Lietuviams gimę ketvertukai: kiek jų buvo ir kokie likimai?

Tauragiškių šeima, tikriausiai, labai nusipelnė likimui, nes svajojo apie dukrytę, o gavo iškart net keturias. Lina Strangienė rugsėjo 8 dienos rytą Kauno klinikose pagimdė keturias mergaites. Pasaulyje ketvertukų gimstamumas nėra retas reiškinys, tačiau mažoje Lietuvoje – tai prilygsta vos ne stebuklui. Jeigu, remdamiesi statistika, pradėsime skaičiuoti nuo tada, kai 1932 metais šalyje gimė keturi vaikai, pastarasis ketvirtuko gimimas yra tiktai septintas. Pirmaisiais kūdikių gimimo metais visuomenė jiems skiria nemažai dėmesio, tačiau vėliau atsiriboja.

Jeigu, remdamiesi statistika, pradėsime skaičiuoti nuo tada, kai 1932 metais šalyje gimė keturi vaikai, pastarasis ketvirtuko gimimas yra tiktai septintas.<br>123rf nuotr.
Jeigu, remdamiesi statistika, pradėsime skaičiuoti nuo tada, kai 1932 metais šalyje gimė keturi vaikai, pastarasis ketvirtuko gimimas yra tiktai septintas.<br>123rf nuotr.
Keturių mergaičių mama L.Strangienė ir tėtis Jonas Gedeikis džiaugiasi susilaukę tiek atžalų, nors neįsivaizduoja, kaip reikės suktis, kai grįš į namus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Keturių mergaičių mama L.Strangienė ir tėtis Jonas Gedeikis džiaugiasi susilaukę tiek atžalų, nors neįsivaizduoja, kaip reikės suktis, kai grįš į namus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Peršonytė

Sep 10, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:36 PM

Grįš į dviejų kambarių nuomojamą butą

Dabar keturių mergaičių mama L.Strangienė ir tėtis Jonas Gedeikis džiaugiasi susilaukę tiek atžalų, nors neįsivaizduoja, kaip reikės suktis, kai grįš į namus.

„Nežinau, kaip bus, kai jas reikės prižiūrėti“, – neslėpė L.Strangienė.

Tauragėje gyvenanti šeima augina 15 ir 9 metų sūnus. Gausi šeima bent kol kas turės spaustis ankštame dviejų kambarių nuomojamame bute.

Visų daiktų, reikalingų auginti tokiam gausiam naujagimių būriui, šeima dar neturi.

„Labai padėjo organizacija „Ištiesk pagalbos ranką“, – dėkojo mama. Tarp dovanotų daiktų – ir keturios lovytės.

Medikai pastebėjo, kad mažyliams sustiprėjus ir grįžus į namus, šeimos lauks ne tik finansiniai iššūkiai.

„Jiems bus sunku prižiūrėti net keturis naujagimius. Dabar visi džiaugiamės šiuo stebuklu, tačiau tai neturėtų likti vienkartine visuomenės parodyta euforija“, – priminė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė.

Ji paragino Tauragės bendruomenę, valdžią pasidalyti atsakomybe, padėti auginti mažyles, nepalikti tėvų vienų.

Beje, ketveriukės tėvai yra nusprendę per mažylių krikštynas ir susituokti.

Tauragiškių šeimai vis dėlto kol kas svarbiausia, kad visos mažylės sustiprėtų, neišryškėtų sveikatos problemų. Keturios mergaitės gimė po Cezario pjūvio. Jos nešiotos 32 savaites ir 3 dienas. Jos kol kas pačios nevalgo, neturi čiulpimo reflekso, nemoka nuryti maisto, tad maitinamos per zondą. Tačiau visos kvėpuoja pačios.

„Gerai, kad moteris pas mus konsultacijai buvo atsiųsta anksti, 16 nėštumo savaitę su daugiavaisio nėštumo diagnoze. Skliausteliuose buvo parašyta „4?“. Patvirtinome, kad tikrai keturi“, – pasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas.

