9 daiktai, kurie turi būti kiekvieno pradinuko kambaryje

Prasidedant mokslo metams tėvai skuba nupirkti viską, ko reikės jų atžaloms mokykloje. Tačiau kuprine, penalu ir sąsiuviniais besirūpinantys tėvai dažnai pamiršta, kad vaikas mokysis ne tik mokykloje, bet ir namuose. Psichologų teigimu, vaiko kambario aplinka taip pat turi įtakos mokymosi rezultatams.

Psichologų teigimu, vaiko kambario aplinka taip pat turi įtakos mokymosi rezultatams.<br>Pixabay nuotr.
Psichologų teigimu, vaiko kambario aplinka taip pat turi įtakos mokymosi rezultatams.<br>Pixabay nuotr.
Psichologė-psichoterapeutė Jurga Dapkevičienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Psichologė-psichoterapeutė Jurga Dapkevičienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Valančius, UAB „SB Lizingas“ generalinis direktorius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Valančius, UAB „SB Lizingas“ generalinis direktorius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:19 PM

 “Vaikui turi patikti erdvė, kurioje jis ruošia namų darbus. Tik taip jis galės atsipalaiduoti ir susikaupti. Be to, reikia prisiminti, kad vaikai yra labai skirtingi ir darbui juos įkvepia skirtingi dalykai. Taip pat skiriasi ir namų darbų užduotys: dalis jų reikalauja griežtos, struktūruotos aplinkos ir kuo mažiau žvilgsnį traukiančių detalių, tuo tarpu kitas atlikti padeda kūrybinė betvarkė kambaryje. Todėl tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaiko kambarys būtų tinkamas skirtingo pobūdžio užduotimis atlikti“, – sako psichologė-psichoterapeutė Jurga Dapkevičienė. Pristatome 9 būtiniausių daiktų, kurie turėtų būti mokslo metams pasiruošusio pradinuko kambaryje.

Rašomasis stalas. Tai vienas svarbiausių baldų moksleivio kambaryje. Todėl jį rinktis reiktų atidžiai ir, jei įmanoma, prieš perkant leisti vaikui išbandyti. Stalas turėtų būti pritaikytas atžalos ūgiui: alkūnės sąnarys padėjus rankas ant stalo turėtų susilenkti 90 laipsnių kampu, dirbant riešai ir alkūnės turėtų būti neutralioje padėtyje.

Geriausia rinktis reguliuojamo aukščio stalą, kad jis būtų tinkamas naudoti ne vienerius metus. Jei atžala turi stacionarų kompiuterį, reiktų apsvarstyti galimybę įsigyti antrą stalą specialiai jam – kompiuterį, sąsiuvinius ir knygas sutalpinti ant to paties stalo bus sunku. Be to, kompiuteris darbo vietoje blaškys vaiką.

Nešiojamojo kompiuterio padėklas. Jeigu vaikas naudojasi nešiojamuoju kompiuteriu, prie jo turėtų sėdėti taisyklingai. Todėl verta įsigyti specialų reguliuojamo aukščio padėklą nešiojamajam kompiuteriui ir nustatyti jį taip, kad akys būtų tame pačiame lygyje kaip ir ekrano viršus. Taip užtikrinsite tinkamą, nugarai nežalingą vaiko sėdėseną.

Stalinė lempa. Įprasto kambario apšvietimo moksleivio kambaryje nepakanka. Todėl stalinė lempa privalo būti ant kiekvieno moksleivio stalo. Ji turėtų stovėti taip, kad kuo geriau apšviestų vaiko darbo vietą. Tokiomis sąlygomis mokydamasis jis mažiau pavargs ir galės lengviau susikaupti. Kėdė. Tai dar vienas būtinas pradinuko kambario atributas, kuris turi tinkamai atlikti savo funkciją. Kėdė turėtų būti su aukštu atlošu, kad vaikas galėtų patogiai atsilošti ir nesikūprintų. Idealiu atveju ši kėdės dalis turėtų prisitaikyti prie vaiko stuburo. Kėdės aukštis turėtų būti reguliuojamas – jį reiktų nustatyti taip, kad vaikui sėdint pėdos remtųsi į grindis, o keliai būtų sulenkti stačiu kampu.

Knygų spinta. Atskira knygų spinta ar lentyna leis vaikui tvarkingai laikyti knygas sąsiuvinius ir vadovėlius. Ji turėtų būti tokio aukščio, kad vaikas reikalingus daiktus iš jos pasiektų pats. Vieną lentyną spintoje vaikui pasiūlykite paskirti vadovėliams, kitą – grožinei literatūrai, o sąsiuvinius patarkite laikyti stalčiuose.

Sėdmaišis. Vaikams paruošus pamokas ar tarp atliekamų namų darbų patartina bent trumpam atsipūsti. Geriausia ilsėtis, pakeitus sėdimą vietą. Tam puikiai tiktų sėdmaišis. Ant jo vaikas gali skaityti knygą, žaisti ar žiūrėti televizorių – veikti tai, kas padeda pailsėti. Psichologė pabrėžia, kad renkantis tokį baldą svarbu atkreipti dėmesį į medžiagą – ji turėtų būti lengvai prižiūrima, kad vaikas nebijotų ištepti ir sugadinti.

Kamštinė lenta. Įprotis užsirašinėti geras idėjas ar priminimus sau – labai naudingas įprotis. Tam puikiai tiktų speciali kamštinė lenta. Ant jos vaikas galėtų prisisegti pamokų tvarkaraštį ir kitus aktualius užrašus. Lenta galės pasinaudoti ir tėvai, savo sūnui ar dukrai palikdami palinkėjimus ar priminimus.

Lavinantis stalo žaidimas. Ugdymo procesas nėra susijęs tik su mokyklinėmis žiniomis – kitos lavinimosi formos taip pat gali įtraukti vaiką ir leisti jam pailsėti nuo namų darbų. Todėl vertėtų įsigyti bent vieną pradinukui tinkamą stalo žaidimą. Jie ne tik lavina pastabumą, didina susikaupimą bei gilina žinias, bet ir suteikia progą šeimai leisti laiką kartu.

Laikrodis. Vaikas turėtų mokytis planuoti savo laiką jau nuo mažų dienų. Todėl laikrodis yra būtinas kiekvieno moksleivio kambario atributas. Jį galima kabinti ant sienos arba pastatyti ant stalo: svarbiausia, kad būtų matomoje vietoje.   Norint tinkamai įrengti vaiko kambarį ir paruošti jį mokslo metams, teks išleisti mažiausiai 180-200 eurų. Tačiau reiktų prisiminti, kad tai yra investicija į vaiko ateitį, o įsigijus kokybiškus daiktus šie tarnaus ilgai ir jų kasmet keisti nereikės.  

Vartojimo kreditus ir pirkimo išsimokėtinai paslaugas teikiančios bendrovės UAB „SB lizingas“ vadovo Mindaugo Valančiaus teigimu, vis dažniau mokslo metams didesnius pirkinius numačiusios šeimos renkasi vartojimo kreditą. Toks sprendimas leidžia paskirstyti didesnę sumą per keletą ar keliolika mėnesių.  

„Vartojimo kreditas tėvams suteikia galimybę dar neprasidėjus mokslo metams aprūpinti vaiką viskuo, ko reikia, norint sukurti mokymuisi ir poilsiui tinkamą aplinką. Taip pat jis apsaugos piniginę nuo pernelyg didelių išlaidų“, – sako „SB lizingo“ vadovas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.