Aktorės C.Cardinale dalią kartina po prievartos akto gimęs sūnus

Jai po kojomis klūpėjo ir meilę prisipažino visi gražiausi praėjusio šimtmečio aktoriai – Alainas Delonas, Marlonas Brando, Marcello Mastroianni. Režisierius Federico Fellini vadino ją stebukladare, o jo kolega Luchino Visconti – gražiausia pasaulyje moterimi. Legendinei Italijos aktorei Claudiai Cardinale – 75-eri, bet ji nė nemano baigti karjeros: šiemet didžiuosius ekranus pasieks net keturios kino juostos, kuriose ji vaidina.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-01 14:07, atnaujinta 2018-02-14 10:28

Gražioji italė Claudia niekada nenorėjo gyventi auksiniame narvelyje. Laisvė jai buvo svarbiau už turtus.

Naujagimė vos nemirė

Kai Claudia gyveno tėvų namuose Chalk al Vede (Tunisas), kaimynų – turtingų arabų – namuose dažnai matydavo grandinėmis sukaustytą ant kelių klūpančią ir grindis plaunančią vergę. Kas kartą, kai C.Cardinale praeidavo pro šalį, vergė pakeldavo į ją savo didžiules ašarų kupinas akis.

Tuomet Claudia sau pažadėjo, kad niekada niekam nepriklausys, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas" .

„Norėjau būti laisva kaip tigrė ar pantera. Bet likimas man iškrėtė piktą pokštą“, – pripažino C.Cardinale savo memuaruose.

Kai motina gimdė Claudią, ji vos nemirė, nes virkštelė kelis kartus buvo apsivijusi aplink jos kaklą. Naujagimė buvo tokios spalvos, kad akušerė sušuko: „Ji juodaodė!“

Bet vėliau, kai mažylė atgavo tikrąją spalvą ir surėkė, pridūrė: „Ji jau dabar kaip tikra moteris – stipri ir ištverminga.“

Vaikystėje ir paauglystėje C.Cardinale buvo tikra nutrūktgalvė ir kratėsi bet kokio moteriškumo. Dėl pomėgio žaisti berniukų žaidimus ir žemo balso tėvai ją vadino vyrišku vardu – Claude’as.

„Pirmąkart moterimi pasijutau per Pirmąją komuniją. Jauną gražuolį kunigą buvo įsimylėjusios visos mergaitės“, – prisimena C.Cardinale.

Bet prasidėti su priešingos lyties atstovais Claudia neskubėjo: išdidi paauglė su gerbėjais bendravo itin santūriai.

Dar nepilnametę išprievartavo

Būdama 17 metų C.Cardinale pirmą kartą įsimylėjo, bet nežinojo, kaip prieiti prie jai patikusio vaikino. Padėti pasisiūlė vienas buvusių garbintojų, kurį ji atstūmė. Jis pažadėjo nuvežti į vakarėlį, kur Claudia sutiksianti jai patikusį vaikiną.

Bet atstumtasis gerbėjas nuvežė Claudią prie niūraus apgriuvusio namo. Kai mergina peržengė jo slenkstį, jis uždarė duris. Claudia buvo išprievartauta. Po to ji vos nepakėlė rankos prieš save.

Po kelių dienų Claudiai teko pardavinėti loterijos bilietus labdaros pokylyje, kuriame buvo renkama gražiausia Tunise gyvenanti italė. Vakaro įkarštyje kažkas sugriebė Claudią už liemens ir pasodino scenoje.

„Štai ji, gražiausioji!“ – pranešė vyriškas balsas. Karūnuota gražuolė gavo aštuonių dienų kelionę į Venecijos kino festivalį. Ji dar nežinojo, kad po savo širdimi jau nešioja kūdikį.

Ši kelionė septyniolikametei tapo pirmuoju nuotykiu, nulėmusiu jos gyvenimo kelią. Ten ji susipažino su kino prodiuseriu Franco Cristaldi. Pakerėtas jaunosios italės grožio ir stipraus charakterio jis pasiūlė jai keletą vaidmenų kine.

Užsispyrėlė nusprendė laikytis nuo F.Cristaldi kuo toliau ir grįžo į gimtąjį Tunisą.

Bet po kelių mėnesių pas prodiuserį nuvyko jau su didžiuliu pilvu ir su ašaromis akyse maldavo jai padėti. F.Cristaldi rado sprendimą.

„Jis pasakė, jog turiu vykti į Londoną neva tobulinti anglų kalbos ir ten pagimdyti. Franco taip pat pasakė, jog vaiko gimimo data turi būti laikoma paslaptimi.

Jis buvo teisus: rūpinosi mano būsimąja karjera ir garbe šalyje, kur visuotinai gerbiama katalikų moralė“, – pasakoja C.Cardinale.

Mainais už pagalbą Claudia pasirašė sutartį su F.Cristaldi ir pateko į visišką jo priklausomybę: filmavosi tik ten, kur jis leisdavo, gyveno ten, kur jis nuspręsdavo, rengėsi ir dažėsi taip, kaip jis pasakydavo.

