Gyvenimo kryžkelėje jogos instruktorė pasirinko rankines

Jei ne vėlyvos motinystės suteiktas jėgų atplūdis, netoli Anykščių, Latavos kaime gyvenanti Nijolė Davainienė (55 m.) galbūt niekada nesiūtų rankinių. Originalių odos rankinių kūrėja tikino, kad rankinė – pagrindinis moters aksesuaras. Būdama 46 metų, kai vyresni vaikai jau savarankiškai gyveno, ji su vyru susilaukė jaunėlio sūnaus Beno, kuris dabar yra didžiausias pagalbininkas.

Anykščių meno inkubatoriuje dirbanti N.Davainienė teigė, kad siūlė, kuria apsiuvami automobilių vairai, tinka ir rankinėms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anykščių meno inkubatoriuje dirbanti N.Davainienė teigė, kad siūlė, kuria apsiuvami automobilių vairai, tinka ir rankinėms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Mar 4, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:05 PM

Devynmetis moksleivis, grįždamas iš mokyklos, dažnai užsuka į Anykščių menų inkubatorių, kuriame patalpas nuomuojasi tautodailininkė. Beną jo motina vadina savo sekretoriumi, nes jų vienkiemyje nėra interneto ryšio.

Vyresni Davainių vaikai jau suaugę – 27 metų sūnus Džiugas ir 21 metų duktė Guoda savarankiškai kabinasi į gyvenimą.

Druskininkuose gimusi Nijolė prisipažino, kad vaikystėje labai pavydėjo vienai kiemo draugei, gavusiai dovanų iš tuometinės Vokietijos federacinės respublikos. Tai buvo rankinė, kuriame buvo įmontuotas plastikinis langelis, prie kurio sėdėjo miniatiūrinė lėlė.

„Kai pamačiau draugės rankinę, mane suėmė toks pavydas, kad ėmiau galvoti, kaip galima būtų pasidaryti tokią rankinę“, – pasakojo pašnekovė.

Druskininkietė vėliau kėlėsi gyventi į Kauną, kur praleido 22 metus, čia gimė vyriausias sūnus ir duktė. O prieš 14 metų N.Davainienė su sutuoktiniu įsikūrė Latavos kaime, nutolusiame apie 7 kilometrus nuo Anykščių. Čia yra garsus Palatavio piliakalnis, o netoli teka upelis Latava, kuris istoriniuose šaltiniuose minimas kaip Lietovija. Kai kurie kalbininkai nuo šis upelis davė mūsų šaliai Lietuvos vardą.

Pirmą rankinę pasiuvo, kai sūnui buvo 7 mėnesiai

Įsigijusi medicinos mokyklos diplomą, N.Davainienė tik trejus metus dirbo pagal specialybę, vėliau baigė braižybos, buhalterinės apskaitos kursus, domėjosi joga, taip pat kvėpavimo pratimais – bodyfleksu, kuris padeda mažinti kūno svorį. Aštuonerius metus moteris dirbo jogos ir bodyflekso instruktore.

Kai gimė sūnus Benas, moteriai buvo svarbu, kad gyvendama su šeima vienkiemyje neužsidarytų vien buityje, kad nenutrūktų ryšys su pasauliu.

Ji ieškojo naujos veiklos, nes suprato, kad labiausiai traukia rankinių konstravimas ir siuvimas. Pirmą rankinę iš natūralios odos skiaučių Nijolė pasiuvo, kai sūnui buvo vos 7 mėnesiai.

Tautodailininkei yra mielas rankų darbas, nors siuvant rankines yra daug monotoniškų judesių. Tačiau tokia veikla jos nė kiek nevargina. Ir anksčiau tautodailininkė yra daug siuvusi ir mezgusi savo vaikams, nes prieš kelis dešimtmečius šalyje buvo kur kas sunkiau įsigyti originalių drabužių.

„Dirbdama pailsiu, galiu niekur neskubėti. Tas krapštymasis prie kiekvienos siūlės man labai patinka, nesu pasiuvusi dviejų vienodų rankinių, tai – tikra kūryba, nes niekas nesikartoja“, – sakė pašnekovė.

Išskirtinis bruožas – paveikslo fragmentas

Nijolei teko daug ko mokytis iš naujo, pavyzdžiui, siūlė, kuria apsiuvami automobilių vairai, tinka ir siuvant rankines.

Yra rankinių, kurių Nijolė nenorėtų dovanoti. Tačiau jei atsiranda moteris, kuri labai trokšta rankinės, N.Davainienei būna smagu, kad jos darbas neliko nepastebėtas.

Visos Nijolės rankinės turi skiriamąjį ženklą NIDA. Šios rankinės pasižymi originalumu – beveik kiekvienoje rankinėje įsiūtas „langelis“, kuriame – nuotrauka ar paveikslo fragmentas, išspausdintas ant drobės.

Sendaikčių parduotuvėse įsigytas originalias rankines N.Davainienė saugo kaip interjero detalę, pavyzdžiui, jos darbo kabinete yra sena rankinė iš tikros stručio odos, rankinė iš kriauklių, taip pat kelios pasaulyje pripažintų mados namų rankinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.