Vestuvės šaltuoju metų laiku: ką reikia žinoti?

Vėlyvas pavasaris, vasara, ankstyvas ruduo – laikas, kai lietuviškus savaitgalius užpuola baltomis suknelėmis pasidabinusios nuotakos, prie bažnyčių buriuojasi laimingi žmonės, sninga žiedlapiais, linkima vaikų, nesibaigiančios meilės ir pinigų. Tačiau yra porų, kurios nenori priklausyti vestuviniam konvejeriui ir santuokai pasirenka šaltąjį metų laiką.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Vagonė (www.lapėsvestuvės.lt)

Feb 11, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:35 AM

Gal ir jums patinka po batais girgždantis sniegas, žiemos minimalizmas, cinamono kvapas, rogės ir kiek kitokios vestuvės? Yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, jei visgi abu nusprendėte, kad nėra didelio reikalo susitikti su dar keliomis poromis vasaros metu prie bažnyčios.

Laikas. Jeigu renkatės bažnytinę santuoką, jums reikėtų žinoti, kad advento metu paprastai tokios ceremonijos nevyksta. Ne dėl to, kad būtų uždrausta, tačiau tas metas yra skirtas susikaupimui, laukimui, apmąstymams. Ne visuose Lietuvos rajonuose pavyks susiderinti ir civilinę santuoką. Ne vestuvių sezono metu, kai kuriuose rajonuose tiesiog neorganizuojamos tokios paslaugos arba paskiriamas tam tikras mėnesio savaitgalis. Tad prieš spausdindami kvietimus, būtinai pasitvirtinkite šventės datą su už santuokos registravimą atsakingais žmonėmis.

Šviesa. Būtent dėl jos geriau ceremonijai rinktis ne popietinę valandą. Taip, taip, aišku, vestuvės ne dėl nuotraukų ir t.t., ir panašiai. Papasakokite kam nors kitam. Šviesa itin svarbi fotografui. Taigi prieš užsisakydami laiką bažnyčioje ar santuokų rūmuose, pasitikrinkit internete, kada leidžiasi saulė ir tada suplanuokite savo dieną taip, kad fotosesijos metu galima būtų išnaudoti natūralų apšvietimą. Nes fotografams gyvenimą sunkina šaltis, per dažnai apsiniaukęs Lietuvos dangus ir spalvų trūkumas. Nepakenks jeigu fotosesijos metu turėsite nedidelį termosą su karšta arbata ar vynu.

Fotografė Lina Aidukė pataria:

„Planuojant fotosesijos laiką rinkitės vidurdienį ar pora valandų po jo. Kokybiškai fotografijai svarbiausia yra šviesa, o šaltuoju sezonu jos pas mus trūksta. Spaudžiant 20 laipsnių šaltukui greičiausiai teks pamąstyti apie fotosesiją vidaus patalpose, nes fotografas nenorės rizikuoti savo technika, o jaunieji, greičiausiai norės išvengti skausmingos šalčio fotosesijos įraudusiomis nosimis.

Žiemos vestuvių fotosesijos metu labai svarbu nesušalti ir jausti komfortą. Nuotraukose diskomfortą paslėpti būtų sunku, todėl rekomenduojama pasirūpinti šilta avalyne, pirštinėmis, gal net prireiks „fotogeniškų” kailinių. Visos šios detalės turi būti žaismingos ir neužgožti jaunųjų. Nebijokite spalvingos detalės - ryškus šalikas ar pirštinės gali tik pabrėžti sniego baltumą. Jei šaltis negąsdina - nebijokite keliomis minutėms nusimesti žiemos apdarus. Svarbiausia - mėgautis savo diena tuomet ir nuotraukos bus puikios", - sako L.Aidukė.

Apranga. Tik nešalkite! Nors Lietuvoje gana įprastas reiškinys, kad šaltąjį metų laiką jungtuvėms labai dažnai renkasi „netyčiukų" belaukiančios poros, per pusnynus bėgančios jaunamartės, pilvuką papuošusios vėjo perpučiamomis suknelėmis, džiaugsmo emocijos stebinčiam nesuteikia. Ar tai būtų žiema ar ankstyvas pavasaris, galima stilingai atrodyti ir vasariškai neapsinuoginus. 100 denų pėdkelnės – puikus sprendimas. Paltas, švarkas, megztinis, kailinukai - tinka idealiai. Kumštinės, pūkuotos pirštinės – kodėl gi ne? Galima viskas, ko tik norisi. Gal tik lankų suknelėse, akį rėžiančio sintetikos perlamutro, blizgančio plaukų lako reikėtų atsisakyti – tai gal ir buvo madinga prieš 15 metų.

Pagalvokit ir apie savo svečius. Geros šventės sąlygos: kad svečiai nešaltų, sočiai pavalgytų, būtų ko atsigerti ir dienos eiga leistų džiaugtis švente, o ne vargintų.

Dekoras. Atsižvelkite į metų laiką, kai dėliojate mintis, stengdamiesi vizualiai įsivaizduoti savo šventę. Idėjų internete apstu. Atsirinkite, kurios labiausiai tinka vietai, kurioje švęsite. Natūralumas ir stilistinis vientisumas – pagrindinė pastarųjų metų tendencija. Rudeniui - rudeniškos spalvos, rudens gėrybės ir pan. Žiemos metu naudokiet kankorėžius, medvilnės pūkučius, tulpes, karpytais žiedlapiais ir, žinoma, žvakes.

Ankstyvą pavasarį suteikite išsiilgusiems šilumos laimės ir priminkite seniai pamirštus kvapus bei spalvas: tik išlindusios iš žemės žolės žalumą, pumpuruojančius medžius, įvairiaspalvius hiacintus, tulpes, vandenį, stiklą.

Šaltuoju metų laiku atraskite netradicines erdves: galerijas, loftus, muziejus, nes šiltuoju metų laiku natūraliai norisi oro, dangaus virš galvos, spindulių, vabalų, kvapų. Netradicinės erdvės leidžia fantazuoti ir vestuvinę spalvų paletę „išplėšti“ iš tų pastelinių, rožinių, persikinių, žalsvų atspalvių. Šaltajam periodui reikia drąsos.

Maistas. Visi rimti virtuvių šefai sutiks - sezoniškumas labai svarbus ir vestuvių vakarienei. To, ko norisi žiemos metu - paprastai tikrai nesinori vasaros viduryje. Svarbiausia, kad viskas būtų šviežia ir tikra.

Restorano „Time“ šefas ir bendrasavininkas Egidijus Lapinskas pataria: „Šaltuoju metų laiku vestuvių vakarienei siūlyčiau rinktis Šiaurės jūrų žuvis, žvėrieną, antieną. Maistas turi būti šiek tiek sotesnis, riebesnis. Puikiai tiks sandėliuose laikomos šakninės daržovės: pastarnokai, burokėliai, ropės ir pan. Valgiaraštį paįvairinkite kruopomis, džiovintais grybais, svečius galite pavaišinti ir karšta sriuba, o vakarienę užbaigti, kad ir šaltalankių desertais.“

Šaltuoju metų laiku būkite nusiteikę netikėtumams ir ekspromtui. Jeigu planavote vestuvinę fotosesiją su rogėmis ir kalnais sniego – nebūtinai pusnis rasite už lango išaušus svarbiosios dienos rytui, o gal ankstyvas pavasaris pasitiks šaltu lietumi? Bet nenusiminkite. Švęskite, nes svarbiausia, kad esate kartu, o visa kita – tik ne tokios reikšmingos detalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.