Spermos bankas iškrėtė lesbietėms piktą pokštą

Dviejų moterų svajonė susilaukti į save panašaus kūdikio subyrėjo į šipulius – spermos banke užsisakiusios šviesiaplaukio baltaodžio vyro spermos jos susilaukė juodaodžio vaiko. Siekdamos kompensacijos moterys patraukė į teismą.

Juoda odos spalva JAV rinkoje vis dar vertinama blogiau nei balta. Amerikiečiai, norintys įsivaikinti juodaodį kūdikį, turi sumokėti maždaug pusę sumos, palyginti su baltaodžiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Juoda odos spalva JAV rinkoje vis dar vertinama blogiau nei balta. Amerikiečiai, norintys įsivaikinti juodaodį kūdikį, turi sumokėti maždaug pusę sumos, palyginti su baltaodžiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
J.Cramblett (nuotr.) su savo partnere Amanda norėtų išsikraustyti iš Ohajo valstijos, kad jų dukrelė Payton augtų aplinkoje, kur nebūtų vienintelė juodaodė. Tai porai patarė ir psichologai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Cramblett (nuotr.) su savo partnere Amanda norėtų išsikraustyti iš Ohajo valstijos, kad jų dukrelė Payton augtų aplinkoje, kur nebūtų vienintelė juodaodė. Tai porai patarė ir psichologai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 8, 2015, 9:00 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:55 AM

Vaikas, dėl kurio kilo triukšmas, Dievo užmirštame miestelyje Ohajo valstijoje (JAV) sėdėjo tetai ant kelių ir kompiuterio ekrane žiūrėjo šiuolaikišką pasaką.

Krykštaujanti ir kartais iš džiaugsmo rankutėmis suplojanti tamsiaodė mergaitė atrodė laiminga.

Tolėliau ant odinės sofos sėdėjo baltaodžių lesbiečių pora – Jennifer Cramblett su Amanda Zinkon ir advokatui papasakojo istoriją, kaip ši mergaitė atėjo į pasaulį.

Lesbietės išsirinko tris kandidatus

Pasakojimo pradžia siekė 2011-ųjų vasarą. Lesbietės buvo pažįstamos jau metus: 36-erių trumpų plaukų, sportiško sudėjimo Jennifer dirbo mobiliųjų telefonų salone, šešeriais metais jaunesnė, ramesnė ir švelnesnė jos partnerė Amanda užsiėmė gyvūnų draudimu. Lesbiečių porai trūko tiktai gyvenimo prasmės.

„Jei nenori vaiko, galime iškart sukti skirtingais keliais. Aš artimiausiu metu vienokiu ar kitokiu būdu ketinu pastoti“, – pasakė Jennifer savo partnerei jau pažinties pradžioje.

2011-ųjų vasarą J.Cramblett ir A.Zinkon daug laiko praleido namuose susipažindamos su šūsnimi dokumentų, lygindamos spermos bankų pasiūlymus. Moterys turėjo priimti svarbiausią savo gyvenimo užsakymą.

Priešais Jennifer ir Amandą gulėjo trijų vyrų gyvenimo aprašymai – informacija apie spermos donorus, galimus jų vaiko tėvus.

Už kiekvieną biografiją „Midwest Sperm Bank“ reikalavo 5, spermos donoro vaiko nuotrauką – 25, o už garso įrašą su jo balsu – 35 dolerių.

Visi trys išrinkti vyrai – aukštaūgiai, šviesiaplaukiai, baltaodžiai, studijuojantys prestižiniuose universitetuose. Pastaroji aplinkybė abiem moterims buvo svarbiausia.

J.Cramblett ir A.Zinkon niekuomet nebūtų pasirinkusios vidutinio ūgio juodaodžio donoro – o tokį galiausiai ir gavo.

Tą vasarą lesbiečių porai „Midwest Sperm Bank“ registratūros darbuotoja Vicky prie trijų jų išsirinktų kandidatų ranka prirašė kai kurias asmenines pastabas – moteris teigė juos pažįstanti, nes vyrukai apsilanko procedūrose, kurių metu duodama spermos.

