Ar žinote, kaip apsaugoti vaiką nuo internetinių maniakų?

Atrodytų, jog baisiausia yra tai, kad vaiką pedofilai gali užpulti lauke arba suvilioti kitoje viešoje vietoje. Tai tikrai didelis pavojus, kurio išvengti ne visada pavyksta. Tačiau itin dažnai pasitaiko, jog pavojus slepiasi kur kitur – internete. Būtent ten vaikas gali būti šantažuojamas, viliojamas, apgaudinėjamas.

Jeigu jaučiate, jog nebegalite išspręsti problemos patys – kreipkitės į specialistus.<br>123rf.com nuotr.
Jeigu jaučiate, jog nebegalite išspręsti problemos patys – kreipkitės į specialistus.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 10:09 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:15 AM

Portalas biezpiecznyinternet.org dalinasi patarimais, kaip apsaugoti savo vaiką nuo internetinių pedofilų bei kitokių nusikaltėlių.

Tam, kad apsaugotumėte savo vaiką, visai nebūtina puikiai išmanyti, kaip veikia kompiuteris. Pagrindinis jūsų tikslas – išmokti tinkamai kalbėtis su vaiku. Toks pokalbis nebus lengvas, ypatingai tuo atveju, jeigu iki šiol nebendravote atvirai su savo vaiku. Tačiau norint apsaugoti vaiką, kalbėti yra būtina. Pagalvokite, kas jums svarbiau – tai, jog pokalbiui reikia itin daug pastangų, ar tai, kad vaikas būtų saugus? Jeigu pasirinkote antrą variantą, skaitykite toliau.

1. Supraskite, jog nėra tokių pačių vaikų. Kiekvienas vaikas yra individualus ir į įvairias situacijas reaguoja kitaip. Neišsigąskite, jeigu pokalbis pavyks ne iš pirmo karto.

2. Jūs esate vaiko tėvai, tačiau tai nereiškia, jog turite parodyti vaikui, kad esate „kontrolierius“ arba „persekiotojas“. Jeigu vaikas nuolat jaus spaudimą, jis užsiskleis dar labiau. Pabandykite būti draugais, kalbėtis apie tai, kuriose svetainėse vaikas lankosi, kas jį domina.

3. Didelė tikimybė, jog jūsų vaikas apie kompiuterius ir internetą supranta kur kas daugiau nei jūs – nieko baisaus. Nesigėdykite to, juk tai gali būti puiki proga atvirai pabendrauti. Pasakykite savo vaikui, jog norite išmokti geriau naudotis internetu, nes jums tai įdomu – tiesiog trūksta žinių. Paprašykite, kad jis parodytų jums įdomių svetainių. Negalima vieną dieną vaikui sakyti, jog internetas – tikras blogis, o kitą dieną jau prašyti išmokyti naršymo. Viską darykite palaipsniui.

4. Vėliau galite pradėti labai atsargiai klausinėti vaiko, su kuo galima susipažinti internetu. Paklauskite, kas daugiausia lankosi socialinėse erdvėse, pasakykite, jog girdėjote, jog neretai žinutes rašinėja kažkokie blogi žmonės, kurie nori apgauti.

5. Paaiškinkite vaikui, jog internete labai dažnai būna „netikri“ žmonės. Juk niekada negalime žinoti, kas slepiasi po išgalvotu vardu – tai gali būti ir apgavikai, ir nusikaltėliai, kurie bando įvairiais būdais pritraukti jiems reikalingą žmogų. Internete prisistatęs paaugliu Petru, realybėje gali būti suaugęs 50-ies metų vyras.Tiesiog ramiai pasidalinkite šiuo pastebėjimu.

6. Nors negalite akivaizdžiai kontroliuoti vaiko, dėl vieno dalyko galite jį įspėti. Turite susitarti, jog jūsų vaikas neis į susitikimus su žmonėmis, kuriuos pažino internetu. O jeigu jam kiltų toks noras – būtinai turi pasikalbėti su jumis. Jeigu nuspręsite, jog su nauju draugu/drauge jis gali susitikti, liepkite jam tai padaryti viešoje vietoje. Taip bus saugiau. Paaiškinkite, jog į pirmą susitikimą jis gali eiti su draugu ar drauge, kad įsitikintu saugumu.

7. Jei stengsitės, jums tikrai pavyks artimiau bendrauti su vaiku ir suprasti, ko jis ieško internete. Labai svarbus dalykas – jeigu neseniai nupirkote kompiuterį – pastatykite jį visiems pasiekiamoje vietoje. Juk atrodys labai nenatūraliai, jeigu vaikas užsidaro savo kambaryje, į kurį jūs lyg „netyčia“ vis užsukate. Palengvinkite savo darbą – ir galėsite karts nuo karto patikrinti naršymo istoriją.

8. Bendraukite su savo vaiko draugų tėvais. Labai dažnai vaikai vengia atvirai bendrauti su savo tėvais, tačiau viską išpasakoja savo draugams. Tuo tarpu draugai šiek tiek išsiduoda savo tėvams, tarkime „ Martyno tėvai jam leidžia susitikinėti su nepažįstamais žmonėmis, nes jie galvoja, jog tokiu būdu jis susiras naujų draugų“. Kai „susivienysite“ su vaiko draugų tėvais, bus kur kas lengviau – problemas bei jų sprendimo būdus aptarsite kartu.

9. Visada kartokite vaikui, jog kokia problema bebūtų – jis visada gali ateiti pas jus ir papasakoti. Paaiškinkite, jog nebūna gėdingų temų – būna tik atvirumo trūkumas. Leiskite vaikui suprasti, jog jumis galima pasitikėti.

10. Jeigu vaikas ateis pas jus ir pasakys, jog nutiko kažkas blogo – nekaltinkite jo. Visu pirma padėkokite, jog jis jus informavo ir pasitiki jumis – taip vaikas pajaus jūsų pagarbą. Net jei patys labai išsigąsite – nebandykite kritikuoti ar drausminti vaiko.

11. Jeigu jaučiate, jog nebegalite išspręsti problemos patys – kreipkitės į specialistus. Tam yra psichologai, pedagogai, kurie tikrai padės. Tačiau jei įtariate, jog prieš jūsų vaiką buvo įvykdytas nusikaltimas – praneškite apie tai policijai.

12. Prisiminkite ir visada sau kartokite, jog atsarga gėdos nedaro. Svarbiausia yra jūsų vaiko saugumas.

Parengė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.