22 nėštumo savaitę pastebėta, kad viena mažylė auga lėčiau nei sesės. Vėliau skirtumas dar labiau išryškėjo. Pavyzdžiui, kai trys mergaitės svėrė po 800-900 gramų, likusioji tebuvo 500 gramų svorio. Tad nuo 29 savaitės gimdyvė visą parą buvo stebima klinikų medikų.

Naujagimės antradienį gimė kas minutę. Jų svoris svyruoja nuo 1,022 kg iki 1,780 kg. Tikimasi, kad sustiprėjęs ketvertukas kartu su mama namo iškeliaus po mėnesio.

„Ketvertukai gimsta labai retai – jie pasitaiko vos per vieną iš 500 000 gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų. O mūsų ligoninėje tai jau antras ketvertukas per dvejus metus,“ – sakė V. Gintautas.

Šeimą pasveikino prezidentė

2013 metais vasario 22 – osios naktį Kauno klinikose gimė ketvertukas: trys berniukai ir mergaitė.

Vyriausias berniukas svėrė 965 gramus. Praėjus minutei, gimė ir antrasis berniukas, svėręs 1462 gramus. Trečiojo berniuko svoris siekė 1344 gramus. Paskutinė iš ketvertuko gimė 1241 gramą sverianti mergaitė.

Moters nešokiravo žinia, jog ji iškart taps keturių vaikų motina, nors šios šeimos giminės istorijoje nėra pasitaikę trynukų ar ketvertuko.

Moteriai buvo atliktas Cezario pjūvis, kaip dažniausiai būna daugiavaisio nėštumo metu. Kūdikiai gimė 31 nėštumo savaitę.

Šeimą pasveikino ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vaikai gavo Arijaus, Arno, Mato ir Liepos vardus. Po gimdymo ketvertuko tėvai nenorėjo atskleisti savo tapatybės.

Vienerių metų sukakties proga Kaune gimęs ketvertukas su tėvais apsilankė Kauno miesto savivaldybėje. Tris sūnus ir vieną dukrą auginančią jauną kauniečių šeimą pasveikino tuometinis Kauno meras Andrius Kupčinskas su žmona Jurgita.

Iš keturių liko du

Prieškario Lietuvoje ketvertuko gimimas užfiksuotas 1932 metų liepos 6 dieną, kai Marija Jūraitienė Kaune susilaukė 2 berniukų ir 2 mergaičių.

Po to 4 vaikai gimė 1950 metais, deja, visi mirė.

Daug atgarsių yra sulaukęs ketvertuko gimimas, užfiksuotas1969 metais rugsėjo 14 dieną. Šilutės ligoninėje Albina Čeponienė pagimdė 3 berniukus ir 1 mergaitę.

Prieš 46 metus Šilutės rajone, Gaidelių kaime gyvenanti A. Čeponienė susilaukė sūnų – Lorendo, Artūro, Roberto ir dukters Rasos. Tačiau iš ketvirtuko gyvi liko tik du – Robertas ir Rasa. 1991 metais nuo vėžio mirė Artūras, nepraėjus metams ta pati liga pakirto ir Lorendą.

Iš viso A. Čeponienė pagimdė 8 vaikus.

Ketvertuko sulaukusiems Čeponiams Gaidelių kaime buvo pastatytas erdvus namas. Iki tol šeima gyveno dviejų kambarių bute. Ketvertukas buvo neseniai gimęs, kai tuberkulioze susirgo šeimos galva Juozas Čeponis.

A.Čeponienė tik metus turėjo motinystės atostogas – teko grįžti dirbti į kiaulidę.

Iš pradžių valdžia šeimai skyrė daug dėmesio, vėliau požiūris pasikeitė, nes Čeponiai savo dukterį ir tris sūnus pakrikštijo.

Kai ketvertukas sulaukė trejų metų– mirė tėvas.

Dviaukštį namą reikėjo kūrenti, apstatyti, namiškius aprūpinti drabužiais. Neturėdama kitos išeities, moteris atidavė savo mažylius į Girulių kūdikių namus, nuo trejų juos įkurdino Šilutės „Eglutės“, o nuo septynerių – Kulautuvos vaikų sanatorijose.

