Rusijos turtuolius buvusios žmonos norėtų palikti be kelnių

Kiek kainuoja skyrybos? Brangiausių Jungtinės Karalystės skyrybų kaina gali siekti milijardą svarų sterlingų, arba daugiau nei 4 milijardus litų. Šitiek amerikietė Jamie Cooper-Hohn (49 m.) reikalauja iš savo vyro – britų finansininko ir filantropo Chriso Hohno (47 m.). Dosnumu garsėjantis vyras vien fondams, besirūpinantiems vaikų gerove, yra paaukojęs daugiau kaip milijoną svarų. Tačiau žmona įsitikinusi, kad vyras nepakankamai dosnus, bent jau jai. Ji reikalauja ne ketvirčio, kaip jai siūloma, o pusės viso bendro turto.

Vienas turtingiausių rusų D.Rybolovlevas per skyrybas neteks pusės turto. Nuotr. – su dukterimi Jekaterina.
Vienas turtingiausių rusų D.Rybolovlevas per skyrybas neteks pusės turto. Nuotr. – su dukterimi Jekaterina.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jun 29, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:36 AM

Vis dėlto britiškos skyrybos ir turto dalybos savo užmojais dar atsilieka nuo rusiškųjų.

Praėjusį mėnesį vieno turtingiausių rusų Dmitrijaus Rybolovlevo buvusi žmona Jelena atsiriekė pusę viso šeimos turto.

Ženevos teismas įpareigojo turtuolį buvusiai antrajai pusei išmokėti 4,5 milijardo JAV dolerių (daugiau kaip 11 milijardų litų) grynaisiais ir perleisti kitokio turto – papuošalų, antikvarinių vertybių, kurių vertė – 563,5 milijono dolerių (1,4 milijardo litų).

Be to, J.Rybolovlevos vardu bus įteisintas netoli Ženevos esantis nekilnojamasis turtas – didžiulis namas, kuriame ji gyvena nuo to laiko, kai persikėlė gyventi į Šveicariją.

Jelena ir Dmitrijus susituokė 1987 metais dar būdami studentai, o iš Rusijos išvyko 2007-aisiais. Tuomet Dmitrijus jau buvo daugiamilijoninio turto savininkas, bet susipyko su valdžia, dėl to jam teko net metus praleisti kalėjime.

Tėvynėje verslo reikalus tvarkė tik vyras, o žmona augino ir auklėjo dvi dukteris. Žinoma, jokių vedybų sutarčių jie nesudarė. Bet tiek Rusijoje, tiek Šveicarijoje šeimos teisės įstatymai grindžiami tuo pačiu principu: sutuoktiniai turi lygias teises į visą turtą, įgytą gyvenant santuokoje.

Ir kai J.Rybolovleva jau Ženevoje gavo pluoštą nuotraukų, kuriose buvo įamžintos sutuoktinio pramogos jachtoje, ne tik padavė pareiškimą skirtis, bet ir pareikalavo pusės bendro turto.

Dėl savo turto dalies moteris kovojo šešerius metus: visame pasaulyje ieškojo sutuoktinio finansinių aktyvų, teikė teismui ieškinius dėl surasto turto arešto. Dabar ji pasiekė tai, ko norėjo, bet kol kas tik teoriškai: Ženevos teismo sprendimas jau užginčytas.

Tačiau J.Rybolovleva parodė pavyzdį kitoms rusų turtuolių žmonoms. Daugybė jų su malonumu išsiskirtų su sutuoktiniu, bet bijo likti prie suskilusios geldos. Prabangaus gyvenimo skonį pajutusios moterys bijo likti tuščiomis. O J.Rybolovlevos pavyzdys rodo, kad ir po skyrybų galima gerai gyventi.

Būtent tokie rūpesčiai dabar kamuoja kito rusų multimilijardieriaus – Vladimiro Potanino – buvusią žmoną Nataliją. Tiesa, šių skyrybų iniciatoriumi tapo vyras: praėjusių metų pabaigoje jis pareiškė apie savo sprendimą išsiskirti su antrąja puse, kurią, kaip ir D.Rybolovlevas, vedė studijų metais.

V.Potanino jaunystės draugai sako, kad jis, Maskvos tarptautinių santykių instituto studentas, savo buvusią bendraklasę vedė kone priverstinai: gavęs diplomą svajojo išvažiuoti į užsienio komandiruotę, o nevedę iš SSRS nebūdavo išleidžiami.

Nuo to laiko praėjo 30 metų, pora užaugino tris vaikus. Jų auklėjimu rūpinosi ir namų ūkį tvarkė Natalija, vyras iš pradžių siekė karjeros, po to paniro į verslo reikalus.

Iš šalies Potaninų šeima atrodė draugiška. Sportiška pora iki pat skyrybų dalyvavo įvairiose varžybose – kalnų slidinėjimo, vandens sporto šakų ir kitose. N.Potanina visuomet atrodė patenkinta ir laiminga.

