Vilniaus rajono mokiniai susirado išradingą svaiginimosi būdą

Vienoje mokykloje, įsikūrusioje Vilniaus rajone, vyresniųjų klasių moksleiviai nusprendė išmėginti elektronines cigaretes. Ir ne bet kokias, o savadarbes.

Internete plinta įrašai, kuriuose mokoma, kaip pagaminti elektroninę cigaretę namuose.<br>„Youtube“ stop kadras.
Internete plinta įrašai, kuriuose mokoma, kaip pagaminti elektroninę cigaretę namuose.<br>„Youtube“ stop kadras.
Internete plinta įrašai, kuriuose mokoma, kaip pagaminti elektroninę cigaretę namuose.<br>„Youtube“ stop kadras.
Internete plinta įrašai, kuriuose mokoma, kaip pagaminti elektroninę cigaretę namuose.<br>„Youtube“ stop kadras.
Vaikinas, norėdamas pasipuikuoti prieš draugus, išsitraukė cigaretę.<br>123rf.com nuotr.
Vaikinas, norėdamas pasipuikuoti prieš draugus, išsitraukė cigaretę.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gerda Morozovienė

2015-10-22 16:14, atnaujinta 2017-10-08 12:03

Aštuntoje klasėje besimokančio moksleivio močiutė papasakojo kartą užtikusi anūką, rankoje besinešantį keistą daiktą. „Tai buvo lyg cigaretės dydžio nedidelis vamzdelis. Paklausiau kas tai, o jis man pasakė, kad tai jo paties pagaminta elektroninė cigaretė. Anūkas man išsipasakojo, kad su draugais prisižiūrėjo įvairių mokomųjų filmukų internete ir nusprendė patys tokias pagaminti. Jis aiškino, kad reikalingus įrankius pasiėmė iš tėvo, o detalėms, kurias reikėjo pirkti, panaudojo mamos duodamus pinigus, skirtus pietums“, – dėstė močiutė.

Ir iš tiesų, kas tai – nauja mada, plintanti tarp paauglių? O gal pavojingas užsiėmimas, galintis baigtis net mirtimi, kai į plaučius įtraukiama didelė nikotino dozė? Abejones išsklaidė Apsinuodijimų informacijos biuro Ekstremalių sveikatai situacijų centro vedėja Laima Gruzdytė.

Naujas rūkymo būdas

Toksikologė tvirtino, kad daugelio požiūris, jog įprastinėje cigaretėje esantis nikotinas ir dervos yra gerokai žalingesnės už elektroninę, kurioje nėra dervų, yra klaidinantis. „Teoriškai gal tai ir geresnis variantas, bet atsiranda kiti niuansai, susiję su nikotino dozavimu. Rūkantis elektronines cigaretes surūko didesnius nikotino kiekius nei tas, kuris rūko įprastinę cigaretę. Pojūčio, kad parūkyta, paprastai nebūna, todėl ją rūkoma dažniau ir ilgiau“, – teigė pašnekovė.

Paklausta, ar tiesa, jog elektroninės cigaretės tinkamos norint visiškai mesti rūkyti, ji aiškino, kad tai tėra tik mitas: „Elektroninės cigaretės yra naujas rūkymo būdas su žalomis – elektroninėje cigaretėje esantis skystis (tirpalas, kurio sudėtyje yra įvairūs tirpikliai, kvapai ir nikotinas – aut. past.) nėra tinkamai kontroliuojamas, niekas nežino, kokia bus padaryta žala. Atkreipiu dėmesį, kad kuo toliau, tuo griežčiau daugelyje Europos šalių reglamentuojama elektroninių cigarečių rinka“, – sakė ji.

L.Gruzdytė įvardijo pagrindinius apsinuodijimo nikotinu simptomus. „Paprastai nuo per didelio surūkytų cigarečių kiekio pasireiškia vėmimas, pykinimas, galvos skausmas. Apsinuodijus nikotinu gali atsirasti drebulys, seilėtekis, o sunkiais atvejais net traukuliai, koma bei mirtis“, – teigė toksikologė.