Bankas pateikė daug detalių apie donorą

Vicky labiausiai patiko 380-asis numeris – studentas.

„Jis galėtų papuošti vyrų žurnalą „GQ“. Nepaprastai geros išvaizdos, atletiško sudėjimo, intelektualus. Be to, 380-asis – draugiška, nuoširdi, įžvalgi asmenybė“, – rašė spermos banko registratūros darbuotoja Vicky.

Šis kandidatas buvo apipiltas gausybe komplimentų: nuostabios akys, labai žavus, labai linksmas, galėtų vaidinti situacijų komedijose.

Registratūros darbuotoja apibūdino ir išvaizdą: dantys – vidutinio dydžio, tiesūs, ausys – prigludusios, lūpos – siauros, skruostikauliai – išsišovę, Adomo obuolys – vidutinio dydžio.

Bankas pateikė net tokias detales: 380-asis numeris, būdamas 14–16 metų, dantis tiesino kabėmis, o 2008-aisiais jam buvo pašalinti du protiniai dantys. Atrodė, kad šis vaikinas neturi jokių paslapčių – spermos bankas apie jį žinojo viską.

Šis donoras lesbiečių porai paliko nepriekaištingo kandidato įspūdį. Galimas jų vaiko tėvas kasdien sportuoja ir iki šiol turėjo lytinių santykių su devyniomis moterimis.

Jis sveikai maitinasi – maisto niekuomet nesūdo, kasdien valgo daržovių ir vaisių, organizmą stiprina žuvų taukais ir multivitaminais. Praėjusiais metais nė karto nesirgo.

Galimas vaiko tėvas niekada nerūkė, nevartojo alkoholio, nesimylėjo analiniu būdu. Didžiausia nuodėmė – skardinė limonado, kurią jis sau leidžia kartą per savaitę.

J.Cramblett ir A.Zinkon sužinojo viską ir apie jo šeimą: teta iš motinos pusės kenčia nuo migrenos, jo motinai buvo pašalintos kiaušidžių cistos.

Skyrelyje „Protėviai“ buvo aiškiai nurodyta, kad spermos donoras neturi jokių juodaodžių protėvių, o jų šaknys nusidriekia į Viduržemio jūros šalis – Graikiją ar Italiją.

330 ar 380?

Lesbiečių poros sprendimas buvo aiškus. 2011-ųjų rugpjūtį Jennifer paskambino „Midwest Sperm Bank“ registratūros darbuotojai Vicky ir užsakė du 380-ojo numerio spermos buteliukus. Už kiekvieną jų reikėjo mokėti po 400 JAV dolerių (364 eurus).

Po to jos gavo spermos donoro žinutę: „Tikiu, kad susilauksite tokio vaiko, kokio trokštate.“

2011-ųjų rugpjūtį gydytojas apvaisino J.Cramblett sperma iš dviejų buteliukų, bet moteris nepastojo. Po mėnesio, rugsėjį, ji paskambino spermos banko darbuotojai Vicky ir šįkart užsisakė net šešias spermos porcijas.

„Ar teisingai supratau, kad norite užsakyti šešis 330-ojo numerio spermos mėgintuvėlius?“ – paklausė ji.

„Ne. Spermos donoro numeris – 380“, – pataisė ją J.Cramblett.

Po šių žodžių – trumpa pauzė. „Na, taip, matau. Jums reikia 380-ojo numerio“, – pripažino Vicky.

Tik penktas iš šešių mėgintuvėlių davė trokštamą rezultatą – buvo Kūčių vakaras, kai J.Cramblett sužinojo pastojusi. Kitų metų balandį paaiškėjo: jos įsčiose – mergaitė.

Lesbiečių pora nepaprastai džiaugėsi. Neilgai trukus jos nutarė, kad ir Amandai reikia pagimdyti vaiką nuo to paties tėvo, tuomet jų vaikai būtų kraujo giminaičiai.