Bet pareiškime dėl skyrybų V.Potaninas nurodė, kad jis ir žmona gyvena atskirai nuo 2007-ųjų. Be to, pareiškė, kad nei jis, nei sutuoktinė neturi vienas kitam pretenzijų dėl turto.

N.Potanina pasisamdė advokatą ir užėmė priešingą poziciją. Pirmiausia ji paneigė vyro tvirtinimą, kad jų santykiai nutrūko 2007 metų sausį.

Moters teigimu, kad ketina skirtis, sutuoktinis pareiškė praėjusio lapkričio viduryje. Kad santuoka būtų nutraukta be teismų, jis pasiūlė pasirašyti dokumentus, neva ji neturi materialinių ir kitokių pretenzijų.

Bet V.Potanino žmonos netenkino žodžiu duoti pažadai, ir ji paprašė vyro juos įteisinti raštiškai.

Jis atsisakė ir pareiškė, jog žmona niekada nesugebės įrodyti, kad jis yra kokio nors turto savininkas.

Dabar N.Potanina siekia to paties kaip ir J.Rybolovleva: prisiteisti pusę buvusio sutuoktinio turto. Bet kol kas gavo tik 10 440 rublių (780 litų) – tai dalis nepilnamečiam sūnui Vasilijui priklausančių alimentų.

Tiesa, per skyrybų procesą Maskvos teismas nustatė vieno mėnesio alimentų dydį – ketvirtadalį V.Potanino mėnesinių pajamų, ir buvęs sutuoktinis sutiko.

Bet dabar prieštarauja buvusi sutuoktinė.

„Pono V.Potanino finansinių aktyvų ieškome po visą pasaulį. Kaip supratome, dalis jų paslėpta“, – sakė N.Potaninos advokatas.

Multimilijardieriaus aplinkos teigimu, jis niekada negalvojęs palikti sutuoktinės be skatiko, ir Natalija, žinoma, gaus pakankamai pinigų, kad galėtų gyventi be rūpesčių.

Iš pradžių V.Potaninas buvusiai žmonai siūlė 2,5 milijardo rublių (185 milijonus litų) grynaisiais ir beveik visą šeimos nekilnojamąjį turtą, buvo pasirengęs deryboms dėl kitų pretenzijų. Bet ji, kaip teigia turtuolis, pretenduoja į verslą, kurio visiškai neišmano, o tai jau kitas reikalas.

Beje, prieš ketverius metus V.Potaninas pareiškė neketinantis viso savo turto palikti įpėdiniams, o jį atiduoti labdaros fondui. Jis tvirtino, neva šeima palaiko tokį sprendimą.

Dabar N.Potanina tvirtina, jog visos buvusio sutuoktinio kalbos apie labdaros fondą – blefas, ir reikalauja turtą padalinti pusiau. Taip pat ir 30 procentų bendrovės „Norilskij nikel“ akcijų paketą, kuris vertinamas 8–9 milijardais JAV dolerių (23 milijardai litų).

Bet juridiškai šis akcijų paketas įregistruotas Kipre. Tad N.Potanina siekia, kad Kipro valdžia areštuotų šiuos finansinius aktyvus.

Potaninų skyrybos primena banko „Ruskij standart“ savininko Rustamo Tariko istoriją.

Užsimojusi gauti daugiau buvusi jo draugė Tatjana Osipova nudegė nagus. Ji – turbūt vienintelė moteris, likusi prie suskilusios geldos.

Prieš ketverius metus R.Tariko, skirdamasis su Tatjana, pasiūlė jai solidžią kompensaciją. Tačiau suma buvusiai milijonieriaus mylimajai pasirodė nepakankama. Ji pareikalavo, kad trečdalis visų bankininko pajamų atitektų kaip alimentai nepilnametėms dukterims Anai ir Evai.

Bankininkas įpyko ir smogė atgal – ėmė reikalauti, kad dukterų gyvenamoji vieta būtų nustatyta su juo, o ne su motina, ir pareikalavo analogiško dydžio alimentų iš Tatjanos – trečdalio visų jos pajamų.

Teismas stojo į tėvo pusę, nes jis turi nuolatinį pajamų šaltinį ir gali sudaryti vaikams tinkamas gyvenimo sąlygas. Tuo labiau kad abi dukterys nuo gimimo gyveno su tėvu, yra jo išlaikomos.

Kur kas skaudžiau skyrybos atsiėjo žinomam televizijos žurnalistui Sergejui Dorenkai. Jam teko pakloti nemenką skyrybų „išpirką“ buvusiai sutuoktinei. Apie skyrybas su žmona Marina jis paskelbė 2012 metų rudenį, o po to pusmetį tęsėsi derybos dėl kompensacijos dydžio.

S.Dorenka tvirtina, kad sutikimą skirtis gavo tik tuomet, kai buvusiajai atidavė 2 butus Maskvoje, 4 butus Minske ir du namus elitiniuose Rusijos sostinės užmiesčio kvartaluose.

