10 santuokos taisyklių, kurias turėtumėte sulaužyti

„Viską darykite drauge“, „išspręskite kiekvieną nesutarimą (netgi be didelių ginčų)“, „kiekvieną naktį miegokite toje pačioje lovoje“ ir niekada niekada „nebūkite nuobodūs“. Kelios iš keliasdešimties išvardytų santuokos „taisyklių“ turėtų būti rimtai pakoreguotos ne vien todėl, kad jos gali pasirodyti galbūt kaip pasenę močiučių patarimai, tačiau todėl, kad kai kurios iš jų gali sužlugdyti ilgai besitęsiančius santykius. Psichoterapeutė ir knygos „Kodėl visgi ištekėjau?“ autorė Barbara Bartlein siūlo dešimt laiko patikrintų santuokos „taisyklių“, kurias turime sulaužyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-16 14:51, atnaujinta 2018-03-03 00:17

Neikite gulti blogos nuotaikos.

Iš kur atsirado šis prietaras? Taip, tiesa, netgi Biblijoje patariama nelydėti saulės su pykčiu viduje. Tačiau kaip psichologė Elizabeth Lombardo teigia, bandyti išspręsti problemą, kai esate labai pavargęs ir išsekęs, beviltiška. Palikite problemas šviežiam rytui, o ne pavargusiam vakarui.

Visada būkite 100 procentų dori.

Santuokoje beribė dora nėra pati geriausia santykių taisyklė. „Jums tikrai nereikia dalintis visų smulkmenų apie savo buvusius santykius praeityje, – teigia B. Bartlein. – Tai įvels į palyginimų liūną, kuris prie gero neprives.“ Turėtumėte būti mandagūs ir supratingi, kai užsimenama tokiomis pokalbių temomis.

Jokių atostogų atskirai.

Sena tiesa ta, kad dirbdami atskirai, turite visuomet atostogauti tik kartu. Vienintelė problema ta, kad jūsų ir jūsų partnerio poilsio norai ne visuomet gali sutapti. Kitas dalykas, pasak E. Lombardo, yra įsitikinimas, kad turite būti vienas kito nuosavybė. Kartais jums reikia ramaus SPA savaitgalio, o jūsų partneriui – ekstremalių sporto pramogų (arba atvirkščiai). Žinokite, kad jums ne visada reikia praleisti laisvalaikį drauge.

Jeigu ginčysitės, prieisite prie skyrybų.

Tyrimai rodo, kad tos poros, kurios niekada nesiginčija ir visuomet bando išvengti konflikto, dažniausiai yra pasmerktos skyryboms. B. Bartlein tikina, kad geriausia yra rasti tinkamiausią būdą, kaip galėtumėte išsiaiškinti nesutarimus tam tikrais klausimais (nesiskundžiant, neminint vardų). Tačiau verta žinoti, kad diplomatiška „kova“ yra geriau negu savo nuomonės įkalinimas savyje.

Visas dėmesys – gimusiems vaikams.

E. Lombardo teigia: „Dažnai matau poras, kurios norėdamos būti gerais tėvais kiek įmanydami stengiasi visą dėmesį koncentruoti į santykius su vaikais. Iš dalies tai puiku, tačiau perdėtas dėmesys vaikams poros santykius nustumia į antrą planą. Poros tarpusavio bendravimas yra labai svarbus ir jūsų vaikams, kuriems reikia jus matyti tėvų vaidmenyje tam, kad jie jaustųsi saugūs ir manantys, kad visuomet bus apginti. Nebijokite kurti savo norimų santykių, kuomet laikinai galėtumėte pamiršti sąskaitų apmokėjimus ir vaikų auginimo problemas. Palepinkite save įdomia veikla ir mėgaukitės vienas kito kompanija. Vaikai tai įvertins“, – teigia E. Lombardo.

Niekada nemiegokite atskirai.

Mitas, kad poros, visuomet miegančios drauge, geriau išsimiega ir jaučiasi jaukiau vienas šalia kito. Natūralu, kad kartais norime lovoje ilgiau paskaityti knygą, kai partneris jau nori gulti. Tad jeigu bent kuris jaučiate, kad esate nenusiteikę praleisti naktį lovoje drauge, pasinaudokite svečių kambariu ir jokiu būdu nepaverskite to problema. „Kokybiškas miegas labai svarbus ne tik mūsų sveikatai, bet ir stabiliems santykiams palaikyti“, – teigia E. Lombardo.

Tiesiog įsitikinkite, kad miegojimas atskirai neturi nieko bendro su sekso problemomis.

Partneriai turi taikytis prie vienas kito pomėgių.

Patariama, kad jokiu būdu nereikia mesti kurio nors savo mėgiamo hobio, nors pastarasis nė kiek, o gal net išvis nepatinka jūsų partneriui. „Nustoję domėtis kuriuo nors dalyku ar nutraukus mėgiamą veiklą, prarasite nepriklausomybės jausmą, o tai ateityje leis jaustis tiesiog „įstrigusiais“ santuokoje“, – teigia B. Bartlein. Išsaugokite savo mėgiamus užsiėmimus ir neapleiskite tų, kuriems abu jaučiate trauką.

Jei nebėra kibirkštėlės – jūs žlugęs.

Daugelis susituokusių porų aiškiai supranta, kad kiekvieną dieną nepavyks jausti tos pačios aistros, kurią jautė susipažinimo pradžioje. „Kai kurie tiki, kad jeigu dingsta minėtoji kibirkštėlė, jie kažką daro ne taip ir siekia kažko naujo“, – teigia B. Bartlein. Ilgalaikiai santykiai grindžiami įsipareigojimu ir pasitikėjimu, iš kurių išsirutulioja tikroji meilė.

Nuobodulys – blogai.

Intriguojantys ir nenuspėjami santykiai gali pasirodyti labai patrauklūs ir kurį laiką džiuginantys, tačiau vėliau tai gali tapti varginančia kančia. Gal geriau „nuobodžiai“ ir užtikrintai žinoti, kur kiekvieną naktį būna jūsų vyras, negu būti „nustebintai“ ir išgyventi nuolatinius panikos ir nusiraminimo bangavimus? Tad turbūt ne vienas sutiks, kad geriau patirti saugią, ramią ir „nuobodžią“ kiekvienos dienos draugystę. Tariamą nuobodumą galite prablaškyti su stebinančiais pasiūlymais ką nors drauge nuveikti ar iškeliauti. Turite užsiiminėti seksu tam, kad padarytumėte partnerį laimingą.

Ši problema susijusi su moterimis, ypač su tomis, kurios nesenai susilaukė atžalų. „Seksas tampa tarsi dienotvarkės sąrašo darbas, todėl manote, kad tai turite daryti tam, kad išsaugotumėte santuoką ir padarytumėte savo vyrą laimingą“, – teigia E. Lombardo. Žinoma, minėtieji dalykai svarbūs, tačiau pastarieji neturėtų tapti santuokos priežastimis. Seksas neturėtų vykti dėl kažkurio vieno santuokoje esančio partnerio. Seksas yra abiejų reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.