Omega-3 gali pagerinti vaikų elgesį, dėmesį ir raštingumą

Žuvų taukai, turintys daug omega-3 riebiųjų rūgščių EPR ir DHR, gali pagerinti vaikų elgesį, gebėjimą sutelkti dėmesį ir padidinti jų raštingumą. Tai įrodė tyrimas, kuriame dalyvavo dėmesio sutrikimų turintys hiperaktyvūs vaikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:21 PM

Australijoje atliktas tyrimas patvirtino, kad padidinus DHR ir EPR omega-3 riebiųjų rūgščių koncentraciją vaikų kraujyje, galima pagerinti jų elgesį, gebėjimą sutelkti dėmesį ir padidinti jų raštingumą.

Teigiamos įtakos vaikų elgesiui, dėmesio koncentracijai ir raštingumui turi ir subalansuotas omega-3 bei omega-6 santykis, kai omega-6 kiekis racione yra mažinamas, o omega-3 – didinamas.

Tyrime dalyvavo 90 hiperaktyvių dėmesio sutrikimų turinčių vaikų. Viena vaikų grupė vartojo daug DHR ir EPR omega-3 rūgščių turinčius žuvų taukų maisto papildus, kita, kontrolinė grupė, gėrė dygminų aliejų, savo sudėtimi panašų alyvuogių aliejų. Po 4 mėnesių atlikę vaikų kraujo tyrimus mokslininkai pastebėjo, kad žuvų taukus gėrusių vaikų kraujyje yra daugiau raudonųjų kraujo kūnelių eritrocitų.

Tyrimo išvadose teigiama, kad vartojant žuvų taukus, kraujyje padaugėja eritrocitų ir tai gali pagerinti vaikų elgesį, gebėjimą sutelkti dėmesį ir jų raštingumą. Tai pirmoji studija, kurios metu atlikti eritrocitų tyrimai siekiant išsiaiškinti, kokią įtaką hiperaktyvių vaikų organizme turi omega-3 EPR ir DHR riebiosios rūgštys.

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių santykis yra labai svarbus ir suaugusiųjų organizme. Optimalu, jei su maistu žmogus gautų maždaug vienodą kiekį omega-3 ir omega-6. Toks santykis (1:1) buvo mūsų tolimųjų protėvių – augalų rinkėjų – racione. Tačiau šiandien žmogus valgo daug mėsos, vartoja daug aliejaus ir kitų produktų, turinčių omega-6. O jūrų žuvų, kuriose daug omega-3, valgo per mažai. Taip į organizmą omega-6 patenka vidutiniškai 18 kartų daugiau nei omega-3.

Sureguliuoti šį balansą žmogus gali valgydamas daugiau riebių jūros žuvų arba reguliariai kiekvieną dieną vartojant žuvų taukus, kuriuose yra apie 1000 mg DHR ir EPR omega-3 riebiųjų rūgščių.

Nustatyta, kad omega-3 teigiamai veikia širdį ir kraujagysles, mažina kraujo krešumą, trigliceridų kiekį bei širdies ritmo sutrikimų tikimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.