Muzikos mokykla: genijų kalvė ar vaikų kankinimas?

Visi tėvai trokšta, kad jų vaikas būtų pats talentingiausias, protingiausias ir turėtų patį plačiausią akiratį. Todėl labai dažnai tėvai veda vaikus į įvairius popamokinius užsiėmimus, taip pat ir muzikos mokyklas. Tačiau kaip žinoti, ar ne be reikalo apkraunate savo vaiką?

Muzikos mokykla išmoko vaiką dirbti, planuoti savo laiką, patirti malonumą iš, atrodytų, priverstinio darbo, kelti sau tikslus.<br>123rf nuotr.
Muzikos mokykla išmoko vaiką dirbti, planuoti savo laiką, patirti malonumą iš, atrodytų, priverstinio darbo, kelti sau tikslus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 2:22 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 5:01 PM

Suprantama, ne visi vaikai turi absoliučią muzikinę klausą ir balsą. Bet dažniausiai tai neturi įtakos tėvų sprendimui užrašyti vaiką į muzikos mokyklą. Giliai ieškoti priežasčių nereikia. Yra daugybė faktų, patvirtinančių, kad pradinis muzikinis išsilavinimas vaikui tiesiog būtinas.

Argumentai už muzikos mokyklą

1. Vaikas mokosi suvokti grožį, juk garsai – pirmas dalykas, su kuriuo jis susiduria dar iki gimimo. Per muzikos užsiėmimus jis išmoks klausytis ir išgirsti grožį.

2. Muzikos užsiėmimai padeda treniruoti atmintį. Per pamokas ir ruošiant namų užduotis vaikui visą laiką tenka įtempti atmintį, kažką įsiminti, atkurti iš klausos, mokytis natas ir taip toliau.

3. Harmoningai vystosi visi vaiko turimi gabumai. Suprantama, vienų vaikų jie didesni, kitų mažesni, bet, bet kuriuo atveju, jie yra. O tikslingas darbas juos vystant neišvengiamai duos rezultatų.

4. Muzikos mokykla išmoko vaiką dirbti, planuoti savo laiką, patirti malonumą iš, atrodytų, priverstinio darbo, kelti sau tikslus. Darbštumas ir prisitaikymas prie darbo gyvenime labai praverčia.

5. Dėl muzikos mokyklos išsivystys vaiko skonis, jis pakils į aukštesnį kultūrinį lygmenį ir išmoks atskirti gerą nuo prasto ne tik muzikos srityje, bet ir kine, literatūroje, dailėje.

6. Gera klasikinė muzika išugdys vaiko gerumą ir švelnumą. Net ir nėščioms moterims rekomenduojama klausytis klasikinės muzikos, kad atsipalaiduotų ir nusiramintų. Vaikams tokia muzika dvigubai naudingesnė.

7. Muzikos užsiėmimai padeda vystyti klausą. Net jeigu pradžioje mažylis nebuvo linkęs į muziką, tai dėl pamokų polinkis anksčiau ar vėliau atsiras.

8. Manoma, kad vaikui su gerai išvystyta klausa lengviau mokytis užsienio kalbų – esą, dėl tos priežasties kai kurie žmonės sugeba lengvai išmokti 2 ar net 5 kalbas.

9. Muzika teigiamai veikia bendrą intelekto vystymąsi.

10. Mažiems vaikams muzikos užsiėmimai naudingi dar ir tuo, kad vystoma smulkioji motorika. Spaudant klavišus ar užspaudžiant fleitos skylutes būtina labai gerai koordinuoti savo judesius.

11. Vaikai, užsiimantys muzika nuo mažumės, yra komunikabilesni. Jie nebijo pasirodyti viešai, nesibaimina užmegzti pokalbį su bendraamžiu, yra optimistiškesni ir geranoriškesni.

Argumentai prieš muzikos mokyklą

Tačiau yra ir antra medalio pusė. Esama ir priežasčių, kodėl leisti vaiką į muzikos mokyklą – ne pati geriausia idėja.

1. Vaikui gali visiškai nepatikti jo lankomi užsiėmimai, būti visiškai neįdomu. Jis gali svajoti apie futbolininko ar čiuožėjos karjerą. Tokiu atveju pasiekti rezultatų prievarta nepavyks.

2. Dažnai vaikai nesieja savo gyvenimo su muzikanto karjera, todėl daugeliui jų papildomi užsiėmimai taps kliūtimi turėti normalią vaikystę, kuomet norisi bėgioti po kiemą, laipioti medžiais bendrauti su draugais, o ne ištisas dienas sėdėti prie fortepijono.

3. Ne visos muzikos mokyklos yra nemokamos. Jeigu šeimos pajamos nedidelės, mokestis už pamokas ir instrumento įsigijimas gali stipriai smogti šeimos biudžetui.

4. Kai kurie vaikai turi didelių bendravimo problemų, o vieši pasirodymai mokymo procese neišvengiami. Jeigu vaikui stipriai pasireiškia ši problema, jei dideli renginiai, kur jam reikia būti dėmesio centre, sukelia panikos priepuolius, verta pirma pagalvoti apie psichoterapijos kursą. O tik po to svarstyti apie muzikos pamokas.

5. Jeigu pasirinkote ne tą kryptį, galite visiems laikams sunaikinti vaiko meilę muzikai. Pavyzdžiui, jeigu vaikas svajoja groti gitara ar būti roko grupės vokalistu – patys suprantate, jog fortepijono pamokos ir Šopeno muzika vargu ar jį nudžiugins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.