Pasiteiravus, ką mano apie savadarbes elektronines cigaretes, toksikologė neslėpė nuostabos. „Jei mes šnekame apie legalioje prekyboje esančių elektroninių cigarečių kartais abejotiną kokybę, tai ką jau kalbėti apie savadarbes. Kol kas specialistai dar negali tiksliai pasakyti, kokia bus ilgalaikė elektroninių cigarečių žala, o rūkyti savadarbes, ypač padarytas naudojant netinkamas medžiagas, gali būti labai pavojinga kiekvieno žmogaus sveikatai, todėl tai vienareikšmiškai turėtų būti draudžiama naudoti. Juk ne veltui ilgainiui įsigaliojo draudimas elektronines cigaretes naudoti tiek lėktuvuose, tiek ligoninėse. Jei jos būtų tokios nekenksmingos, kaip kai kas mano, o iškvepiami tik vandens garai, tai draudimų nebūtų“, – aiškino ji.

Reikia stiprinti savivertę

Šeimos psichologė Giedrė Klimienė sakė, kad pradėjus vaikui paslapčia rūkyti, labai svarbi išlieka tėvų reakcija. „Būtina susėdus kalbėtis, gilinantis į tai, kodėl jis taip elgiasi. Nereikia paauglio kaltinti, bausti, nes tėvai labai greitai taps priešai ir nepavyks pasiekti jokio rezultato. Efektyviau yra tėvams sugebėti valdyti emocijas ir pasikalbėti apie tai, kas vyksta, kodėl vyksta ir dėl kokių priežasčių vaikui reikia rūkyti“, – aiškino psichologė.

Yra šeimų, kuriose tėvai nedraudžia rūkyti ir leidžia vaikams tai daryti prie jų, tačiau psichologė teigė, kad tai nėra tinkamiausias sprendimas. „Viskas priklauso nuo vaiko. Su vienu kalbantis galima pasiekti, kad jis atsisakytų, o jei paauglys yra įjunkęs, vertėtų laiku suskubti kreiptis į specialistus“, – tikino pašnekovė.

G.Klimienė patarė tėvams kuo daugiau su vaikais kalbėtis įvairiomis temomis. „Su vaikais reikia kalbėti apie priklausomybes iš anksto – tada paauglystėje bus lengviau. Labai svarbu yra stiprios paauglio nuostatos, kiek jis linkęs žiūrėti savo sveikatos interesų ir ar yra linkęs pasiduoti kitų įtakai. Bendrai vaiko savivertė yra labai svarbi“, – aiškino šeimos psichologė. 

Ji teigė, kad ne išeitis ir riboti vaiko kišenpinigius kiekvieną dieną. „Tai nėra pakankamas sprendimas atbaidyti nuo rūkymo. Jei tai buvo tik mėginimas, gali būti, kad tai suveiks, tačiau jei tai tapo įpročiu, tuo nieko nepakeisi, nes paaugliai cigaretę gali gauti ir iš draugų. Daug svarbiau yra daug kalbėti ir ne tik moralizuojant, bet žadinant vaiko sąmoningumą“, – patarė G.Klimienė.

Už rūkymą numatytos baudos

Situaciją apie elektronines cigaretes pakomentavo Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Urbanavičienė. Ji prisiminė atvejį, kai mokykloje buvo sučiuptas dešimtos klasės moksleivis su elektronine cigarete.

„Prieš pusantrų metų vaikinas, norėdamas pasipuikuoti prieš draugus, išsitraukė elektroninę cigaretę. Kaip tikras bosas užsikėlė kojas ant mokytojos stalo ir prieš klasės draugus ėmė rūkyti. Visiems buvo labai smagu, įdomu, tačiau netikėtai atėjo mokytoja. Šis atvejis buvo praneštas mokyklos vadovybei, o mes savo ruožtu informavome moksleivius, kad elektroninės cigaretės yra tolygios įprastoms.

Tai sutapo su iš Vyriausybės gautu raštu, kuriame buvo patvirtinimas, jog elektroninės cigaretės nėra pakaitalas ir prilygsta įprastinėms. Po šio paaiškinimo nesame matę, kad vaikai rūkytų elektronines cigaretes ar, juo labiau, kad konstruotų namuose“, – pasakojo direktoriaus pavaduotoja.

Pašnekovė sakė, kad mokyklas gina įstatymas, todėl tiek už rūkymą, tiek už cigarečių turėjimą vaikai yra baudžiami. „Elektroninė cigaretė yra tas pats, kas ir įprasta. Policijos komisariato darbuotojai nuolat vaikšto greta mokyklos ir, kilus įtarimui, turi teisę patikrinti moksleivių kuprines ar imtis griežtesnių veiksmų prieš rūkančiuosius. Džiaugiuosi, kad tokių atvejų nepasitaiko“, – dėstė V.Urbanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.