Norėdami turėti savo pinigų, vaikai sulaukę 10-12 metų pradėjo dirbti. Daugiausia plušėjo kolūkio laukuose.

Keturi Čeponių vaikai baigė devynmetę Šilutės internatinę mokyklą. Po to sūnūs mokėsi žemės ūkio technikume, o Rasa tapo siuvėja.

Gavę šaukimus į sovietų armiją, trys broliai pateko į vieną dalinį Gardine. Rudenį naujokus vežė kasti bulvių prie Lvovo, į Černobilio pažeistą vietą. Štabe liko Robertas, o Artūras ir Lorendas išvyko su daliniu į bulviakasį.

Po trejų metų Artūrui ir Lorendui buvo diagnozuota radiacinė liga. Jiems buvo 22 metai, kai grūmėsi su vėžiu. Pirmasis mirė Artūras, beveik po metų užgeso Lorendas.

Likę gyvi ketvirtuko brolis ir sesuo gyvena Vilniuje.

Dėl vaikų motina tapo valytoja

1998 metų balandžio 30 dieną Vilniaus universitetinėje ligoninėje Moterų klinikoje vilniečių Valerijos ir Albino Latukų šeimai gimė 2 berniukai, 2 mergaitės – Diana, Dominyka, Laurynas, Mindaugas.

V.Latukienei buvo 35 metai, kai po Cezario pjūvio operacijos pasaulį išvydo jos ketvirtukas.

Vilniaus miesto savivaldybė šeimai išimties tvarka skyrė 20 tūkstančių litų vienkartinę pašalpą ir išnuomojo butą Pilaitėje.

Valerija pasakojo, kad nėštumo pradžioje medikai prognozavo, kad bus dvynukai, o 12-ąją nėštumo savaitę pasakė, kad bus keturi.

Iki gimdymo V.Latukienė dirbo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų bufeto vedėja.

Kai gimė vaikai, A.Latukas dirbo bendrovėje „Vilniaus Pergalė“ vairuotoju ir uždirbdavo 600 litų. Kol vaikams suėjo metai V.Latukienė gaudavo po 400 litų. Taip pat jai kaip daugiavaikei mamai kas mėnesį buvo mokama 160 litų pašalpa.

Kol šeima tik rengėsi įkurtuvėms į savivaldybės jiems išnuomotą butą, vagys iš naujojo buto išnešė viską, ką vertingesnio šeimininkai buvo spėję atsivežti. Po nelaimės bute buvo įrengta signalizacija, viena firma dovanojo naują didelį šaldytuvą, kita – leido pigiau įsigyti baldų.

Kai vaikams suėjo treji metai, V.Latukienė nutarė atsisakyti bufetininkės darbo, nes vakarais ir naktimis norėjo būti su savo atžalomis. Moteris įsidarbino vienoje parduotuvėje valytoja. Mėnesinė alga – 400 litų.

Rėmėjų parama Latukų šeimai nutrūko po pirmojo ketvirtuko gimtadienio.

Sunkiai besiverčianti šeima tapo gausių šeimų bendrijos „Šeimyna“ ir agentūros „Visos Lietuvos vaikai“ nariais. Iš šių organizacijų ketvertukas gauna labdaros.

Per gimtadienį – keturi tortai

2001 metų kovo 6 dieną Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Moterų klinikoje 25 metų vilnietė Kristina Gancevska pagimdė 3 berniukus ir 1 mergaitę. Jų vardai – Evelina, Augustas, Danas, Robertas.

Apie tai, kad laukiasi keturių mažylių, Gancevskiai jau žinojo 16-ąją motinos nėštumo savaitę.

Ketvertuko tėvams buvo skirta 5000 litų vienkartinė pašalpa. Prezidentas Valdas Adamkus tėvams padovanojo indų plovimo mašiną, o jo žmona Alma Adamkienė 4 tūkstančius sauskelnių.

Iš ligoninės ketvertukas su tėvais grįžo į 40 kvadratinių metrų butą. Jame buvo pastatytos dvi lovelės, kuriose mažyliai buvo suguldyti po du.