Beje, dar iki skyrybų su Marina televizijos žurnalistas spėjo pastatyti naują namą savo antrajai žmonai Julijai, su kuria kartu gyveno jau trejus metus ir susilaukė dviejų vaikų.

Bet kai televizijos žurnalistas ketino oficialiai įteisinti savo santykius su Julija ir povestuvinei kelionei jau buvo nupirkęs kelialapį į Honkongą, gavo šaukimą į teismą.

Pasirodo, Marina padavė apeliaciją ir pareikalavo atkurti santuoką.

Kaip pareiškė jos advokatas, pasikeitė jos požiūris į kartu užgyventą turtą ir alimentus 13-mečiam sūnui Prochorui.

Futbolininko Andrejaus Aršavino istorija – dar kitokia. Prieš keletą metų Londono „Arsenal“ Sankt Peterburgo klubui „Zenit“ už jį paklojo rekordinę sumą.

Andrejus paliko savo draugę Juliją Baranovskają, kai ji buvo penktą mėnesį nėščia – laukėsi trečiojo jų vaiko. Julija pareiškė Andrejų paduosianti į teismą, o jis atkirto neketinantis mokėti jai alimentų.

Julijos reikalaujamų alimentų sumos neįvardija nei vienas, nei kitas.

Bet pagal Rusijos šeimos kodeksą daugiavaikis tėvas A.Aršavinas turi atiduoti buvusiai šeimai pusę savo pajamų.

Turint omenyje, kad minimalus metinis jo uždarbis futbolo klubuose siekia ne mažiau kaip 2 milijonus eurų, Julija kas 12 mėnesių gautų apie 1 milijoną eurų.

Be to, futbolininkas turi keletą reklamos sutarčių ir yra vienas kai kurių komercinių bendrovių steigėjų.

Bet A.Aršavinas vis užprotestuoja ne jo naudai priimtus sprendimus.

„A.Aršavinas teisiasi ne su manimi. Iš jo man nieko nereikia. Mūsų santuoka nebuvo įregistruota ir man pagal įstatymą nieko nepriklauso. Bet vaikai turi būti aprūpinti, dėl to padaviau jį į teismą.

Tai, kad jis nesutinka su teismo sprendimu, reiškia tik viena: jis teisiasi su savo vaikais!“ – pareiškė J.Baranovskaja.

Tiesa, dabar Andrejaus ir Julijos advokatai jau rengia taikos susitarimą.

Rusijos verslo pasaulyje iki šiol vienomis labiausiai civilizuotų skyrybų laikomos Romano Abramovičiaus ir jo žmonos Irinos skyrybos.

Kai milijardierius pradėjo gyventi su jauna meiluže Darja Žukova ir su ja susilaukė dar dviejų vaikų, penkis vaikus jam pagimdžiusi sutuoktinė nekėlė scenų ir negrasino ieškiniais.

Ir už tai gavo nemažą kompensaciją – 300 milijonų dolerių (750 milijonų litų), 4 vilas, du butus Londone, taip pat galimybę naudotis buvusio vyro asmeniniu lėktuvu ir viena jo jachtų. Beje, sutuoktiniai Abramovičiai išlaikė draugiškus santykius.

Multimilijardierius Michailas Fridmanas, kurio turtas vertinamas 17,6 milijardo dolerių, taip pat be skandalo išsiskyrė su savo bendrakurse, vėliau žmona tapusia Olga. Tačiau kiek jis paklojo sutuoktinei, niekam nežinoma.

Buvusi pora turi dvi dukteris – Jekateriną ir Larisą, jos su motina Olga gyvena Prancūzijoje. O buvęs sutuoktinis M.Fridmanas į aukštuomenės renginius atvyksta su drauge Oksana Oželskaja. Ji turtuoliui taip pat pagimdė du vaikus.

Iš Rusijos valdininkų, pakeitusių žmoną jauna drauge, kaip pavyzdys pateikiamas ilgametis Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas, dabar – stambiausios naftos kompanijos „Rosneft“ prezidentas Igoris Sečinas.

Su žmona Marina jis išsiskyrė 2012 metais ir vedė „Rosneft“ darbuotoją.

Sutuoktiniai perpus pasidalijo elitinį butą Maskvoje, bet užmiesčio namas ir 55 arų žemės sklypas atiteko buvusiai I.Sečino sutuoktinei.

Netrukus po skyrybų M.Sečina pasinėrė į verslą: įkūrė energetikos holdingą, kuris netrukus pradėjo gauti didelių užsakymų iš kompanijų, susijusių su „Rosneft“, ir ne tik iš jų.

Prieš Sočio olimpines žaidynes kita M.Sečinos kompanija rengė olimpiadą aptarnaujantį personalą.

Buvusi artimiausio Rusijos prezidento bendražygio žmona sėkmingai siekia karjeros. Jos turtas jau dabar vertinamas keliomis dešimtimis milijonų dolerių.

12,4

Tiek milijardų litų iš buvusio vyro atsiriekė J.Rybolovleva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.