Vaikams iš globos namų pagaliau atsivers verslo pradžiamokslis

Šį rudenį startavo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ ir bendrovės „CSC Baltic“ įgyvendinamas globos namuose gyvenančių vaikų verslumo ugdymo projektas. Pusę metų trunkančios iniciatyvos metu IT profesionalai globos namų auklėtinius mokys efektyvios komunikacijos, viešojo kalbėjimo ir kitų verslo pagrindų, patars, kaip kūrybiškai mąstyti. Be to, jaunuoliai savo verslumo įgūdžius ugdys ir praktiškai – jie kurs rankdarbius, kuriuos šį pavasarį bandys parduoti elektroninėje parduotuvėje.

Vienas verslumo ugdymo projekto uždavinių yra išmokyti vaikus pasitikėti savimi – drąsiai išsakyti savo nuomonę, išsikelti konkrečius tikslus ir nuosekliai jų siekti.<br>123rf.com nuotr.
Vienas verslumo ugdymo projekto uždavinių yra išmokyti vaikus pasitikėti savimi – drąsiai išsakyti savo nuomonę, išsikelti konkrečius tikslus ir nuosekliai jų siekti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-19 15:55, atnaujinta 2018-01-21 02:33

Pusę metų kas antrą šeštadienį vykstančias paskaitas 14-18 m. jaunuoliams savanoriškai dėsto IT paslaugų bendrovės „CSC Baltic“ darbuotojai.Taip pat prie paskaitų prisijungia ir asociacijos „Langas į ateitį“ lektoriai, o praktinę jų dalį – kūrybines rankdarbių gamybos sesijas – vedaVšĮ „Gordijo mazgas“ atstovai. Iš viso projekte dalyvaus 33 auklėtiniai iš 4 globos namų – Paparčių Šv. Juozapo, Pabradės, Utenos ir Marijampolės.

Pasiruošimo savarankiškam gyvenimui pamokos

Pagrindinis verslumo ugdymo pamokų tikslas – mažinti socialinę globos namų auklėtinių atskirtį. Sulaukę 18 metų jaunuoliai iš globos įstaigų dažnai išeina tinkamai nepasirengę savarankiškam gyvenimui – jiems trūksta ne tik praktinių žinių, ko imtis ir kaip savimi pasirūpinti, tačiau ir pasitikėjimo savimi, socialinių įgūdžių.

„Nuolat dirbame su socialinę atskirtį patiriančiais vaikais, bendraujame su globos namų vadovais. Drauge pastebėjome, jog daugiausia naudos jaunuoliams atneša ištrūkimas iš įprastinės aplinkos ir kokybiškas bendravimas su „išoriniu pasauliu“. Verslo ugdymo pamokos apima daugelį globos namų auklėtiniams svarbių aspektų – pirma, vaikai klausosi profesionalų, kurie jiems tampa autoritetais ir įkvepia mokytis. Be to, jie noriai įsitraukia į pamokas, nes šios dėstomos įdomiai ir suprantamai – lektoriai sugeba puikiai komunikuoti su auditorija ir mato, kaip efektyviausiai ją pasiekti. Labai svarbu, jog teorinę pamokų dalį papildo ir daug praktinių užduočių – vaikai mokosi ne tik klausydami, bet ir dalyvaudami“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Ji priduria, jog vienas verslumo ugdymo projekto uždavinių yra išmokyti vaikus pasitikėti savimi – drąsiai išsakyti savo nuomonę, išsikelti konkrečius tikslus ir nuosekliai jų siekti. Pasak R. Dičpetrienės, labai svarbu, jog pamokas globos namų auklėtiniams veda verslo pasaulio atstovai, kurie dalinasi realia patirtimi ir tikromis istorijomis, o ne vien teorinėmis žiniomis.

Pardavinės pačių sukurtus rankdarbius

Per du projekto mėnesius bendrovės „CSC Baltic“ darbuotojai globos namų auklėtiniams dėstė paskaitas apie tarpasmeninio bendradarbiavimo psichologiją, efektyvią komunikaciją, kūrybiškumą ir viešąjį kalbėjimą. Antrajame etape paaugliai mokysis valdyti laiką, išsikelti prioritetus, planuoti ir deleguoti, stiprins vadovavimo įgūdžius.

„Pamokoms parinkome tokias temas ir praktines užduotis, kurios globos namų auklėtinius skatintų viešai kalbėti, mokytų teisingai ir efektyviai bendrauti tiek asmeninėje, tiek profesinėje aplinkoje, leistų geriau save pažinti. Šios temos daugeliui vaikų yra visiškai naujos, negirdėtos, todėl stengiamės medžiagą iliustruoti realiais ir jiems artimesniais pavyzdžiais, daug diskutuoti. Norime, kad įgytas žinias jaunuoliai gebėtų pritaikyti kasdieniame gyvenime“, – pasakoja viena verslumo ugdymo pamokų lektorių, „CSC Baltic“ projektų vadovė Vaida Visockaitė.

Pasibaigus verslumo ugdymo pamokoms, ankstyvą pavasarį globos namų auklėtinių laukia dar vienas išbandymas. Kūrybinių dirbtuvių metu sukurtas apyrankes jie talpins ir pardavinės naujai sukurtoje organizacijos „Gelbėkit vaikus“ elektroninėje parduotuvėje, o įsigyti šių rankdarbių galės kiekvienas norintis.

Lektoriai – ir IT profesionalai, ir psichologai

Verslumo ugdymo pamokos naudingos tiek patiems jaunuoliams, kurie įgyja realiai pritaikomų žinių, tiek dėstytojams, kurie bendrauja su jautria ir išskirtine visuomenės dalimi. „Prisijungdami prie šio projekto norime stiprinti globos namų auklėtinių kompetencijas, kurios jiems praverstų palikus globos įstaigas. Mūsų bendrovės darbuotojai verslumo ugdymo pamokose tampa ne tik lektoriais, bet ir savotiškais psichologais – jie turi gebėti ne tik perduoti teorines žinias, bet ir suvokti, kaip bendrauti su kiekvienu jaunuoliu. Globos namų auklėtiniai dažnai patiria socialinę atskirtį, todėl šis priėjimas itin svarbus. Po kiekvienos pamokos prašome vaikų pasidalinti savo įspūdžiais apie buvusį užsiėmimą, kuriuos jie noriai pateikia. Labai vertiname tai, jog reakcijos tik teigiamos – paaugliai išsineša tam tikrą žinių bagažą, jaučia realią pamokų naudą, be to, projekto savanoriai tampa jų draugais“, – sako „CSC Baltic“ komunikacijos vadovė Ingrida Bartkienė.

Verslumo ugdymo pamokos yra vienas bendrovės „CSC Baltic“ socialinės atsakomybės projektų, kuris atspindi lokalią bendrovės strategiją remti kompetencijų ugdymo iniciatyvas ir profesinį jaunų žmonių tobulėjimą.6-tus metus bendradarbiaudama su organizacija „Gelbėkit vaikus“, įmonė globos namų auklėtiniams nuolat organizuoja edukacines bei pramogines veiklas – mokomąsias temines paskaitas, didžiųjų metų švenčių staigmenas, įvairias išvykas ir kitas iniciatyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?