Vieniša šešių vaikų mama E.Santos atskleidė, kiek kainuoja vaikų išlaikymas Majamyje

Daugelis tautiečių sutiks, kad keturių asmenų šeimai pragyventi sostinėje už 5 tūkst. litų per mėnesį - sunku. Nemažai tenka sumokėti už komunalines paslaugas, o ką jau kalbėti apie bankui mokamą paskolą arba buto nuomą. Vairuojantys automobilius dažnai skundžiasi aukštomis degalų kainomis. Skaniau pavalgyti ar atsinaujinti drabužinę irgi norisi, tačiau kartais tenka rinktis – ar šeimą palepinti gardesniu patiekalu, ar įsigyti naują megztinį. Taip Lietuvoje gyvena ne vienas. O kaip yra kitur?

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Nov 21, 2013, 6:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:45 AM

Skaičiuodami paskutinius litus piniginėje vis pagalvojame, kaip būtų gera gyventi ten, kur atlyginimai didesni, o maisto, drabužių ir nekilnojamojo turto kainos mažesnės.

Šešių vaikų mama, drabužių ir avalynės „Bellux Fashion“ tinklo įkūrėja Erika Santos kurį laiką gyveno Portugalijoje, o pastaruosius metus įsikūrusi Floridos mieste Majamyje. Ten šilta, gera, o ir susiraukusių veidų matyti kur kas rečiau nei Lietuvoje. Jungtinėse Amerikos Valstijose drabužiai ir degalai kur kas pigesni nei Erikos gimtinėje, o ir maisto kainos ne didesnės. Tačiau kalbėdamasi su portalu lrytas.lt E.Santos sakė, kad už Atlanto nėra taip pigu, kaip galvoja lietuviai.

Ekonominės klasės apartamentų kaina Majamyje svyruoja nuo 200 iki 300 tūkst. JAV dolerių. Prastesniame rajone už 100 tūkst. JAV dolerių galima įsigyti trijų kambarių namą. Nuomos kaina taip pat priklauso nuo gyvenamojo rajono – kuklų keturių kambarių butą pavyks išsinuomoti už 2 tūkst. JAV dolerių.

„Mūsų šeima išnaudoja daug elektros energijos. Namuose visada įjungtas kondicionierius, tačiau mokame nedaug – apie 100 JAV dolerių per mėnesį. Čia, Floridoje, vanduo daug kur nemokamas, o jeigu ir tenka mokėti, tai kas tris mėnesius. Vakar už jį sumokėjau vos 60 JAV dolerių, jeigu namuose yra baseinas, tai teks sumokėti 150 JAV dolerių.

Internetas ir kabelinė televizija atsieina 100-150 JAV dolerių. Yra nuomojamų butų, kur už šias paslaugas patiems mokėti nereikia.

Ant kiekvieno kampo veikia nemokamas bevielis internetas. Kam interneto dažnai nereikia, namuose šios paslaugos galima atsisakyti. Už mobiliojo telefono sąskaitą moku ne daugiau nei 60 JAV dolerių – esu gana taupi. Turiu bičiulių, kurie tam skiria kur kas daugiau – 300 JAV dolerių ir daugiau. Už trumpąsias žinutes taip pat moka atskirai ir būna pasirašę dvejų metų sutartį su telekomunikacijos bendrove – visa tai tam, kad už dolerį įsigytų naujausią mobilųjį telefoną. Manau, kad taip daryti yra kvaila.

Automobilio draudimui per mėnesį skiriu apie 100 JAV dolerių, degalams – 500”, - pasakojo E.Santos.

Erika augina šešis vaikus – penkerių metukų Tifany, Percy ir Royce, aštuonerių dvynukus Gianį ir Safyrą bei vyriausiąjį Deimoną, kuriam dabar dvylika. Visus vaikus moteris augina viena, po skyrybų finansinės paramos iš atžalų tėvo Sheu Santoso negauna.

Moteris tikina, kad darželiai Majamyje brangūs. Valstybinių nėra, todėl tenka pakloti apie 150 JAV dolerių per savaitę. „Su nuolaida už vieną vaiką moku apie 100 dolerių per savaitę. Jeigu noriu jį palikti ilgesniam laikui, tarkime, nuo 3 valandos popiet iki šešių vakaro, papildomai moku 20 JAV dolerių. Auklės taip pat brangiai kainuoja. Turėdama kur nors tolėliau išvykti moku 100 JAV dolerių per dieną. Įprastai auklei už valandą mokama apie 20 JAV dolerių“, - pasakojo Erika.

Mokykloje pietūs vaikams kainuoja 3,5 JAV dolerio per dieną. Pusryčiai – nemokami. Privačioje mokykloje suma gali siekti 1000 JAV dolerių mėnesiui.

Gaminant namuose šešiems vaikams maistas kainuoja 600 JAV dolerių per mėnesį. Per tą patį periodą užklasinei veiklai – sporto užsiėmimams E.Santos skiria 60-100 JAV dolerių vaikui.

„Drabužiai JAV nėra brangūs. Beje, jų labai daug ir nereikia. Apsipirkti einame kas tris mėnesius, o dažniausiai išleidžiu 600 JAV dolerių už visų vaikų aprangą. Kuomet vyresnieji išauga drabužius, kartais juos perleidžiu mažiesiems. Dažnai drabužius ir avalynę atiduodu benamiams arba tiems, kam reikia labiau.

Lietuvoje Erikai vaikų ilgai auginti neteko. Tačiau moteris pastebi, kad įvairios paramos organizacijos remia vargstančias šeimas drabužiais, žaislais, padeda apmokėti darželius, maistas mokyklose būna nemokamas. Majamyje viskas kiek kitaip.

„Jeigu tikrai labai reikia pagalbos auginant vaikus, Majamyje ją gali rasti, tačiau parama yra laikina. Manau, kad keturių asmenų šeimai įsikurti Majamyje ir padoriai gyventi reikėtų 6-8 tūkst.JAV dolerių per mėnesį. Savo šeimai skiriu 10 tūkst. JAV dolerių, o norintys gyventi prabangiau turi nepagailėti 15-20 tūkst. JAV dolerių“, - įsitikinusi E.Santos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?