Ilsėtis prieš gimdymą – ne veiklių Lietuvos moterų būdui

Nėštumas – ne liga, todėl moterys vis dažniau darbuose sukasi iki pat gimdymo. Nors du paskutinius nėštumo mėnesius būsimos motinos galėtų ilsėtis, kai kurios jų eina į darbą iš įpročio, nes gerai jaučiasi. Taip pasirinko ir šiuo metu kūdikio besilaukianti TV3 vadovė Laura Blaževičiūtė (34 m.). Tuo tarpu tris atžalas auginanti etnomuzikologė Loreta Sungailienė (38 m.) iki pat gimdymo dirbo tik laukdamasi pirmagimio. Kiti du nėštumai buvo gerokai sudėtingesni, todėl jai teko pamiršti aktyvią veiklą ir dienas leisti lovoje.

Etnomuzikologė Loreta Sungailienė ir TV3 vadovė Laura Blaževičiūtė griauna įsitikinimus, kad nėščioji privalo ilsėtis.
Etnomuzikologė Loreta Sungailienė ir TV3 vadovė Laura Blaževičiūtė griauna įsitikinimus, kad nėščioji privalo ilsėtis.
TV3 televizijos generalinės direktorės L.Blaževičiūtės dienotvarkė nė kiek nepasikeitė – veikli moteris kasdien skuba į biurą, vyksta į komandiruotes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
TV3 televizijos generalinės direktorės L.Blaževičiūtės dienotvarkė nė kiek nepasikeitė – veikli moteris kasdien skuba į biurą, vyksta į komandiruotes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trijų atžalų susilaukusi etnomuzikologė L.Sungailienė įsitikino, kad ne kiekvieno vaiko atėjimas į šį pasaulį leido jai dirbti iki pat nėštumo pabaigos.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Trijų atžalų susilaukusi etnomuzikologė L.Sungailienė įsitikino, kad ne kiekvieno vaiko atėjimas į šį pasaulį leido jai dirbti iki pat nėštumo pabaigos.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Sep 28, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 2:59 AM

Televizijos TV3 generalinės direktorės L.Blaževičiūtės, kuri antrojo vaiko susilauks spalio viduryje, dienotvarkė nepasikeitė – moteris kasdien skuba į biurą, rengia susitikimus, vyksta į komandiruotes.

Daugiau nei prieš savaitę televizijos vadovė kelias dienas darbo reikalais buvo išvykusi į Stokholmą.

Būsimoji gimdyvė puikiai jaučiasi, todėl neatsisakė skrydžių lėktuvu, o medikai tam neprieštaravo.

„Man gydytoja tik aukštakulnius liepė nusiauti“, – apie vienintelę išimtį, kurios reikėtų paisyti paskutiniais nėštumo mėnesiais, užsiminė L.Blaževičiūtė. Tačiau šio patarimo moteris paklausė tik iš dalies – aukštakalnius ji visada vežiojasi automobilyje, kad turėtų, kai labai norėsis pasipuošti.

Laukdamasi pirmagimio Jokūbo, kuris lapkritį švęs penktąjį gimtadienį, L.Blaževičiūtė taip pat nepristabdė darbų. Iš ryto, kai iš namų jau susiruošė į ligoninę, televizijos vadovė kolegoms nusiuntė žinutę, informuojančią, kad susirinkimo nebus.

Iš vakaro ji dar dirbo, o kitą dieną jau laikė ant rankų sūnų.

Panašiam scenarijui televizijos vadovė ruošiasi ir dabar, kai po širdimi nešioja antrąjį kūdikį.

„Negalvojau apie kitokią darbotvarkę, nes jaučiuosi gerai. Kodėl turėčiau ką nors keisti?

Mano darbas man patinka“, – tvirtino devintą nėštumo mėnesį dirbanti L.Blaževičiūtė.

Nors būsima gimdyvė jau nuo aštunto nėštumo mėnesio galėjo eiti nėštumo ir gimdymo atostogų, ji netroško atostogauti: „Juk tinginiauti būtų sunkiau negu dirbti. Aš nesuprantu logikos, kodėl moteris, kai laukiasi kūdikio, turėtų iškristi iš įprastinio gyvenimo.

Suvokiu ir pateisinu išskirtinę situaciją, jeigu būna komplikuotas nėštumas, kai reikia daug gulėti. Bet kitu atveju pilvas netrukdo gyventi taip, kai gyvenai iki tol. Todėl nekėliau tokio klausimo, kodėl turėčiau nedirbti.“

L.Blaževičiūtė tikisi, kad kolegos nepajuto, jog vadovės darbotvarkė pasikeitė. Būdama nėščia ji siekia, kad bendradarbiai nepajustų, jog ji kuo nors kitokia.

Televizijos vadovės, nešiojančios po širdimi naują gyvybę, darbo ritmas pastaruoju metu keitėsi nežymiai – ji stengiasi dažniau susitikimus rengti biure, o ne pati dėl jų vykti į miestą.

