Nepagražinta motinystė: kokios baimės užvaldo gimus kūdikiui

„Su karjera galima atsisveikinti“

Gimus kūdikiui motinai lieka mažiau laiko kasdieniams grožio ritualams.<br>123rf nuotr.
Gimus kūdikiui motinai lieka mažiau laiko kasdieniams grožio ritualams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:36 AM

Nustebsite, bet yra nemažai darbdavių, kurie priimtų į darbą vaikų turinčias moteris. Jos turi galimybę tapti branginamomis darbuotojomis. Logika paprasta: motinystė – geriausia laiko planavimo mokykla. Juk motinos minučių tiklsumu sugeba planuoti laiką ir netgi suvaldyti krizes, jau nekalbant apie stresą.

Todėl jaunos mamos turėtų atsikratyti baimės, kad darbaviai neigiamai žiūrės į vaikus auginančias moteris. Jeigu jūs puikiai išmokote virti vaikui košę ar sriubą, nuvalyti atžalos nuterliotus tapetus, sutaikyti žaidimų aikštelėje susipykusius mažylius, jūsų nebeišgąsdins ir jokios užduotys darbe. Apie tai rašė portalas „elle.ru“.

„Aš neturėsiu laiko sau“

Gimus kūdikiui motinai lieka mažiau laiko kasdieniams grožio ritualams. Bet išlikti tvarkinga ir netgi stilinga jauna mama turi galimybę – visai tai priklauso nuo motyvacijos. Nesvarbu, kad paplitęs stereotipas, jog kūdikį auginančiai motinai sunku rasti laiko galvai išsiplauti ir ši procedūra prilygsta didžiausiam grožio ritualui, visomis jėgomis stenkitės neapsileisti. Jums kaip tik dabar svarbu būti gražiai.

Net jeigu ištisą dieną praleisite tik su kūdikiu, ryte raskite nors penkias minutes makiažui, pasidarykite maitinamąją veido kaukę prieš miegą, o kol miega vaikas, palepinkite kūną aromatinėje vonioje.

Nesvarbu, kad jums ištisą dieną būtų patogiau dėvėti sportinius marškinėlius arba chalatą, pasistenkite kuo mažiau tuos drabužius vilkėti – apsirenkite patrauklesnius drabužius ir pamatysite, kaip pagerės jūsų nuotaika ir smagiau kibsite į namų ruošos darbus.

Būsite patenkinta savo atvaizdu veidrodyje, sulauksite vyro pagyrimų – visa tai jums suteiks energijos, kuri šiuo metu jums labai svarbi. Bet ir vaikui, be abejo, pirmiausia reikalinga laiminga ir graži mama.

„Mes niekada nesusitiksime su draugais“

Didžiausios būsimų mamų baimės – „iškristi iš gyvenimo“, apriboti bendravimo aplinką, netekti galimybės leisti laiko su draugėmis. Žinoma, gimus vaikui mūsų socialinis aktyvumas keičiasi, bet nedingsta: bendravimo kiekybė sumažėja, bet ir dėl to kokybė neišauga.

Jeigu anksčiau jūs be rūpesčių galėdavote praleisti porą valandų prie arbatos puodelio kavinėje, dabar netgi dvidešimt minučių tokio arbatos gurkšnojimo namuose jums prilygs aukso vertei – ir jums nesinorės veltui gaišti laiko.

Kas įdomiausia, jums net nereikės dėti pastangų dėl bendravimo: savaime atsisijos pažįstami, su kuriais leisdavote laiką prie arbatos puodelio arba vakarėliuose, liks tik tikrai įdomūs žmonės, artimi draugai ir laiką skirsite tik mėgstamiausiai veiklai.

Yra nemažai pavyzdžių, kai naujai iškeptos mamos dekretinių atostogų metu sėkmingai išmoko užsienio kalbų, įsisavino kokį nors amatą, sukūrė savo svetaines internete arba parašė knygas – joms iš kažkur atsirado šiems tikslams ir motyvacijos, ir įkvėpimo, ir savikontrolės.

„Mūsų santykiai niekada nebus tokie artimi kaip anksčiau“

Tarp tipiškų šeimos krizių dažniausiai pasitaikanti – pirmųjų kūdikio gyvenimo metų. Vyrai dažniausiai skundžiasi dėmesio stygiumi, moterys – katastrofišku jėgų ir laiko trūkumu. Rezultatas – nesibaigiantys barniai ir priekaištai, o iš sekso ir romantikos lieka tik prisiminimai.

Nors statistika rodo, kad apie 90 porų pirmais kūdikio auginimo metais jaučiasi nepatenkinti tarpusavio santykiais, tačiau bandykite keistis. Antra vertus, žmonos, prisitaikiusios prie naujų vaidmenų šeimoje, pripažino, kad kūdikio gimimas tapo santykių mokykla, kuri tik padėjo suartėti su sutuoktiniu ir jį netgi įsimylėti iš naujo.

Pagrindinė rekomendacija, kurią jauniems tėvams suteikia psichologai, – rasti laiko romantikai. Susitarkite, kad nors kartą per mėnesį savo mažylį paliksite prižiūrėti močiutei arba pasikviesite auklę, kad vakarą galėtumėte praleisti dviese. Surenkite vakarienę žvakių šviesoje, nusipirkite bilietus į koncertą arba pasilikite namuose ir surenkite romantišką vakarą – tėvams tiesiog būtina pasikrauti naujų gerų emocijų.

Klaida, kurią daro mamos, ir kuri gali pakenkti santykiams – neleisti vyrui stebėti gimdymo ir vėliau rūpintis vaiku. Paradoksas, bet šeimose, kur čiulptukai, sauskelnės yra laikomoi išskirtinai moteriška sritimi, vyrai dažniausia jaučiasi nereikalingi, o moterys – nusikamavusios nuo buities darbų.

Patikėkite, vyras taip pat gali kūdikį ir išmaudyti, ir paduoti jam maisto, ir pakeisti sauskelnes – tegul iš pirmo karto taip puikiai jam ir nepasiseks kaip jums. Patikėkite, jūs iš naujo įsimylėsite savo vyrą matydama, kaip jis rūpinasi jūsų mažyliu – jį myluoja, prausia ar jį pervysto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.