Džiazo kompozitoriaus A.Noviko žmonos rūpestis – pomidorai

„Daržovių galima nusipirkti, tačiau skaniausios – savo rankomis išaugintos“, – įsitikinusi Artūro Noviko džiazo mokyklos direktorė Jurga Novikienė (43 m.).

Pirmenybė – pomidorams. Tokio daržininkystės principo laikosi J.Novikienė, ant palangės auginanti pomidorų daigus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmenybė – pomidorams. Tokio daržininkystės principo laikosi J.Novikienė, ant palangės auginanti pomidorų daigus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ( „Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 9:55 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:16 PM

Pirmenybė – pomidorams. Tokio daržininkystės principo laikosi vilnietė J.Novikienė, kasmet ant palangės auginanti pomidorų daigus.

Veislės ir skonis – patikrinti, tad lieka atrinktas pernykščio derliaus pomidorų sėklas suberti į daigyklas, po to juos retinti, persodinti į mažus vazonėlius, o vėliau – į šiltnamį.

Ir vėl laukti gausaus pomidorų derliaus – Jurgai smagiausia šios veiklos dalis. Ji itin džiugina ir jos vyrą, džiazo atlikėją, kompozitorių, pedagogą A.Noviką bei du jų sūnus.

Kodėl J.Novikienė neperka pomidorų daigų turguje, o augina pati? Džiazo mokyklos vadovei kasmet rūpintis daigais – jokia našta, mat sėklomis pasidalija jos mama, kitos giminaitės. Be ’Jaučio širdimi’ vadinamų pomidorų, Jurga augina kelių nežinomų veislių – skanių slyvinių ir tik jai žinomų saldžių pomidorų daigus.

Atrinktų didžiausių pomidorų sėklos į daigyklas buvo subertos kovo pradžioje. Neseniai prasikalę daigai jau sparčiai stiebiasi ir gręžia savo lapelius į šviečiančią pro langus saulę. Į šiltadaržį jie greičiausiai bus persodinti antrojoje gegužės pusėje.

„Kasmet pasižadu, kad pomidorų auginsime mažiau, tačiau sunku numatyti, kiek bus daigų. Sėklos – daigios, visos beveik sudygsta, gaila išretinti. Todėl pavasarį ant palangių pomidorai sukeroja kaip miškas“, – pasakojo vilnietė.

Auginti pomidorus Jurgai talkina Artūras. Vyro rūpestis – juodžemis šiltnamiui, pagaliukai pomidorams paramstyti ir šakoms parišti. Bet pomidorų priežiūra šiltnamyje gula ant šeimininkės pečių – Jurga keliskart per vasarą skabo kerojančias pomidorų šakas, antraip derlius būtų kur kas menkesnis.

„Daržovių galima nusipirkti, tačiau skaniausios – savo rankomis išaugintos. Didžiausias malonumas turėti savų pomidorų – visa šeima laukiame, kada šiltnamyje jie pražys, užmegs vaisius, paraudonuos. Tenka ilgai laukti – savus pomidorus valgome liepos pabaigoje“, – daržovių auginimo ypatumais dalijosi J.Novikienė.

Vilniuje gimusi ir užaugusi Jurga daržininkyste neužsiimtų, jeigu šeima neturėtų nuosavo namo. Kadangi prie jų namo Antakalnyje yra žemės, Artūras ir Jurga Novikai naudojasi kiekvienu jos lopinėliu. Prie namų puoselėjama ne tik veja, bet ir daržovių lysvės, gėlynai. Jurga netgi augina serenčių daigus.

„Jeigu reikėtų kur nors važiuoti laistyti daržų, taip negyventume – neapsisunkintume. Kadangi šiltadaržis ir lysvės – po langais, malonu ką nors auginti. Mano bendraamžės pažįstamos irgi tuo pačiu užsiima, todėl turime apie ką pasikalbėti.

Tik vyras juokiasi, kad tai – auksiniai pomidorai, nes nusipirkti jų būtų pigiau, palyginti su tuo, kiek išleidžiame žemėms, kuoliukams įsigyti, laistymui. Bet įpratome ir atsisakyti savų pomidorų nesiruošiame“, – patikino J.Novikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.