Aistringų šokėjų Žakevičių meilė įsiplieskė televizijos eteryje

Airidą Gudaitę-Žakevičienę (29 m.) ir Lauryną Žakevičių (28 m.) prieš porą metų suvedė TV3 konkursas „Tu gali šokti”. Prieš metus susituokusi pora dabar bando jėgas panašiame projekte „Šok!” (LRT televizija).

Airidos ir Lauryno medaus mėnuo – kelionė po Ameriką šokio ritmu.
Airidos ir Lauryno medaus mėnuo – kelionė po Ameriką šokio ritmu.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Oct 20, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:33 AM

Sudėjus kartu Airidos ir Lauryno šokių patirtį išeina daugiau kaip 30 metų. Tačiau šokio pasaulyje vienas kitą radusiai porai tenka mokytis ne tik kartu gyventi, bet ir šokti, rašo „Lietuvos ryto" priedas „TV antena".

Airidos ir Lauryno duetas „Low Air” jau nustebino projekto „Šok!” teisėjų komisiją. Gatvės šokio pasaulyje jie žinomi gerai. Ir ne tik tarp kolegų. Jiedu jau seniai nėrė į tarptautinius vandenis, kuria savo projektus.

Prieš metus „Menų spaustuvėje” buvo palankiai sutiktas jausmingas jų gatvės šokio spektaklis „Feel Link”, o šių metų spalio 25-ąją šokio gerbėjų laukia kita premjera – spektaklis „Kelionė namo”, kuriame vaidins ir teatro aktoriai Larisa Kalpokaitė, Jonas Braškys bei kiti.

Susižavėjo gatvės šokiu

Drąsūs, kūrybingi ir ambicingi jaunuoliai šokio keliu ilgai ėjo atskirai. Į porą juos suvedė šokis.

Laurynas pirmąsyk šokiu susidomėjo išvydęs breiką. Namie išstumdęs baldus jis pabandė atkartoti šio gatvės šokio judesius. Tai įvyko gal prieš 13 metų. Vėliau vaikinas subūrė bendraminčių grupę, pradėjo šokti miesto skveruose, požeminėse perėjose, ieškoti patalpų rimtesnėms repeticijoms.

Prieš porą metų Laurynas ryžosi dalyvauti pirmajame TV3 šokių konkurse „Tu gali šokti”.

„Nesu profesionalus šokėjas, mano specialybė – socialinis pedagogas. Lietuvoje gatvės šokiai iki šiol nėra laikomi profesionaliais, bet kuo toliau, tuo labiau šis stilius užima savo nišą.

Sukaupta patirtis mokantis šokių Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavimas ir teisėjavimas čempionatuose leidžia save vadinti profesionalu. Gatvės šokių mokome M.K.Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos edukologijos universitete, – pasakojo Laurynas. – Šokio nuolatos mokiausi įvairiose dirbtuvėse, ilgalaikėse stovyklose.”

Pirmajame konkurse „Tu gali šokti” ketino dalyvauti ir Airida, tačiau tuo metu turėjo kitų įsipareigojimų. Mergina dalyvavo tarptautiniame gatvės šokio projekte „Ruhrnation” Vokietijoje, kuriame pasirodė įvairių pasaulio šalių šokėjai.

Repetuodavo kartu

Tąsyk jaunuolių keliai konkurse nesusikirto, tačiau Airidai vis dėlto teko neakivaizdžiai jame dalyvauti.

Nusprendęs rungtis televizijos projekte „Tu gali šokti”, Laurynas suprato, kad jam teks dar daugiau repetuoti.

„Tuo metu Airida dirbo šokių studijoje ir aš pasiprašiau vakarais salės repeticijoms, – pasakojo vaikinas. – Taip pradėjome daugiau bendrauti. Nors ji šoko sau, aš sau, išdrįsau klausti jos patarimų, nuomonės. Vėliau pradėjome kurti bendrus šokius.”

