Vaikai atiminėjami ne tik Norvegijoje: britų šeimos drama

Lietuvių jau nebestebina istorijos apie tai, kaip lengva tėvams netekti vaikų Norvegijoje. Britų šeimos papasakota istorija rodo, kad atsargiems reikia būti ir Didžiojoje Britanijoje. Timas Hainesas iš Vusteršyro tai sužinojo sunkiuoju būdu – iškilo grėsmė šeimos gerovei vien dėl to, kad jis dvimetę dukrą penkioms minutėms paliko mašinoje, rašo „Daily Mail“.

Britų pora nuėjo į vaistinę nusipirkti vaistų nuo karščiavimo, o dukrą Iset paliko mašinoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Britų pora nuėjo į vaistinę nusipirkti vaistų nuo karščiavimo, o dukrą Iset paliko mašinoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:35 PM

Nors tai nutiko prieš dešimtį metų, šeima atsigauti nuo patirto košmaro negali iki šiol. Britų pora nuėjo į vaistinę nusipirkti vaistų nuo karščiavimo, o dukrą Iset paliko mašinoje. Pasak vyro, jis stovėdamas eilėje puikiai matė, ką mažoji veikia. Visgi jis grįžęs prie mašinos susidūrė su policija.

Du pareigūnai pareiškė 50-mečiui T.Hainesui, jog tokio mažo vaiko negalima palikti mašinoje be priežiūros. Vyras manė, kad viskas tuo ir pasibaigs – bet jis klydo. Po poros savaičių į jo namus atvažiavo policija, areštavo jį ir leido socialiniams darbuotojams apžiūrėti visą namą.

T.Hainesas buvo ne tik paduotas į teismą dėl nerūpestingumo – visos penkios jo atžalos įtrauktos į sąrašą vaikų, kuriems gali prireikti pagalbos iš socialinių darbuotojų.

Kovos teisme

Penkių vaikų motina Julie Haines dėl šių įvykių prarado darbą privačioje Vusteršyro mokykloje.

„Laimėjome, bet tik per plauką nepraradome savo vaikų, - sako ji. - Mes esame darni viduriniosios klasės šeima. Tai priverčia susimąstyti – jei tai gali atsitikti mums, kieno vaikas saugus? Tai gali nutikti bet kam. Įvykius pavadinčiau košmaru, kurį norėčiau pamiršti.

Iki šiol neatgavau ramybės – vis mąstau, ką darbuotojai pasakytų apie mūsų elgesį su vaikais dabar.“

Pora praleido visus metus kovodama, kad dingų pavojus, jog jų vaikus gali atimti socialinės tarnybos. Šį laikotarpį vyras ir žmona įvardina kaip siaubingą. Viskas baigėsi 2005-aisiais – T.Haineso kaltinimai pagaliau buvo panaikinti.

„Kaltinimams pagrįsti nebuvo jokių įrodymų, o išgirdęs apie tai, kaip palikau dukrą mašinoje, teisėjas nustebo – jis nesuprato, kas tai galėtų pavadinti nusikaltimu,“ - pasakoja vyras.

Griežta sistema

Šeima nusprendė papasakoti apie savo išgyvenimus tada, kai motina Joana iš Birmingamo buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, nes šešiametį sūnų paliko namie vieną 45-ioms minutėms.

„Esu tikra, kad visi nors kartą esame palikę vaikus vienus, jei nesamdome auklės, - sako J.Haines. - Tikriausiai ne viena pora paliko vaikus mašinoje, kai ėjo užmokėti už benziną.“

Didžiosios Britanijos vyriausybė sulaukia vis daugiau skatinimų išleisti naujų įstatymų, nurodančių, kiek laiko vaikai gali būti paliekami be priežiūros iki jų tėvai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Tėvai gali būti paduoti į teismą, jei jie palieka vaiką neprižiūrimą situacijoje, kurioje jis gali susižeisti ar kentėti,“ - teigia Didžiosios Britanijos Švietimo ir mokslo departamento atstovai.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.