Po kelių mėnesių Gancevskiai išsikraustė į savivaldybės jiems išnuomotą 70 kvadratinių metrų butą Pilaitėje.

Šio ketvertuko tėvai – darbininkai. G.Gancevska – buvusi elektronikos gamyklos „Vilniaus Vingis“ darbuotoja, o jos vyras – šaltkalvis. „Gimus vaikams, gyvenimas visiškai pasikeitė. Dabar, kai prisimenu tą laikotarpį, stebiuosi kaip viską ištvėriau. Tikriausiai padėjo keturiskart nei kitų moterų stipresnis motinystės instinktas“, – yra sakiusi Kristina, kai vaikai jau pradėjo lankyti mokyklą.

Kristina džiaugiasi, kad auginti vaikus jai labai padėjo vyras. Kol vaikai buvo maži, moteris net sugebėjo baigti aukštąjį mokslą.

Motina sakė, kad kiekvienas iš ketvertuko bet kurį daiktą nori turėti tik savo. Todėl per vaikų gimtadienius būna perkami keturi tortai.

Daugiausia valstybės ir visuomenės dėmesio ši šeima sulaukė, kai vaikai tik gimė. Dabar paramos Gancevskiai negauna.

Amerikoje gyvenanti lietuvė dovanų prašė sauskelnių

2011 metais rugsėjo 1-ąją Čikagos priemiestyje Bolingbruke gyvenanti 29 metų lietuvė Eglė Contreras su vyru amerikiečiu vietoje planuoto antro vaiko iškart susilaukė keturių. Pasaulį išvydo mergaitė ir trys berniukai.

Keleriais metais vyresnis lietuvės vyras šeimos pagausėjimo proga darbe gavo dviejų savaičių atostogas.

Spaustuvėje Čikagoje dirbančiam daugiavaikiam tėvui jo viršininkas pasakė: „Dabar galėsi imti tiek viršvalandžių, kiek norėsi, nes tau vienam reikės išlaikyti didelę šeimą.“ Namuose tris broliukus ir sesutę pasitiko pirmoji Eglės duktė – pusantrų metų Emilija.

Eglei pavyko beveik devynis mėnesius išnešioti savo ketvertuką. Paprastai tiek kūdikių besilaukiančių moterų laukia pirmalaikis gimdymas. Laukdamasi lietuvė jau žinojo, kad pasaulį išvys trys berniukai ir viena mergaitė.

Moteris pasakojo, kad gimsiančiam ketvertukui nepirko nė vieno drabužėlio ar kito daikto. Viską sunešė savo mažylius paauginusios draugės.

„Pasakiau, kad paimsiu viską, ką atneš, nepasididžiuosiu. Kai draugai klausinėjo, ką atnešti dovanų, užsisakiau sauskelnių. Mums jų reikės iš tiesų daug. Visi jas ir nešė. Dabar sauskelnių paketų yra iki lubų prikimšta visa sieninė spinta“, – gimus ketvertukui kalbėjo motina.

Moteris džiaugėsi, kad jos sutuoktinis darbovietėje turi visos šeimos sveikatos draudimą.

Mat vien už gimdymą šeima ligoninei būtų turėjusi sumokėti 22 tūkstančius JAV dolerių. O už dvi savaites stacionare trukusią ketvertuko priežiūrą sutuoktiniai gavo 140 tūkstančių JAV dolerių sąskaitą. Tačiau šias išlaidas padengė draudimo kompanija.

Paklausta, ar ketvertuko gimimo proga valstybė numato skirti piniginę išmoką, Eglė atsakė neigiamai: „ Mūsų šeima nėra nepasiturinti, nesame ant skurdo ribos balansuojantys bedarbiai. Man keista, kai Lietuvoje gyvenančios draugės net ir pagimdžiusios vieną vaikelį gauna tam tikrą pinigų sumą“.

Kai vaikai paaugs, šeima planuoja pirkti didesnį namą. Aišku, teks imti paskolą iš banko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.