Tuo metu abu jie turėjo širdies draugus, tačiau ilgainiui ėmė vis labiau simpatizuoti vienas kitam. Kolegų ir bendraminčių draugystė stiprėjo.

Šokių mokyklą ir šokio edukologijos specialybę Vilniaus pedagoginiame universitete (dabar – Lietuvos edukologijos universitetas) baigusi Airida padėjo vaikinui nueiti iki konkurso „Tu gali šokti” finalo. Tiesa, tarp keturių geriausių finalininkų jis nepateko. Tąsyk Laurynas užėmė šeštą vietą.

Padėjo pasiekti finalą

Kai po metų antrajame TV3 projekte „Tu gali šokti” nusprendė dalyvauti Airida, jai jau padėjo Laurynas. Pagal projekto taisykles antrąsyk tame pačiame konkurse dalyvauti negalintis šokėjas draugei padėjo kurti choreografines kompozicijas ir dalijo vertingus patarimus.

„Laurynas jau buvo labiau patyręs, tad stengiausi klausyti jo patarimų, – prisiminė šokėja. – Jis padėjo ramiau reaguoti į keblias situacijas, nugesinti panikos akimirkas. Jis nuramindavo tada, kai atrodydavo, kad laikas spaudžia ir nieko nespėsiu.”

Hiphopo šokėja sėkmingai nužygiavo iki finalo ir užėmė trečią vietą.

Šokis jaunuolius suartino. „Prisišokote?” – juokais paklausiau šokėjų poros. „Galima sakyti ir taip, – juokėsi Laurynas. – Kai kartu kuri, dažnai sutampa mintys, idėjos. Patinka panaši muzika. Atsiranda ir daugiau artinančių dalykų, pomėgių, o galiausiai – bendrų tikslų.”

„Tačiau per konkursą, regis, pora dar nebuvome”, – suabejoja Airida.

Laurynas čia pat paprieštarauja: „Netiesa. Jau buvome.”

„Bet kuriuo atveju jis mane labai stipriai palaikė ir padėjo”, – priduria Airida.

Piršlybas teko atidėti

Ant parketo dažnai susitinkančiai porai nereikėjo vaikščioti į romantiškus pasimatymus. Jaunuoliai matydavosi kone kas vakarą. Visa jų romantika ir buvo šokio sūkurys. Paradoksalu, bet Lauryno piršlybų ceremonijai sutrukdė... šokiai.

„Kiek žinau, Laurynas man norėjo pasipiršti po keturių mėnesių draugystės, – į prisiminimus leidosi Airida. – Bet įvyko kuriozas. Per Kalėdų šventes įteikėme vienas kitam dovaną – kelionės bilietus. Aš jam – bilietą į didžiulį Suomijoje vykstantį renginį „Juste Debout”, į šokio atrankas, kur, žinojau, jis labai troško patekti.

O Laurynas man netikėtai padovanojo lėktuvo bilietą į Londoną. Į abi keliones turėjome vykti kartu.

Tačiau ir aš, ir Laurynas keliones suplanavome tą pačią – Valentino dieną, vasario 14-ąją. Ėmėme svarstyti, ką daryti.”

Laurynas tąsyk neišsidavė, kad ketina Londone mylimajai pasipiršti. Kelionę į Didžiąją Britaniją pora atidėjo pusmečiui. Šokėjai nusprendė pirmiausia keliauti į Suomiją – ten vykstantis šokio renginys „Juste Debout” jiems atrodė svarbesnis.

Šokio atrankos konkurse Laurynui buvo sėkmingos. Jis pateko į finalą. Tad abu džiaugėsi nepraleidę puikios galimybės.

„Laurynas man vis dėlto pasipiršo Londone, tik vėliau, po pusmečio, – pasakojo Airida. – Ir vis tiek man tai buvo staigmena – vis atrodė, kad labai greitai.”

Poros vestuvės įvyko praėjusių metų rugpjūčio 18-ąją.

