Atmintinė jaunavedžiams: ko reikia registruojant santuoką?

Kalbėdami apie santuokos kainą dažniausiai žmonės mini, kiek jiems kainavo vestuviniai drabužiai, transportas, salės nuoma, maistas, gėrimai ar medaus mėnuo.

Santuokos įregistravimas civilinės metrikacijos skyriuje kainuoja 70 litų.<br>123rf
Santuokos įregistravimas civilinės metrikacijos skyriuje kainuoja 70 litų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2013, 7:03 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:58 PM

O kiek kainuoja vien santuokos įregistravimas civilinės metrikacijos biure? Pagaliau, kas slypi po fraze „nunešėme pareiškimus tuoktis“?

Kokių dokumentų reikia?

Santuoka registruojama vieno iš sužadėtinių, arba kurio nors iš jų tėvų gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos skyriuje.

Nusprendę tuoktis, sužadėtiniai į vietos civilinės metrikacijos skyrių turi atnešti asmens tapatybės dokumentus. Jeigu vienas iš sužadėtinių neturi pilietybės, jis turėtų pateikti leidimą gyventi Lietuvoje, arba asmens be pilietybės kelionės dokumentą.

Taip pat nešant pareiškimus tuoktis būtina pateikti gimimo liudijimus.

Jeigu bus registruojama antra santuoka, Civilinės metrikacijos skyriui reikia pristatyti ištuokos liudijimą arba, jei buvęs sutuoktinis – miręs, jo mirties liudijimą, jei šie duomenys neįtraukti į Gyventojų registro duomenų centrinę bazę. Ištuokos arba buvusio sutuoktinio liudijimą reikia pateikti ir įtraukiant į apskaitą bažnytinę arba svetur sudarytą santuoką, jeigu ji – nebe pirma.

Jeigu vienas iš sužadėtinių yra kitos šalies pilietis, jam reikia pateikti savo valstybės kompetetingos institucijos išduotą į lietuvių kalbą išverstą dokumentą, patvirtinantį, kad santuokai nėra kliūčių. To paties reikia ir įtraukiant į apskaitą bažnytinę santuoką.

Bažnytinės santuokos apskaita

Norint įtraukti į apskaitą bažnytinę santuoką, reikia pateikti bažnytinės santuokos dokumentą.

Jeigu tuoktasi ne katalikų bažnyčioje, reikalingas ir bažnyčios įgaliojimas.

Įtraukiant į apskaitą bažnytinę santuoką būtina pateikti ir asmens tapatybės bei kitus aukščiau minėtus dokumentus.

Užsienyje registruota santuoka

Registravusieji santuoką kitoje šalyje ir norintys ją įtraukti į apskaitą Lietuvoje turi pateikti asmens tapatybės dokumentus.

Taip pat į lietuvių kalbą išverstą užsienio valstybės institucijos išduotą santuokos liudijimą.

Be to svarbu žinoti, kad jeigu ketinate tuoktis ne Lietuvoje, jums prireiks pažymų apie šeimyninę padėtį. Jas galėsite gauti į Civilinės metrikacijos skyrių turėtumėte nunešti asmens tapatybės dokumentus.

Turintys vaikų ir ketinantys tuoktis užsienyje Civlinės metrikacijos skyriui turi pateikti atžalų gimimo liudijimus, jei šie neįtraukti į Gyventojų registro duomenų centrinę bazę.

Tuokiama po mėnesio

Sužadėtiniams svarbu žinoti, kad santuoka registruojama praėjus ne mažiau kaip mėnesiui nuo prašymo tuoktis padavimo dienos. Nebent nuotaka laukiasi. Tada pora gali tikėtis būti sutuokta greičiau.

Santuoka registruojama dalyvaujant besituokiančiai porai ir bent dviems liudininkams (nebūtinai skirtingų lyčių), kurie santuokos registravimo dieną privalo turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Kiek kainuoja santuoka?

Planuojantys vestuvių biudžetą, į jį turėtų įtraukti ir santuokos registravimo kainą.

Įregistruoti santuoką kainuoja 70 Lt be papildomų mokamų paslaugų, teikiamų pageidaujant sužadėtiniams.

Jeigu norite registruoti santuoką ne Civilinės metrikacijos skyriuje, bet savo pačių pasirinktose vietose, turėsite pakloti 210 litų.

Santuokos apskaita, susituokus bažnyčioje arba užsienio valstybėje, kainuoja 21 litą.

Tiek pat kainuoja ir pažymos apie šeimyninę padėtį, kai santuoka registruojama užsienyje, išdavimas.

Pinigus galima sumokėti bet kuriame banko skyriuje, o įmokos kvitą privalu pateikti paduodant prašymą įregistruoti santuoką, norint įtraukti į apskaitą jau sudarytą santuoką arba pageidaujant gauti pažymą apie šeimyninę padėtį.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.