Įžymybės neįgalius vaikus myli kaip sveikus

Ligos ir išbandymai neaplenkia tų, kurių gyvenimas, atrodo, rožėmis klotas. Neįgalų vaiką, kuriam reikia nuolatinės priežiūros, augina ne viena pasaulio įžymybė, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Operos gražuolės rusės 42 metų A.Netrebko penkiametis sūnus T.Arua – autistas.<br>„Scanpix” nuotr.
Operos gražuolės rusės 42 metų A.Netrebko penkiametis sūnus T.Arua – autistas.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:48 PM

Operos gražuolės rusės 42 metų Anos Netrebko penkiametis sūnus Tjago Arua – autistas. „Išgirdusi šią diagnozę, patyriau didžiulį smūgį. Nežinau, ar kokios nors įtakos turėjo faktas, kad pirmąkart gimdžiau būdama 37 metų“, – svarstė dainininkė.

Sūnaus ji susilaukė su baritonu iš Urugvajaus Erwinu Schrottu, su kuriuo neseniai išsiskyrė.

A.Netrebko kaltina save pernelyg vėlai supratusi, jog jos sūnus gyvena savo pasaulyje. „Jis buvo savarankiškas ir tvarkingas, per penkerius metus nesulaužė nė vieno žaislo, nemėgo bendrauti, kalbėjo labai mažai. Trimečiai vaikai būna tokie plepūs, o Tjago prašnekdavo tik kartais, jei jam ko nors reikėdavo. Ačiū Dievui, mums pasisekė – Tjago serga lengva autizmo forma. Iš šalies to net nepasakysi. Bet kai su juo pradedi bendrauti, viskas tampa aišku. Kaip ir daugelis autizmu sergančių vaikų, jis turi išskirtinių gebėjimų – būdamas trejų metų skaičiuodavo iki tūkstančio. Jau dabar jis – kompiuterio genijus, o kas bus toliau?“ – svarstė A.Netrebko.

Kita neįgalų vaiką auginanti įžymybė - amerikiečių politikė Sarah Palin. Ji augina penkiametį sūnų, kuriam diagnozuotas Downo sindromas.

Buvusi Aliaskos gubernatorė, kuri į pagrindinę JAV politikos sceną įsiveržė kaip prezidento posto siekusio Johno McCaino kandidatė į viceprezidentus, pripažino, kad laukdamasi jauniausio sūnaus Trigo atliko genetinius prenatalinius tyrimus. Tad su vyru Todu jie iš anksto žinojo, kad laukiasi sūnaus, kuris turės genetinį sutrikimą.

Jie vis abejojo, ar sugebės auginti vaiką, kuriam reikia nuolatinės priežiūros. Bet visos abejonės dingo Trigui gimus. „Šis vaikas – tikra dovana“, – sakė S.Palin, be jaunėlio Trigo, auginanti dar keturis vaikus.

Širdis gydė laikas

Sūnaus Adomo liga nesulėtino ir buvusio Lietuvos teisingumo ministro Gintauto Bužinsko šeimos gyvenimo ritmo. Jie su „Gyvenimo būdo“ žurnaliste kalbėjosi prieš keletą metų. 

Norėdama daugiau laiko skirti septynmečiam Adomui, kenčiančiam nuo Downo sindromo, Zita Bužinskienė pasirinko tokį darbo grafiką, kad per savaitę dirbtų tik dvi paras.

Apie sūnaus negalią Z.Bužinskienė sužinojo po gimdymo praėjus dviem dienoms.

Nors po cezario pjūvio gimdyvė jautėsi prastai, ji pati nuėjo į naujagimių skyrių aplankyti mažylio.

Z.Bužinskienė nerimavo, kodėl per tą laiką jai į palatą niekas neatneša kūdikio.

„Pamačiau apvalainą vadinamąjį mėnulio veidą ir viską supratau. Žiūrėjau į kūdikį ir svarsčiau - nejau niekada nebebūsiu laiminga?“ - prisiminė moteris.

Po 40 dienų genetiniai tyrimai patvirtino, kad Adomas turi Downo sindromą. Iš medikų Z.Bužinskienė girdėjo tik nuogąstavimus, kad augant ši liga gali pažeisti ne tik vaiko kūną, bet ir protą.

Bužinskų šeima nenuleido rankų - skyrė daug dėmesio sūnaus lavinimui, mokė jį būti savarankišką.

Laikas buvo L.Bužinskienės didžiausias gydytojas. Jis viską sustatė į savo vietas. Tik po kokių dvejų metų moteris pajuto sielos ramybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.