Lietuvoje rengiamas neįprastas konkursas - tik dvyniams

Penktadienio vakarą viename Vilniaus prekybos ir pramogų centre vyks unikalus renginys – dvynių konkursas „TWINS PEAK 2014”.

Dvyniai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dvyniai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:43 AM

Susirinkusiems tikrai dvejinsis akyse – čia šmėžuos kelios dešimtys įvairaus amžiaus porų dvynių. Ir tai tik lašas jūroje iš kelių šimtų konkurse dalyvausių kaip du vandens lašai panašių dvynukų ir dvynukių.

Iki šiol mokslininkams identiški – monozigotiniai – dvyniai yra nepaaiškinamas gamtos stebuklas, o jų tyrinėjimai padeda atskleisti žmogaus prigimties paslaptis.

Užfiksuota daugybė atvejų ir istorijų, kaip vaikystėje išskirti dvyniai savo vaikus ir šunis pavadina vienodais vardais, nusiperka tokias pat mašinas, pasirenka tą pačią profesiją, vieną ir tą pačią dieną skirtinguose miestuose nusiperka ne tik vienodos formos ir firmos akinius, bet ir loterijoje užbraukę tuos pačius skaičius laimi po tokią pačią sumą pinigų… Šie nepaaiškinami sutapimai iki šiol stulbina, stebina ir verčia sukti galvas viso pasaulio mokslininkus.

Gausybė fotografijas atsiuntusių ir konkurse dalyvavusių dvynių nustebino. Tačiau pasaulyje gimusiems po du rengiami susitikimai, konkursai, festivaliai.

Bene įspūdingiausias dvynių dvynių festivalis nuo 1976 metų vyksta Ohajo valstijoje, JAV, Tvinsburgo mieste. Ten suvažiuoja dešimtys tūkstančių porų dvynių.

Populiarus dvynių konkursas Londone, keliasdešimt metų tradiciškai kiekvieną rugpjūtį Dvynių dienos vyksta Prancūzijoje, Bretanės regione, Morbijane, vasarą Europos dvynių dienos švenčiamos Italijoje, netoli Veronos, Vokietijoje, Berlyne, dvyniai suvažiuoja ir į kaimynės Lenkijos miestelį Ščeciną bei daugybę kitų šalių miestų.

Bene pirmą kartą dvynių konkursas-šou prekybos centro VCUP iniciatyva organizuojamas ir Lietuvoje. Visą mėnesį dvyniai iš visos Lietuvos siuntė nuotraukas ir registravosi dvynių konkurso puslapyje „TWINS PEAK 2014” portale www.lrytas .lt.

Dvynių nuotraukos, kurios erane bus rodomos konkurso finalinio renginio metu penktadienį, atkeliavo net iš emigravusių lietuvių šeimų – Danijos, Olandijos, Norvegijos, Juntinės Karalystės ir kitų šalių.

Penktadienio vakarą besisvečiuojantiems VCUP’e tikrai dvejinsis akyse. Kadangi sukviesti visus konkurse dalyvavusių dvynius sudėtinga, organizatoriai nutarė burtų būdu atrinkti 20 porų dvynių, kurie dalyvaus konkurso finale, tačiau į svečius užsuks daugybė jų kolegų, kurie taip pat bus įtraukti į veiksmą – su svečiais bus žaidžiami žaidimai-burtai, dalijami renginio rėmėjų prizai, ledai, saldainiai, vyks netgi mini madų šou – mažieji modeliukai pademonstruos naujausias drabužių kolekcijas, o visus linksmins originali muzikantų grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys”.

ĮDOMŪS FAKTAI APIE DVYNIUS:

 * Pasaulyje yra 125 milijonai dvynių.

 * Egzistuoja monozigotiniai ir dizigotiniai dvyniai.

* Dvynių tipai ir lytys yra keistai simetriški: trečdalis dvynių gimsta identiški, trečdalis yra tos pačios lyties ir trečdalis yra skirtingų lyčių. *

 Vidutinis vieno ką tik gimusio dvynio svoris yra 2,4 kg. *

 Dvyniai dažniausiai gimsta 3 savaitėmis anksčiau numatyto laiko.

* Vidutiniškai antras dvynys gimsta po 17 min po pirmojo.

 * Apie 25 proc. monozigotinių dvynių vadinami veidrodiniais. *

Identiški dvyniai turi tą pačią DNR, tačiau jų pirštų atspaudai skiriasi. *

Net 22 proc. dvynių yra kairiarankiai, tarp ne dvynių – tik 10 proc. kairiarankių.

 * Per 40 proc. dvynukų (trynukų ir ketvertukų) turi tik jiems suprantamą savo kalbą, kuri vadinama „cryptophasia” arba „idioglossia”.

 * Daugiausiai dvynių gimsta Nigerijoje, mažiausiai – Kinijoje.

* Dvynių pasaulyje esama nuo 70 iki 100 milijonų.

 * Stulbinama statistika: nustatyta, kad 87-iems „normaliems“ gimimams tenka vienas dvynių gimimas, 87-iems dvynių gimimams tenka vieni tryniai, o 87-iems trynukų atvejams tenka vienas ketvertukų gimimas ir t.t.

 * Dvyniai, kurie buvo išskirti gimimo metu, vis tiek yra labai panašūs vienas į kitą pagal interesus ir asmenines savybes.

 * 1981 m. birželio mėnesį Australijoje gimė pirmieji dvyniai iš mėgintuvėlio.

* Mokslininkai mano, kad dvynių užsimezga gerokai daugiau nei gimsta. Teigiama, kad aštuntadalis nėštumų yra dvyniai ir tik 30 proc. jų gimsta.

 * Daugiausia išgyvenusių šešetų yra JAV. Didžiojoje Britanijoje išgyveno šešios mergaitės 1983 m., 3 berniukai ir 3 mergaitės 1986 m. ir 1 berniukas ir 5 mergaitės 1993 m.

 * Neįtikėtinas faktas: valstietis Kirilas buvo pristatytas Rusijos imperatorienei, kadangi buvo vedęs du kartus, o jo žmonos jam pagimdė 72 vaikus, iš kurių 4 ketvertai, 8 trejetai ir 8 dvyniai.

 * Seniausi pasaulio dvyniai Shadrack ir John Meshak Phipps gimė 1803 vasario 14 d. Virdžinijoje, o mirė sulaukę 108 ir 113 metų. Šansas, kad identiški dvyniai išgyvens daugiau kaip 100 metų yra vienas iš 700 milijonų.

 * Williamas Shakespearas turėjo dvynius – berniuką ir mergaitę Hamnet ir Judith. Jis rašė apie dvynius kūriniuose „Klaidų komedija” ir „Dvyliktoji naktis".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.