Psichoterapeutas A. Kaluginas: „Aistra – poros santykių variklis“

Nėra šeimos be dūmų, bet dar daugiau tų dūmų atsiranda, kai sutuoktiniai yra nepatenkinti vienas kitu, nepatiria intymaus džiaugsmo, jaučiasi vienas kitam nereikalingi.

Polinkį į neištikimybę gali paskatinti nusivylimas intymiais santykiais.<br>123rf
Polinkį į neištikimybę gali paskatinti nusivylimas intymiais santykiais.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Jun 3, 2013, 3:23 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:16 PM

Vilnietis psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas teigė, kad tada nereta sutuoktinių pora ima galvoti apie skyrybas.

– Kokios dažniausios skyrybų priežastys?

– Vienos jų yra labai aiškios, pavyzdžiui, sutuoktinio neištikimybė, priklausomybė nuo svaigalų, smurtas šeimoje.

Kitos priežastys, atvedančios prie skyrybų slenksčio, nėra tokios akivaizdžios, jos bręsta lėtai. Pavyzdžiui, sutrikę intymūs ryšiai.

Kita vertus, polinkį į neištikimybę gali paskatinti nusivylimas intymiais santykiais.

– Ar manote, kad meilužis ar meilužė atsiranda tuomet, kai atvėsta sutuoktinių lova?

– Yra daug motyvų, kodėl taip nutinka. Psichologai galėtų išvardinti bent 10 neištikimybės priežasčių, viena jų – aistros, romantinės meilės idealizavimas.

Neištikimybė neatsiranda iš niekur, dažniausiai tai susiję su poros intymiu gyvenimu.

– Kokios pagalbos dažniausiai ieško žmonės?

– Porų terapija apima kelias problemines sritis. Pavyzdžiui, konsultuodamas sutuoktinius dažnai išgirstu paaiškinimą – mes mylime vienas kitą, bet priėjome aklavietę ir nežinome, kaip išsaugoti santuoką. Padėkite išsiaiškinti, nes seniai nutrūkę intymūs ryšiai, dažnai būname susierzinę, nepatenkinti.

Tokiu atveju nesiekiu sutaikyti vyro ir moters, bet stengiuosi, kad atsivertų naujos suvokimo galimybės, naujas požiūris vienas į kitą.

Žinoma, yra porų, kurios tvirtai apsisprendusios skirtis. Tokie žmonės į psichologą kreipiasi pagalbos norėdami išsiskirti taikiai, kad nenukentėtų vaikai, nekiltų dramos.

O mano specializacija – intymūs santykiai. Neretai konsultuotis ateina poros, kurios tikina, kad joms nieko netrūksta. Tačiau ištisus metus vyras ir moteris nesimyli. Ir nežinia, kodėl. Nė vienas iš partnerių nenori skirtis, nenori ieškoti meilužių. Vienintelis dalykas, ko jie pageidauja, – susigrąžinti aistrą, intymius santykius.

Itymūs ryšiai daug ką lemia, nes nuo to priklauso emocinė atmosfera šeimoje, konfliktų dažnumas, mokėjimas susitaikyti ir atleisti.

Todėl tai nėra vien klausimas apie tai, kaip dažnai ir kiek kartų patariama mylėtis. Meilė atskleidžia žmogaus taurumą, jo tikrąją prigimtį.

Parengė Danutė Jonušienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.