Planuojame finansus: patarimai, kaip pasiruošti mokslo metams

Vasaros pabaiga daugeliui mokyklinio amžiaus vaikų turinčių tėvų dažnai būna kupina streso ir nesibaigiančio pinigų skaičiavimo. Praslinkus atostogoms ir atėjus mokyklinių prekių pirkimo laikotarpiui, kartais paaiškėja, kad išlaidų yra daugiau negu tikėtasi, o šeimos biudžetas per vasarą neplanuotai aptirpo. Finansų ekspertai pabrėžia, kad nemalonumų galima išvengti, pasinaudojus keletu paprastų patarimų planuojant šeimos biudžetą.

Daugeliui mokyklinio amžiaus vaikų turinčių tėvų dažnai būna kupina streso ir nesibaigiančio pinigų skaičiavimo.<br>123rf nuotr.
Daugeliui mokyklinio amžiaus vaikų turinčių tėvų dažnai būna kupina streso ir nesibaigiančio pinigų skaičiavimo.<br>123rf nuotr.
Mindaugas Valančius, Generalinis direktorius<br>Rasos Linkaitės nuotr.
Mindaugas Valančius, Generalinis direktorius<br>Rasos Linkaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:18 PM

Anot vartojimo kreditus ir pirkimo išsimokėtinai paslaugas teikiančios bendrovės UAB „SB lizingas“ vadovo Mindaugo Valančiaus, tinkamai pasiruošus mokyklinių prekių pirkimo laikotarpiui, vasaros pabaiga ir rugsėjo pradžia finansiškai gali būti ne tokia skausminga.

„SB lizingas“ dalinasi trimis patarimais, kuriais kviečia pasinaudoti visas šeimas, prieš Rugsėjo 1-ąją norinčias išvengti su finansais susijusio streso.

Ieškokite geriausių pasiūlymų. Greičiausiai nė vienas mokyklai savo vaiką apipirkti susiruošęs tėtis ar mama netrykšta noru paskutinę dieną stumdytis ilgose eilėse prie mokyklinių prekių ir dažnai pirkti tai, kas lieka. Norint to išvengti, patartina iš anksto paieškoti akcijų, kurios leistų kokybiškas prekes įsigyti už mažesnę kainą. Taip pat verta pasidomėti internetinių parduotuvių pasiūlymais – tai leidžia sutaupyti ne tik pinigų ir laiko, bet taip pat suteikia galimybę rinktis iš platesnio prekių asortimento.

Sutaupyti norintys tėvai dažnai perka kuo pigesnes prekes – taip elgtis nevertėtų. Tikėtina, kad įsigijus pigius batus ar kuprinę šie daug greičiau suplyš, sąsiuviniai teps rankas, o flomasteriai nustos spalvinti po kelių savaičių.

Ne mažiau svarbus ir bendradarbiavimas su kitų moksleivių tėvais. Su jais galima ne tik aptarti geriausias apsipirkimo vietas, bet ir keistis mokykliniais reikmenimis. Vaikams augant, jų poreikiai keičiasi, kai kurie dar tinkami naudoti daiktai tampa nebereikalingi. Skirtingo amžiaus vaikų tėvai gali dalintis ir mainytis vadovėliais, sportine apranga, kitomis priemonėmis ar daiktais. Be to, pavyzdžiui, pratybų sąsiuvinius kartu galima pirkti centralizuotai, už didmeninę kainą.

Ugdykite vaiko finansinį raštingumą. Dar vienas būdas sutaupyti – ugdyti vaiko finansines žinias. Apsipirkti mokslo metų pradžiai verta keliauti drauge su vaiku, nuosekliai aiškinant kiekvieno daikto pasirinkimo motyvus. Atžalai reikėtų ne tik paaiškinti, kas lemia vienokį ar kitokį pasirinkimą, bet, jei įmanoma, sudaryti galimybę pačiam išsirinkti, pavyzdžiui, piešimo reikmenis, prieš tai nustačius sumos limitą.

Vaikui iš pradžių toks procesas gali kelti nepasitenkinimą, šiek tiek varginti gali ir tėvus, tačiau po kiek laiko atžala supras taupymo ir racionalaus pasirinkimo svarbą. Labai svarbu aklai nepaklusti visiems vaiko norams – reiktų jam paaiškinti, kad yra dalykų, kuriuos turėti jam būtina (kuprinė), ir kuriuos – nebūtina (kuprinė su vaiko mėgstamo superherojaus atvaizdu). Taip pat reiktų pabrėžti, kad jei prieš metus pirktas daiktas dar yra tinkamas naudoti, naują pirkti nėra būtinybės. Atžala privalo įsisąmoninti, kad visko, ko nori, turėti jis negali. Atsakingas pirkimas ne tik ugdys vaiką, bet ir neleis taip greitai ištuštėti tėvų piniginei.

Planuokite šeimos biudžetą. Vis dėlto geriausias būdas siekiantiems apsisaugoti nuo finansinių sunkumų mokslo metų pradžioje yra atidus metinio šeimos biudžeto planavimas. Sausio mėnesį reikėtų susidaryti planuojamų metinių išlaidų lentelę, jas išskaidant į pirmo būtinumo ir mažiau svarbias. Tuomet paaiškės, kada numatomos didesnės išlaidos, ir bus galima tam pasiruošti. Kas mėnesį nuo metų pradžios atsidėti po 15-20 eurų vaiko reikmenims mokyklai daug paprasčiau negu atrasti tokią sumą iš karto.

„Metinis biudžeto planavimas padeda aiškiau suvokti savo šeimos finansinę situaciją ir išlaidas paskirstyti tolygiai, nepatiriant neplanuotų sunkumų. Tačiau išlaidų nespėjusios suplanuoti šeimos taip pat turi išeitį – jos vis dažniau renkasi vartojimo kreditus, kurie padeda padengti visas mokslo metų išlaidas ir paskirsto jas per kelis ar keliolika mėnesių“, – sako „SB lizingo“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.