Evangelikų reformatų kunigė S.Švambarienė steigia šeimyną

Biržuose kuriasi antra rajone tėvų atstumtus vaikus globosianti šeimyna. Tam ryžosi vieniša, gerą vardą rajone turinti ir pernai ministerijos apdovanota moteris. Ji su globotiniais įsikurs 4 kambarių bute.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė (www.panskliautas.lt)

Dec 17, 2013, 3:41 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:04 PM

Naudosis, kol gyvuos šeimyna

Šios misijos ėmėsi Medeikių vaikų globos namų „Vaiko užuovėja“ kapelionė, evangelikų reformatų kunigė, Nemunėlio Radviliškio parapijos administratorė 40 metų Sigita Švambarienė.

Biržų rajono tarybos posėdyje politikai pritarė, kad panaudos būdu jai būtų suteiktas 4 kambarių butas Gimnazijos gatvėje.

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius klausė, kodėl S.Švambarienė nurodžiusi kitą savo gyvenamosios vietos adresą. Ar ji gyvensianti atskirai nuo globotinių, kas tuomet prižiūrės šeimyną?

Merė Irutė Varzienė paaiškino įstatymų užburtą ratą: šeimynos negalima steigti, kol ji neturi patalpų, o patalpų negalima skirti, kol neįregistruota šeimyna.

Merės žiniomis, būstą šeimynos steigėja nuomojosi – savo neturėjo.

Butu Gimnazijos gatvėje ji galėsianti naudotis tol, kol gyvuos šeimyna.

Nupirko už 40 tūkst. litų

Po posėdžio I.Varzienė sakė, kad S.Švambarienė dar prieš porą metų pasakė norinti steigti šeimyną ir pageidavo su globotiniais įsikurti atskirame name Biržuose.

Pasak merės, paaiškėjo, jog net Biržų kainomis savivaldybei nupirkti namą – per brangu, o už 40 tūkst. litų realu įsigyti tik didesnį butą. S.Švambarienė sutikusi su tokiu kompromisu.

Savivaldybė, pardavusi nebereikalingą dujotiekio trasą, paskelbė konkursą butui pirkti ir sulaukė dviejų pasiūlymų.

Butas Gimnazijos gatvėje, pasak I.Varzienės, yra labai patogioje vietoje – netoli ugdymo įstaigos, pušynėlis, upė. Pagal atrankos komisijos darytas nuotraukas ir parengtus aprašus esą matyti, kad kambarių būklė irgi pakankamai gera, galima gyventi ir be remonto.

Viena savo du vaikus užauginusi S.Švambarienė dabar rūpinasi 4 globotiniais. Kai jau bus oficialiai įsteigta šeimyna, ji iš viso globos 6 vaikus.

Globotinė keitėsi akyse

I.Varzienė sakė, kad S.Švambarienės veikla rodo kunigės pedagoginį talentą, todėl ir stengtasi jai suteikti bent minimalias sąlygas ir galimybes steigti šeimyną.

Mokykloje mokytoja dirbusios I.Varzienės akyse viena iš mokinių – S.Švambarienės globotinė pasikeitusi tiesiog akyse. Taip ugdyti ir auklėti vaiką galintis tik prigimtinį talentą turintis žmogus.

„Negaliu vertinti S.Švambarienės kaip kunigės, bet kaip globėja ja visiškai pasitikiu“, – kalbėjo I.Varzienė.

Merės žiniomis, S.Švambarienės dukra 19-metė Skaistė dega savanorystės idėjomis, 16 metų sūnus Jokūbas – talentingas krepšininkas, besitreniruojantis sostinėje.

Lakoniškai telefonu į klausimus atsakinėjusi S.Švambarienė sakė kaip tik tvarkanti dokumentus ir, kol šeimynos steigimas neužbaigtas, nenorinti apskritai ta tema kalbėti.

Moteris abejojo, ar jos geras pavyzdys įkvėps ir kitus žmones steigti šeimynas ir globoti likimo nuskriaustus vaikus. S.Švambarienė nutylėjo ir tai, kad pernai už savo veiklą, nuoširdų darbą buvo apdovanota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėkos raštu.

Netikėjo, kad taip sunku

Kaip jau esame rašę, Biržų rajone veikia ir prieš 18 metų įkurta Gendrutės ir Henriko Karitonų šeimyna „Po angelo sparnu“. Jie globoja 8 vaikus.

Biržiečiai neslepia nesitikėję, kad gali būti taip sunku auklėti gyvenimo vėtytus ir mėtytus vaikus. Kai kuriuos globotinius jie augina nuo mažų dienų, dalis turi rimtų sveikatos sutrikimų.

G.Karitonienę yra labai įskaudinę aplinkinių priekaištai, kad vaikus ji globoja neva dėl pinigų.

Vis dėlto globėjai sako, kad patiria daugiau džiaugsmo negu vargo. Visi vaikai šeimynoje turi darbo: padeda suvaryti į melžimo aikštelę karves, mala grūdus, prižiūri kates ir šunelius, šienauja veją. Gražiai tvarkomą sodybą puošia vieno iš berniukų metalo dirbiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.