Kaip pasikeitė nėščiosios gyvenimas, bene labiausiai išduoda vienintelis su sportu susijęs apribojimas – L.Blaževičiūtė laisvalaikiu nebežaidžia teniso. Tačiau moteris mėgsta plaukioti baseine.

Nėštumo pradžioje l.Blaževičiūtė dar spėjo paslidinėti kalnuose – šiai pramogai ji ryžosi kovo mėnesį.

Televizijos vadovė neabejoja, kad veiklumas priklauso nuo besilaukiančios moters: „Pasijusti labai sunkiai, nerangiai labai lengva, ypač savaitgaliais. Tuomet užvaldo būsena, kad aplinkiniai turėtų gailėti, nes reikia pagulinėti arba patinginiauti.

Neabejoju, kad kuo ilgiau būsiu judresnė, tuo nėštumo pabaiga bus lengvesnė. Tuomet juk ir svorio augimas yra kontroliuojamas, nes jei esi namie, dažniausiai užkandžiauji.

O jeigu sukiesi įprastu režimu, tai ir valgymas būna reguliarus. Todėl laukdamasi ir pirmojo, ir antrojo vaiko daug papildomo svorio nepriaugau.“

L.Blaževičiūtė įsitikinusi, kad jeigu dieną eitų pogulio, naktį sunkiai užmigtų. Tad visą dieną dirbdama moteris vakare jaučia malonų nuovargį, o per naktį puikiai pailsi.

Nėštumai nevienodi

Folkloro dainininkės, etnomuzikologės ir LRT televizijos laidos „Duokim garo!“ vedėjos L.Sungailienės trijų nėštumų patirtis – skirtinga.

Laukdamasi pirmagimio L.Sungailienė beveik iki pat gimdymo vedė laidas ir renginius.

Tačiau antrasis ir trečiasis nėštumai jai šito neleido daryti – nėščioji, likus dviem mėnesiams iki gimdymo, užsidarydavo namuose. Gydytojai draudė dirbti.

„Sūnūs gimė vasarą, todėl spėjau užbaigti televizijos sezoną.

Dukros susilaukiau spalį, todėl naujojo sezono nepradėjau – turėjau visą vasarą gražaus laiko poilsiui“, – pasakojo dešimtmetį Vilių, penktą gimtadienį netrukus švęsiančią Liepą ir trejų metų Girių auginanti L.Sungailienė.

Lietuvos liaudies kultūros centro folkloro poskyrio vyriausioji specialistė ir televizijos laidos vedėja L.Sungailienė tik pirmojo nėštumo metu jautėsi ramiai, todėl visą laiką dirbo.

Būdama devintą mėnesį nėščia L.Sungailienė per Jonines vedė „Duokim garo!“ finalą Nidoje – ji jautėsi saugi, nes renginio užkulisiuose budėjo greitosios medicinos pagalbos ekipažas.

Tačiau gydytojų pagalbos jai tuo metu neprireikė.

O viena politikė po laidos filmavimo L.Sungailienę pasveikino su būsimu šeimos pagausėjimu: „Ačiū, Loreta, kad rodai pavyzdį, jog nėštumas – ne liga.“

„Pirmasis nėštumas buvo labai lengvas – džiaugiausi gera savijauta, turėjau daug energijos“, – prisimena žinoma moteris, nenustygusi vietoje iki pat gimdymo.

Tad sėkmingai paskutinę televizijos sezono laidą vedusi L.Sungailienė nesiruošė sėdėti sudėjusi rankų – liepos 6-ąją vėl stovėjo scenoje.

Tąkart nėščioji dainavo folkloro festivalio renginiuose. O liepos 13-ąją Loreta pagimdė sūnų Vilių.

„Antrasis ir trečiasis nėštumai buvo komplikuotesni, jutau pagal savo sveikatą, kad turiu labiau saugotis. Nors iš prigimties esu veikli, laukdamasi dukters ir jaunėlio sūnaus negalėjau dirbti iki pat gimdymo.

Abu kartus nuo aštunto nėštumo mėnesio gyvenau namų ir lovos režimu – nieko nedirbau ir niekur nesirodžiau. Tuo metu atšaukiau visus renginius, nes man reikėjo ramybės.

Nepersistengiau dėl darbų, nes abiejų jaunėlių laukiausi būdama vyresnio amžiaus ir dėl to atsargiau žiūrėjau į savo būseną“, – patirtimi dalijosi L.Sungailienė.

Etnomuzikologė tikino turinti gerą nuojautą, todėl laukdamasi atžalų galėjo numatyti, kiek dirbs, o kiek ilsėsis.

Nuojauta jos neapvylė ir dėl to, kas gims – jau nėštumo pradžioje L.Sungailienė pajusdavo, berniukas ar mergaitė ateis į šį pasaulį.

„Viskas pasitvirtino“, – patikino trijų vaikų motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.