Kaip iš tiesų atrodo gimdžiusios moters kūnas?

Amerikiečių fotografė Jade Beall sulaukė sėkmės, kurios ji pati nesitikėjo. Mažai kam žinoma fotografė išgarsėjo po to, kai socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo nuotraukomis, kuriose ji pozuoja pusnuogė. Neįprasta šiose fotografijose buvo tai, kad J. Beall pozavo neseniai pagimdžiusi. Pamačiusi šimtus „patiktukų“ fotografė suprato – ji palietė itin jautrią temą, kuria kalbėti būtina.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:33 AM

Po to, kai J. Beall publikavo tokios pat stilistikos savo draugės nuotrauką, šimtai motinų fotografei ėmė rašyti laiškus. Jos prašė, kad J. Beall ir jas nufotografuotų tokias, kokios jos yra iš tiesų. Tokia visuomenės reakcija fotografę itin sujaudino. Taip pamažu atsirado projektas „Gražus kūnas“ (angl. „A Beautiful Body“).

Šiandien J. Beall archyve guli daugiau nei 50 motinų nuotraukų ir tai dar ne pabaiga. Visos šios fotografijos suguls į knygą „Gražus kūnas“. Joje bus publikuojamos ne tik nuotraukos, bet ir jų herojų istorijos, motinų pasakojimai, kaip pavyko susigrąžinti pasitikėjimą savo išvaizda. Šios istorijos ir nuotraukos atskleidė, kaip motinos iš tiesų atrodo – netobulos, tačiau gražios.

„Paauglystėje aš pati kentėjau dėl stipraus nevisavertiškumo jausmo. Sirgau akne, todėl beveik trejetą metų į veidrodį negalėjau nė pažvelgti, nebent kambaryje būdavo tamsu... O ir per nėštumą priaugau 23 kilogramus, todėl ėmiau savęs nekęsti. Juk mes gyvename tokioje kultūrinėje terpėje, kurioje žiniasklaida pateikia tik retušuotas moterų nuotraukas“, – naujienų portalui huffingtonpost.com sakė J. Beall.

Laimėjusi kovą su savo kompleksais J. Beall nusprendė padėti ir kitoms gimdžiusioms moterims.

100–150 puslapių knyga „Gražus kūnas“ bus išleista sausį. Kadangi fotosesijos nemokamos, visas reikiamas lėšas fotomenininkė surinko per kūrybinių idėjų paramos tinklalapį „Kickstarter“. J. Beall tikėjosi surinkti 20 tūkst. JAV dolerių (apie 52,5 tūkst. litų), tačiau jos idėjai jau paaukota 35 tūkst. JAV dolerių (apie 92 tūkst. litų).

Papildomai surinktus pinigus ji skirs padengti herojų kelionių išlaidoms. Į Arizonos valstijoje esančią J. Beall fotostudiją atvyksta motinos iš visos JAV.

Fotografė norėtų išleisti du tokio pobūdžio albumus. Ateityje J. Beall planuoja sukoncentruoti dėmesį ties kitomis visuomenės opomis: vėžiu, valgymo sutrikimais, senatve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.