Ambicingi sumanymai

Pasibaigus konkursui „Tu gali šokti” Aida su Laurynu nusprendė suvienyti jėgas ir šokio srityje.

„Labai svajojome apie teatrą. Norėjosi išvesti hiphopą iš kovų ringo ir parodyti, kad šis šokis gali būti labai meniškas. Sukūrėme šokio spektaklį „Feel Link”, – pasakojo šokėjų pora. – Mūsų idėja pasiteisino – spektaklis buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui. O dabar rengiame naują spektaklį, kurį režisuoja Vidas Bareikis. Jame bus ne tik šokio, bet ir vaidybos. Spektaklyje vaidins ir teatro aktoriai.”

Airida ir Laurynas neišsižada televizijos konkursų. „Šok!” atrankoje jie įspūdingu pasirodymu pribloškė komisiją.

„Iš pradžių šiame konkurse dalyvauti net neketinome. Mus pakvietė nusifilmuoti jo vinjetėje, – pasakojo Airida. – Vėliau draugai, kurie dalyvauja projekte, paragino ir mus. Pasitarę nusprendėme pabandyti. Juolab kad šoksiu kartu su Laurynu.”

Porai teko parengti naują programą. Tai linksmas šiuolaikinio džiazo improvizacijos numeris, kuriame susipina keli šokio stiliai.

Šiame konkurse jiems tenka konkuruoti ir su solistais, ir su poromis, ir su kolektyvais, kuriuose šoka įvairaus amžiaus šokėjai. Tarp jų – ir vaikai.

„Daug kas mano, kad mums varžytis yra lengviau, nes jau esame dalyvavę televizijos konkurse ir turime daugiau patirties. Iš tikrųjų iš mūsų daugiau ir reikalaujama. Todėl turime nenuvilti”, – sakė Airida.

Mokosi šokti poroje

Dalyviai, nužygiavę iki finalo, turės atlikti įvairaus stiliaus šokius. Ar jiems nebaisu išduoti gatvės šokio?

„Tokios šio projekto taisyklės. Mes su tuo susitaikėme. Taip buvo ir konkurse „Tu gali šokti”. Nemanau, kad tai bus labai sudėtinga, nes tam rengėmės, be to, patys domimės įvairaus stiliaus šokiais”, – nesutriko Laurynas.

Paklaustas, kokio stiliaus nemėgsta, Laurynas susimąstė: „Gal tokio netgi nėra. Laikome save profesionalais, statome spektaklius, kuriuose – įvairaus stiliaus šokiai, tad turime mokėti daug ką.

Šiame konkurse yra daug talentingų jaunų šokėjų, bet konkurencija verčia tobulėti. O tas, kuris netobulėja arba mano, kad jam nėra lygių, stovi vietoje arba eina atgal.”

Ar sutuoktinių statusas netrukdo šokti poroje? Gal dabar galima drąsiau kritikuoti vienas kitą, reikšti jausmus?

„Tai, kad esame vyras ir žmona, turi ir pliusų, ir minusų. Šokant reikia į viską žiūrėti profesionaliai ir stengtis atsiriboti nuo asmeniškumų. Tai nėra paprasta, – svarstė Laurynas. – Šis projektas mums yra ir šeimos, ir šokio išbandymas, nes iki šiol buvome labai individualūs gatvės šokėjai. Dabar mokomės ir gyventi, ir šokti poroje. Ir labai norime laimėti.”

Žemė ir oras

Lauryno ir Airidos duetas šiame konkurse pasivadino „Low Air”. Šis pavadinimas susijęs su jų vardais.

„Low” angliškai reiškia „žemas”.

„Mano šokis – breikas (B-Boyingas) ir susijęs su žeme. Be to, esu ramus žmogus, – aiškino Laurynas. – O Airida šoka hiphopą, ji daugiau ore. Jos vardo pirmosios trys raidės angliškai „air” ir reiškia „orą”. Ji labai energinga, gyvybinga ir aktyvi.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.