C.Cardinale visur lydėjo atstovas spaudai, o vairuotojai, kirpėjai, drabužių dizaineriai teikė F.Cristaldi informaciją apie visus gražuolės veiksmus ir išvykas.

Vėliau prodiuseris pasiekė, kad Claudia taptų jo meiluže, vedė ją, o kai į aikštę iškilo tiesa apie jos sūnų Patricką, jį įsivaikino ir dar labiau pririšo ją prie savęs.

Gražioji italė tapo kone daiktu, neteko laisvės ir galimybės savarankiškai priimti sprendimus.

Sūnų pagimdžiusi C.Cardinale pradėjo daug filmuotis, ją lydėjo profesinė sėkmė.

Aplink sukosi garsūs vyrai

Tačiau niekas nežinojo jos tikrojo gyvenimo. Daugiau nei septynerius metus C.Cardinale teko slėpti nuo visuomenės savo sūnų: jis gyveno su jos tėvais kaime ir buvo įsitikinęs, kad Claudia – jo vyresnioji sesuo, o senelė – motina.

O aplink Claudią sukosi vis garsesni vyrai.

Kino juostoje „Gražuolis Antonio“ ji vaidino su M.Mastroianni – jis neliko abejingas savo gražiajai partnerei: merginosi, apipylė dovanomis, o filmavimo pabaigoje prisipažino mylįs.

Į tai Claudia atrėžė: „Esi juokingas, tiesiog juokdarys!“ Šių žodžių M.Mastroianni neatleido jai iki mirties.

Režisieriaus L.Visconti filme „Roko ir jo broliai“ vaidino su gražuoliu A.Delonu. Prancūzą taip sužavėjo C.Cardinale, kad jis net susilažino su L.Visconti, jog užkariaus jos širdį.

„Alainas buvo pasitikintis savimi vyras, žinojo esąs žavus. Bet aš perpratau jo ketinimus ir sugebėjau išsisukti. Ar galėjau sau leisti, kad mane laikytų kvailele, nesugebančia atsispirti A.Delono kerams? Nuo to laiko L.Visconti pradėjo mane dar labiau gerbti: jis suprato, kad esu ne mergiotė, o stipri moteris“, – prisimena C.Cardinale.

Iš F.Cristaldi rankų ji išsprūdo tik 1975-aisiais. Sutikusi savo gyvenimo vyrą režisierių Pasquale Squitieri atėjo pas Franco ir suplėšė sutartį.

„Tarsi pigios melodramos herojus jis mėgimo mane šantažuoti, o paskui padavė man pistoletą ir pasiūlė kartu su juo nusižudyti“, – pasakoja aktorė.

Pasquale tapo žmogumi, kuris jai suteikė taip trokštamą laisvę.

Susipažinusi su P.Squitieri aktorė suprato, ką reiškia gyventi taip, kaip liepia širdis, o ne pagal kieno nors paliepimą.

Sulaukusi 40-ies aktorė pagimdė jam dukterį Claudią.

„Vaikystėje norėjau būti vyru, bet dabar suprantu, jog moteris ištveria didžiausius likimo smūgius. Tai, kas man prieš daugelį metų nutiko Tunise, veikiausiai buvo būtina: turėjau visa tai iškęsti, o paskui vėl atgimti apimta įniršio, laisvės troškimo, noro patirti didįjį nuotykį, kokiu vėliau tapo mano gyvenimas“, – sako C.Cardinale.

Su sūnumi neliko jokio ryšio

C.Cardinale buvo ištekėjusi tik kartą – už prodiuserio F.Cristaldi. Po devynerių metų jų santuoka subyrėjo.

„Santuoka riboja laisvę“, – sako kino legenda, jau beveik 40 metų gyvenanti su P.Squitieri. C.Cardinale Paryžiuje įsikūrė su dukterimi Claudia, kuri tapo menotyrininke, o P.Squitieri dažniau būna Romoje.

Kino žvaigždės santykiai su sūnumi Patricku sudėtingi. Pasak C.Cardinale, jis tapo egoistu, uždaru žmogumi. Aktorės sūnus gyvena Niujorke, dirba interjero dizaineriu ir su ja nebendrauja.

„Mano sūnus – mano skausmas. Ir kaltinu, žinoma, tik save, nes suvokiu, kad esu kalta prieš jį“, – su nuoskauda ne kartą tvirtino C.Cardinale.

75-erių Italijos kino žvaigždė ir toliau dirba filmavimo aikštelėje, o būdama UNESCO geros valios ambasadorė važinėja po pasaulį su labdaros misijomis.

„Mano gyvenimą nuostabiu kartais paverčia mažmožiai. Kai kartą gal 20 metų vaikinas paklausė, ar gali mane pabučiuoti, nes labai manimi žavisi ir dėkingas už mano sukurtus vaidmenis, – leidau. Juk nuostabu!“ – sako C.Cardinale ir tvirtina esanti tikrai laiminga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.