Vilniečių šeimos laimės formulė: du gimdymai – keturi vaikai

Vilniečiai Ieva (30 m.) ir Ramūnas (31 m.) Arnauskai dukart patyrė dvigubą džiaugsmą. Po dviejų gimdymų jų namuose – keturi vaikai. Šešiamečius sūnus auginanti pora liepos viduryje susilaukė dviejų dukterų. Tolimesnėje šios šeimos atšakoje jau būta dvynių. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Vilniečiai Arnauskai nesitikėjo, kad augins būrį vaikų, – jie turi šešiamečius dvynius Džiugą (kairėje) ir Mažvydą, naujagimes dvynukes Ulą ir Mėtą.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečiai Arnauskai nesitikėjo, kad augins būrį vaikų, – jie turi šešiamečius dvynius Džiugą (kairėje) ir Mažvydą, naujagimes dvynukes Ulą ir Mėtą.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečiai Arnauskai nesitikėjo, kad augins būrį vaikų, – jie turi šešiamečius dvynius Džiugą (kairėje) ir Mažvydą, naujagimes dvynukes Ulą ir Mėtą.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečiai Arnauskai nesitikėjo, kad augins būrį vaikų, – jie turi šešiamečius dvynius Džiugą (kairėje) ir Mažvydą, naujagimes dvynukes Ulą ir Mėtą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė ( „Lietuvos rytas“)

Aug 17, 2015, 2:14 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:48 AM

Broliai išrinko seserims vardus

Šešiamečiai dvyniai Džiugas ir Mažvydas Arnauskai labai laukė gimstančių sesučių Ulos ir Mėtos, tačiau ir šiek tiek nerimavo, kad tėvai daugiau dėmesio skirs naujagimėms. „Ar jūs mus mažiau mylėsite?“ – gimdytojų teiravosi broliai.

„Jūs visi mums esate labai brangūs, todėl meilės pakaks“, – vyresnėlius dvynius nuramino liepos 15-ąją dvynukių susilaukę tėvai.

„Broliai – labai supratingi“, – įsitikino R.Arnauskas, kai dukteris su žmona iš ligoninės parvežė namo. Šešiamečiams patinka stebėti, kada sesutės atsibunda, valgo, kokia jų veido mimika.

Tačiau broliams geriausia yra vienas kito draugija – jiems niekada nebūna nuobodu kartu žaisti. Jie netgi taip pat mąsto – nesitarę vienodai piešia, vienu metu užsinori vieno ar kito daikto, dažniausiai valgo tą patį skanėstą.

Vienodu ritmu gyvenantys Džiugas ir Mažvydas – neišskiriami, vienas be kito neištvertų nė minutės. Todėl sykiu jie atostogavo pas vienus senelius Varėnoje, dabar vieši pas močiutę Molėtuose. Seneliai – didžiausi jaunos šeimos pagalbininkai, nes tėvams šiuo metu būtų nelengva prižiūrėti ketvertą atžalų.

Džiugas ir Mažvydas gimdytojams padėjo apsispręsti, kokius vardus išrinkti dvynėms. Broliai norėjo, kad didesnio svorio sesuo būtų pavadinta Ula, o mažesnio – Mėta. Šeimos nariams nesunku atskirti kūdikius ir pagal plaukų spalvą, nes Ulos – juodesni nei sesers.

Tėvai nuolat painiodavo sūnus

Kai prieš šešerius metus gimė sūnūs, tėvai juos painiodavo, nes naujagimiai buvo panašūs lyg du vandens lašai. O ir svėrė bemaž vienodai – vienas brolių gimė vos 300 gramų sunkesnis už kitą. Mėtos ir Ulos svoris gimus atitinkamai buvo 2,6 kilogramo ir 3,3 kilogramo.

Kad brolius atskirtų ne tik artimieji, bet ir vaikų darželio auklėtojos, draugai, tėvai juos dažniausiai rengia skirtingais drabužiais. Dabar dvynius galima atskirti pagal nevienodą balso tembrą.

„Net ir naktį, jeigu kuris per miegus surinka, atskiriame, kuris. Be to, atskirti vaikus padeda ir motiniška ar tėviška nuojauta“, – pasakojo R.Arnauskas.

Prieš dvynių gimimą tėvas pateko į avariją

Automobilių detalėmis prekiaujantis jau dviejų dvynių porų tėvas apgailestavo, kad dėl patirtos traumos nepavyko pagerinti šeimos būsto. Arnauskai su keturiais vaikais įsikūrę daugiabutyje, 51 kvadratinio metro dviejų kambarių bute, nors prieš kurį laiką ketino įsikelti į nuosavą namą.

Šių metų vasarį Vokietijoje R.Arnauską partrenkė automobilis – lietuvis patyrė sunkių sužalojimų ir buvo nugrimzdęs į komą. Tuo metu I.Arnauskienė jau laukėsi dvynukių. Moteris skaudžiai išgyveno vyrui nutikusią nelaimę, jai vienai kurį laiką teko rūpintis sūnumis.

Prieš tą nelemtą įvykį R.Arnauskas jau buvo susiruošęs pirkti namą ir susitaręs su banku dėl paskolos. Bet pakilęs iš ligos patalo vyras nebegalėjo įgyvendinti savo svajonės – parūpinti šeimai erdvesnio būsto, nes ilgą laiką nedirbo, po to jam buvo nustatytas neįgalumas. „Bankas mums paskolos jau neduotų, nes dar ir šeima pagausėjo“, – pasakojo vyras.

Dvynės – ramesnės už pirmagimius

Buvusias negandas šeimoje užgožė dukterų gimimas. Motina dabar jau ramiai gali palyginti abiejų dvynių porų gimimą: antrąją porelę auginti lengviau ne tik dėl didesnės patirties. Tėvai įsitikino, kad dukros daug ramesnės už sūnus.

Kai gimė sūnūs, tėvus kone du mėnesius kankino nemiga, nes vaikai buvo labai neramūs. R.Arnauskas prisiminė, kad jam su žmona per naktį pavykdavo sumerkti akis vos dešimčiai minučių ir vėl tekdavo keltis – savo verksmu pažadindavo arba Džiugas, arba Mažvydas. O dukrytės naktimis saldžiai miega, kol užsinori valgyti.

Vaikų darželyje dirbusiai I.Arnauskienei nesunku suprasti atžalų poreikius ir motinišką meilę padalyti visiems po lygiai. Tačiau augant vaikams didėja ir rūpesčių – rudenį Arnauskai sūnus dvynius jau išleis į pirmą klasę.

„Ieškome septynviečio automobilio, bet penkiaviečio dar nepardaviau. Draugai juokauja, kad mums reikėtų iškart įsigyti autobusą“, – smagiai nusiteikęs pasakojo R.Arnauskas.

Arnauskai tikino, kad daugiau atžalų neplanuos, – ką gali žinoti, o jeigu vėl gimtų dvyniai?

Ramūno ir Ievos seneliai buvo iš dvynių. Tolimesnėje giminės šakoje būta net ir trynukų. Arnauskai įsitikinę, kad šį geną jie paveldėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.