Prestižinį apdovanojimą lietuvei pelnė smalsus ir išdykęs sūnus

Kartais vaikų išdykavimai ir žaidimai gali pavirsti solidžiu apdovanojimu. Taip nutiko ir lietuvei fotografei Dovilei Dagienei, kuri prestižiniuose pasaulio fotografijos apdovanojimuose pelnė aukštą įvertinimą.

Fotografė D.Dagienė.<br>E.Valiuškevičiūtės nuotr.
Fotografė D.Dagienė.<br>E.Valiuškevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, specialiai lrytas.lt, Londonas

Apr 28, 2015, 7:37 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 PM

„Jeigu parneščiau medalį, tuomet sūnus ir suprastų, kad nutiko kai kas svarbaus. Jam suaugusiųjų reikalai dar labai neaiškūs“, – galvodama apie savo šešerių sūnų nusijuokė lietuvė fotografė D.Dagienė.

Ji dalyvavo konkurso „Sony Worlds photography awards“ profesionalų kategorijoje, kur buvo pateikta daugiau nei 87 tūkst. paraiškų. Jaunimo, studentų, mėgėjų ir profesionalų kategorijose varžėsi fotografai iš 171 šalies.

„Ką mes padarėme? Mes daugiau nei trim dienom teisėjus uždarėme viename kambaryje. Tuomet jie peržiūrėjo visas paraiškas ir ieškojo kažko unikalaus, kažko išsiskiriančio iš kitų darbų. Tai sunku, bet aš manau, kad buvo atliktas puikus darbas“, – sakė Pasaulio fotografijos apdovanojimų vykdantysis direktorius Scottas Gray.

Daugybė dalyvių

Iš viso „Sony“ rengiamuose apdovanojimuose geriausi darbai buvo renkami net iš 173,5 tūkst. fotografijų. Organizatorių teigimu, dalyvių skaičius buvo didžiausias per visą apdovanojimų istoriją.

S.Gray pabrėžė, kad šiais apdovanojimais ir kitais vykdomais projektais nesiekiama pigaus populiarumo. Tiesiog norima pamatyti ir kitiems parodyti geriausius fotografus, o apdovanojimais – juos paskatinti. Tai organizatoriai su įsteigtais solidžiais prizais įrodė jau aštuntą kartą rengdami pasaulinius fotografijos apdovanojimus.

„Pavyzdžiui, šiais metais iš visų dalyvių mane labai sužavėjo dvylikos metų berniukas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Pjemonto miesto. Jis dalyvavo iki 19 m. amžiaus fotografų kategorijoje ir pateko į geriausių šios kategorijos fotografų penkiasdešimtuką.

Tai neįtikėtina, nes jam tik dvylika metų! Šiuo metu jis mokosi fotografijos, o vietinėje bibliotekoje bus surengta pirmoji jo fotografijų paroda. Jam tai – didelis pasiekimas“, – sakė S.Gray.

Visi konkurso nugalėtojai, „Sony“ atstovai ir žurnalistai buvo apgyvendinti prabangiame „Mondrian“ viešbutyje Londone. Iškilmingas geriausių fotografų apdovanojimo renginys ir vakarienė vyko „London Hilton“.

Fotografijose – sūnaus žaidimai

Didžiausio pasaulyje fotografijos konkurso „2015 Sony World Photography Awards“ komisija apdovanojo Lietuvos fotografę Dovilę Dagienę. Tarp profesionalų, ji laimėjo 2 vietą gyvenimo būdo kategorijoje.

Savo sūnaus augimą Dovilė stebi pro fotoaparato objektyvą. Nieko keisto, kad aukštą vietą pelniusioje fotografijų serijoje „Berniukas su lazda“ – ir D.Dagienės sūnus.

