį, anot Palangos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Vidos Buivydienės, jų netrūksta apvalius metus. Vasarą įsimylėjėliai renkasi vietas, iš kurių atsiveria paplūdimio vaizdas, o šaltuoju metų laiku pirmenybė teikiama Birutės kalnui. Koplytėlės skleidžiama išskirtinė energija privilioja ne vieną įsimylėjėlių porą.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 3, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:16 PM

Tačiau išvažiuojamoji ceremonija pareikalauja ne tik didesnių išlaidų, bet ir didesnio galvos skausmo nei įprasta ceremonija. Šiuo atveju jaunieji dažniausiai turi pasirūpinti vietos įrengimu, Lietuvos vėliavos pakabinimu, pastoge – tam atvejui, jeigu lytų lietus ar pan. Kai kurie reikalavimai yra neginčijami, o kai kurie priklauso nuo miesto, kuriame nuspręsta susituokti.

„Yra daug įvairių niuansų. Pavyzdžiui, Palangos savivaldybė neturi daug transporto priemonių, todėl mūsų transportu turi pasirūpinti jaunieji. Jei šventė vyksta šalia, pačios pėstute nueiname. Atstumas, šiuo atžvilgiu, nėra kliūtis. Atsisakytume surengti ceremoniją tik tuomet, jei sąlygos būtų ekstremalios, tačiau tokių atvejų mano praktikoje dar nepasitaikė“, - tikino V. Buivydienė.

Be to, ceremonijos vieta turi atitikti bendrus padorumo ir moralės principus, nekelti pavojaus saugumui ir sveikatai, neprieštarauti viešajai tvarkai. Jaunavedžių pasirinktą vietą įvertina Civilinės metrikacijos darbuotojai. Tiesa, dažniausiai jų sprendimas būna palankus įsimylėjėliams.

Norintieji susituokti itin išskirtinėje ir atokioje vietoje gali susidurti su kita problema. Bent vienas jaunavedžių turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą mieste, kuriame nori tuoktis, arba čia turi gyventi jų tėvai. Norint susituokti kitose vietose gali tekti ten ir prisiregistruoti. Be to, ceremonijos vieta privalo būti įstaigos, registruojančios santuoką, aptarnaujamos savivaldybės teritorijoje. Kai kurios savivaldybės turi išvažiuojamajai ceremonijai numatytų vietų sąrašą, kitos leidžia įsimylėjėliams siūlyti savo variantus. Jei jaunavedžiai ceremonijai pasirenka viešą miesto erdvę, pavyzdžiui, rotušę, būtina susitarti ir su miesto savivaldybės administracija.

Tai dar ne viskas. Ceremonijos vietoje būtinai turi būti Lietuvos Respublikos vėliava, o esant galimybei – ir herbas. Geriausia būtų pasitarti su konkrečiu civilinės metrikacijos darbuotoju, nes vieniems jis būtinas, kiti į viską žiūri atlaidžiau. Kai kuriose savivaldybėse netgi leidžiama groti savo pasirinktą muziką, artimieji gali sakyti eiles ir t. t.

Dar šiek tiek apie išvažiuojamąją ceremoniją:

Valstybės rinkliava už ceremoniją Civilinės metrikacijos skyriuje yra 70 litų, o už išvažiuojamąją ceremoniją – 210 litų.

Jei ceremonija numatyta paplūdimyje, reikia pasirūpinti kietu pagrindu po kojomis ir stalu. Taip pat būtina numatyti galimybę atviroje erdvėje vyksiančią ceremoniją perkelti po stogu.

Skirtinguose skyriuose reikalavimai skiriasi. Nuo darbuotojų skaičiaus priklauso pačios ceremonijos laikas. Kartais išvažiuojamąsias ceremonijas sutinkama daryti tik po 15 val. arba tik tam tikromis dienomis.

Jaunavedžiai yra atsakingi už ceremonijos vietos įrengimą, atributų pristatymą, už švaros palaikymą ir teritorijos sutvarkymą.

Jeigu ceremonija vyktų ilgiau negu 1 valandą arba planuojama naudoti pirotechnikos priemones, fakelus, planuojama statyti laikinus statinius ar naudoti garso aparatūrą, būtina gauti miesto savivaldybės leidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.