Iš banko duomenų apie 380-ojo numerio donorą paaiškėjo, kad jis išsikėlė kitur ir nebeduoda spermos. Bet liko neaišku, kokį spermos kiekį jis paliko ir kiek jos tebesaugoma.

2012 metų balandžio 23-iąją Jennifer vėl paskambino Vicky, norėdama užsakyti spermos, bet šį kartą savo partnerei Amandai.

„Taigi jūs norite aštuonių 330-ojo numerio spermos mėgintuvėlių?“ – pasitikslino darbuotoja.

„Ne, mums reikia 380-ojo numerio“, – pataisė ją J.Cramblett.

Vicky paprašė palaukti prie telefono. Po kurio laiko pakėlusi ragelį paklausė, ar jos nori afroamerikiečio donoro spermos. „Kodėl to norėčiau? Mano partnerė ir aš esame baltaodės. Juk žinote tai!“ – net pyktelėjo Jennifer.

Aplinkoje niekada nebuvo juodaodžių

Miestelyje Ohajo valstijoje, kuriame užaugo ir dabar gyvena J.Cramblett, yra 762 gyventojai. Nė vienas jų nėra tamsiaodis.

Jennifer tėvas jai dažnai pasakojęs, kad juodaodžiai jo jaunystės metais dažnai turėdavę pereiti į kitą gatvės pusę, jei priešais šaligatviu ateidavęs baltaodis – anuomet tai buvo laikoma visiškai normaliu dalyku.

Iki studijų koledže J.Cramblett niekada net nebuvo kalbėjusi su juodaodžiu.

Amanda taip pat neturėjo jokių juodaodžių draugų, ji užaugo tarp baltaodžių.

Tačiau tuomet paaiškėjo, kad J.Cramblett per apsirikimą buvo nusiųsta 330-ojo numerio sperma, ir jos, baltaodės moters įsčiose, vystosi tamsiaodis.

Dabar lesbiečių dukrelei Payton – beveik treji metai.

Mergaitė avi sidabrinės spalvos batelius, vilki rožinę suknelę, jos tankiuose juoduose plaukuose pūpso rožinis kaspinas.

Payton atrodo švelni ir šypsosi kaip maža princesė. Lesbiečių poros dukrelė atrodo taip, lyg šiuolaikinės reprodukcinės medicinos dievas norėjo sukurti tobulą kūrinį.

„Kai vyras ir moteris susilaukia kūdikio, tai normalu ir romantiška.

Bet mes to nepatyrėme. Vienintelis dalykas, kurį galėjome daryti, – išsirinkti.

Bet vis tiek negavome to, ką buvome užsisakiusios. Taip, Payton žavi, miela mergaitė, bet tai dar nereiškia, kad žmonėms leidžiama daryti tokias siaubingas klaidas“, – advokatui sakė A.Zinkon, nutaikiusi progą, kai dukrelė negalėjo girdėti jos žodžių.

Kažkas supainiojo skaičių

Šios klaidos, kurią paviešino JAV žiniasklaida, priežastys buvo labai greitai nustatytos.

„Midwest Sperm Bank“ savo klientų duomenis įrašo ranka – ne elektroniniu būdu.

Kažkas neaiškiai įrašęs skaičių 3 vietoj 8. Popieriuje tai nedidelis skirtumas, bet gyvenime tai itin svarbu – juk kalbama apie vaiko odos spalvą.

Ir taip lesbiečių poros vaiko tėvu tapo ne aukštaūgis, šviesiaplaukis elitinio universiteto studentas, bet vidutinio ūgio juodaodis spermos donoras.

Praėjus mėnesiui, kai buvo aptikta klaida, J.Cramblett iš „Midwest Sperm Bank“ gavo tokio turinio laišką: „Atsiprašome už klaidą. Kompensuosime klaidingų spermos mėgintuvėlių kainą.“

J.Cramblett ir A.Zinkon nėra rasistės – tai jos patvirtino ne kartą, bet laikosi įsitikinimo – už klaidas privaloma sumokėti.

„Jei nebus reikalaujama, kad žmonės atsakytų už savo veiksmus, mes visi gyvensime chaotiškame pasaulyje“, – įsitikinusi J.Cramblett.