Kaip pasakojo Dovilė, viskas prasidėjo nuo asmeninės istorijos, kuri susijusi su jos sūnumi. Kaip ir visiems vaikams, mažam ir smalsiam berniukui buvo labai įdomus jį supantis pasaulis. Jos mažylis, kaip ir visi vaikai rinko įvairiausius daiktus – akmenis, pagaliukus ir su jais žaisdavo. Rasti pagaliukai vaikui buvo labai svarbūs ir reikalingi, todėl jis viską nešdavo į namus.

„Ilgainiui supratome, kad tų pagalių namuose per daug. Nustatėme taisykles, kad pagalių negalima nešti į namus, juos reikia palikti už durų. Net mūsų laiptinės tvarkytoja žinojo, kad tų negalima liesti, nes pagaliukai yra reikalingi. Kažkada sūnus išsireikalavo kampelio namuose, todėl pagaliukus laikė namie“, – apie sūnaus vaikystę su šypsena pasakojo D.Dagienė.

Kai buvo ketverių, fotografės sūnus labai susirūpino ką mamai padovanoti gimtadienio proga. Tėvai vaikui paaiškino, kad dovanos turi būti širdžiai mielos ir svarbios.

„Jis nusprendė, kad gimtadienio proga man gali padovanoti savo lazdelių kolekciją. Jam tai atrodė labai svarbu. Dovanotas lazdeles dokumentavau šeimos archyvui. Tai buvo asmeninė istorija, tačiau vėliau pastebėjau, kad tokių vaikų yra visur. Vaikai su pagaliais tyrinėja balas, medžius, viską – tai pasaulio pažinimo įrankis. Ir jis labai senas – mūsų tėvai ir seneliai darė tą patį. Nusprendžiau nuotraukas sudėlioti į seriją“, – pasakojo D.Dagienė.

Įdomu tai, kad nors šiuolaikiniai vaikai turi daugybę žaislų, lauke jie mielai žaidžia su lazdomis. Fotografė tokius vaikus fiksavo kelerius metus. Šiuo metu serija yra pildoma.

„Su šia serija kaip tik tuo metu dirbau, ji man buvo aiški ir susiformavusi. Kitos serijos dar nėra paruoštos, dar nepasitikiu jomis taip, kad galėčiau aprodyti. Siųsdama dokumentus į tokius konkursus, aš tikrai nieko nesitikėjau. Konkursai yra labai subjektyvu, tačiau buvo įdomu apsitikrinti – ar tai į domu, aktualu“, – sakė fotografė.

Kartą jau buvo nominuota

2012 m. fotografė pasauliniame fotografijų konkurse buvo nominuota mėgėjų kategorijoje, tačiau prizinės vietos nepelnė. „Sony World Photography Awards“ nedažnai sutiksi lietuvišką pavardę.

„Lietuvoje turime daug gerų fotografų, taip pati fotografijos mokykla yra stipri, žmonės iš ties kūrybingi. Gal tiesiog pritrūksta žinių apie konkursą, o gal drąsos?“, – svarstė D.Dagienė.

Vilniaus dizaino kolegijoje D.Dagienė dėsto dokumentinę fotografiją. Jeigu kitais metais ji turės stiprią fotografijų seriją, fotografė konkurse dalyvaus dar kartą.

Gyvenimo būdo kategorijos nugalėtoju paskelbtas Kinų tautybės fotografas Li Fan, trečia vieta apdovanotas Rusijos fotografas Ramilas Gilvanovas.

Geriausiu metų fotografu išrinktas amerikietis Johnas Moore su fotografijų serija iš Ebolos krečiamos Liberijos. Visų kategorijų nugalėtojų darbai eksponuojami „Somerset House“ meno centre Londone.

Fotografai gali dalyvauti ir dideliame projekte „Ateities miestai“ („Future of cities“ – angl. Dalis dokumentinės fotografijos darbų jau eksponuojami Londone. „Future of cities" taip pat rengia „Sony“.

Šiame projekte fotografai skatinami daryti dokumentines serijas apie šių dienų aktualijas. XXI a. vergovė, pabėgėliai, klimato kaita – tai tik keletas temų, į kurias gali susikoncentruoti fotografavai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.