Tėvų viešinamos vaikų nuotraukos – lengvas grobis pedofilams

Ar kada susimąstėte, kad jūsų vaikų nuotraukos, kurias visiškai nekaltai keliate į internetą, gali tapti puikiu grobiu pedofilams? Pats laikas apie tai pagalvoti, mat Australijoje užfiksuoti realūs ir patys tikriausi faktai, kurie priverčia aikčioti kiekvieną tėvą!

Rastos nuotraukos iš pažiūros visiškai nekaltos – tai vaikai, bėgiojantys paplūdimyje, žaidžiantys su smėliu.<br>123rf nuotr.
Rastos nuotraukos iš pažiūros visiškai nekaltos – tai vaikai, bėgiojantys paplūdimyje, žaidžiantys su smėliu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Oct 7, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 3:48 PM

Australijoje rasta tūkstančiai vaikų nuotraukų

Australijos vaikų internetinės apsaugos institucija patvirtino, kad aptikus ir ištyrus vieną pedofilijos svetainę bei patikrinus visas joje rastas nuotraukas, daugiau nei pusė jų buvo paimtos tiesiog iš didžiausių socialinių tinklų.

Rastos nuotraukos iš pažiūros visiškai nekaltos – tai vaikai, bėgiojantys paplūdimyje, žaidžiantys su smėliu. Pedofilai rinko ir nuotraukas, kuriose vaikai sportuoja, atlieka tam tikrus gimnastikos pratimus Nuotraukose užfiksuota daugiau nei 25000 skirtingų vaikų. Buvo renkamos fotografijos vaikų, kurie gyvena ne Australijoje.

Komisaras Alastairas MacGibbonas sakė, kad rastuose aplankuose nuotraukos buvo suskirstytos net temomis, pavyzdžiui, „Vaikai paplūdimyje“, „Gimnastai“ arba „Gražūs berniukai upėje“.

Tėvams – privatumo nustatymai 

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos viršininkas Donatas Mažeika teigė, kad Lietuvoje pedofilija įtariami asmenys nuotraukas savinasi ne tik iš socialinių tinklų, bet ir iš viešų šeimų albumų internete. „Jei šeima nusprendė pasidalyti atostogų ar kitų įvykių nuotraukomis tiek socialiniuose tinkluose, tiek internete, būtinai turi sureguliuoti privatumo nustatymus taip, kad matytų tik artimųjų ratas. Taip pat svarbu karts nuo karto privatumo nustatymus patikrinti, ar per ilgą laiką niekas nepasikeitė“, – sakė D.Mažeika.

Pašnekovas tikino, kad per ilgą darbo patirtį policijoje yra ne kartą susidūręs su atvejais, kai pedofilija įtariami asmenys kaupia vaikų nuotraukas savo kompiuteriuose. „Baudžiamosios teisės prasme tokiu atveju praktiškai nieko negalima padaryti – juk jie nieko neišlaužė ir nepavogė, o tiesiog paėmė viešą nuotrauką. Žmonės patys turi galvoti, ką jie viešina ir kuo dalijasi internete. Reikia atminti ir tai, kad patogi vieta dalintis nuotraukomis nebūtinai bus saugi“, – teigė policijos pareigūnas.

Paklaustas, kaip policija reaguoja į pranešimus, jog tam tikras asmuo gali kaupti ir saugoti vaikų nuotraukas iškrypėliškiems tikslams, D.Mažeika teigė, kad tokiu atveju policija greitai reaguoja ir pradeda rinkti informaciją apie žmogų. „Esant reikalui renkame duomenis apie įtarimą sukėlusį žmogų, pradedame kriminalinės žvalgybos tyrimą, kad pavyktų patvirtinti arba paneigti gautą informaciją. Juk gali būti, kad nuotraukų kaupimas virs ir į seksualinės prievartos prieš vaiką aktą“, – aiškino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.