Lesbiečių pora kreipėsi į teismą. Dėl „Midwest Sperm Bank“ J.Cramblett, kaip rašoma civiliniame ieškinyje, patyrė finansinių nuostolių ir neturtinės žalos (asmens įžeidimas, skausmas, sielvartas, emocinis sukrėtimas).

Visa tai vertinama 50 tūkstančių dolerių ar daugiau.

Lesbiečių poros advokatas siekia įrodyti, kad jo klientės dėl Payton odos spalvos patyrė ekonominį nuostolį. Kita vertus, juoda odos spalva JAV rinkoje vis dar vertinama blogiau nei balta.

Amerikiečiai, norintys įsivaikinti juodaodį kūdikį, turi sumokėti maždaug pusę sumos, palyginti su baltaodžiu.

Civiliniame ieškinyje lesbiečių pora paminėjo ir specialias išlaidas, pavyzdžiui, plaukų kirpimą.

Payton tinkamai nukirpti gali tik kirpėjas, kuris išmano kietesnių, šiurkštesnių afroamerikiečių plaukų struktūrą.

Todėl J.Cramblett tenka specialiai važiuoti į juodaodžių kvartalą, kuris yra toli nuo jų namų.

Be to, lesbietės norėtų išsikraustyti iš Ohajo valstijos, kad jų dukrelė Payton augtų aplinkoje, kur nebūtų vienintelė juodaodė.

J.Cramblett ir A.Zinkon remiasi įvairių ekspertų – gydytojų, psichologų, socialinių darbuotojų – išvadomis, kad mergaitei geriausia būtų augti ten, kur ji nebūtų išskirtinė ir nuolat apžiūrinėjama.

Miestelio, kuriame gyvena lesbiečių pora, gyventojai nuolat paglosto Payton galvą, bet jie nori tiktai paliesti jos plaukus. Pasak A.Zinkon, iš smalsumo, nes dar niekada to nebuvo pajutę.

„Ar žinote, kiek šioje vietovėje yra juodaodžių? Nė vieno“, – sakė A.Zinkon.

Pinigų, kaip teigia lesbietės, joms reikėtų ir tam, kad galėtų lankyti kursus, kuriuose susipažintų su afroamerikiečių istorija, jų tradicijomis ir kultūra.

Ir tai, kaip sako J.Cramblett ir A.Zinkon, padėtų joms pačioms atsikratyti senų nuostatų.

Nori persikelti kitur

Moterys puikiai supranta, kad nebus lengva gyventi ir Payton. Jos savo kailiu patyrė, kaip jaučiasi žmogus, kuris ne toks kaip visi.

Joms, lesbietėms, nelengva šioje kaimietiškoje vietovėje, kurios gyventojai – konservatyvių pažiūrų. Ohajo valstijoje homoseksualai iki šiol negali tuoktis.

J.Cramblett apie savo netradicinę lytinę orientaciją prabilo mokydamasi koledže. Moteris sako, kad jos šeima niekuomet nesusitaikė su tuo, kad ji – lesbietė.

Lesbiečių pora ilgai nuo kitų slėpė savo kitoniškumą.

Kitą dieną po teismui įteikto skundo „Midwest Sperm Bank“ išplatino pranešimą, kuriame patikino, kad ateityje tokių klaidų nebepasitaikys.

Paskutinis sakinys skambėjo taip: „Mes džiaugiamės kiekvienu vaiku, kurio padėjome susilaukti jų tėvams. Mes džiaugiamės, kad ponia Jennifer Cramblett galėjo pagimdyti nuostabią ir sveiką dukterį.“

O 380-ojo numerio spermos negalima užsakyti nei Teksase, nei aplinkinėse valstijose. Šiose vietovėse jis turi tiek daug vaikų, kad kyla kraujomaišos pavojus.

330-ojo numerio – lesbiečių dukrelės Payton tėvo – spermos taip pat negalima užsisakyti, nes jis buvo pašalintas iš programos.

Spėjama, jog dėl to, kad nebuvo paklausus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.