Rusijoje tėvus įsiutino mokytojos dukros nuotrauka klasės albume

Vienoje iš Maskvos mokyklų kilo skandalas – tėvai iš klasės albumo pareikalavo pašalinti mergaitės, sergančios Downo sindromu, nuotrauką.

Mama pamanė, kad į mokyklą atvykęs fotografas – gera proga pasidaryti profesionalią dukros nuotrauką.
Mama pamanė, kad į mokyklą atvykęs fotografas – gera proga pasidaryti profesionalią dukros nuotrauką.
Mama pamanė, kad į mokyklą atvykęs fotografas – gera proga pasidaryti profesionalią dukros nuotrauką.
Mama pamanė, kad į mokyklą atvykęs fotografas – gera proga pasidaryti profesionalią dukros nuotrauką.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:35 AM

7 metų Mašos nuotrauka buvo įdėta į klasės albumą. Kitų vaikų tėvai nenorėjo jos matyti šalia savo atžalų. Mergaitė nesimoko šioje klasėje – į albumą per klaidą pateko klasės mokytojos Marinos Koltyševos dukros nuotrauka.

Auklei susirgus, niekas negalėjo pasirūpinti mergaite, todėl M. Koltyševa atsivedė savo dukrą į mokyklą pasėdėti klasėje tarp 11-12 metų vaikų.

Kai kurie tėvai, išklausę vaikų skundus, reikalavo atleisti mokytoją tvirtindami, jog Maša yra pavojinga.

Viena mergaitė tėvams skundėsi: „Tai nenormalu, jog ji yra mūsų klasėje.“

Tuo tarpu dauguma kitų vaikų džiaugėsi žaisdami su meilia, tylia ir nei kiek nepavojinga mergaite.

Anastasija Artiomova, vienos iš toje klasėje besimokančių mergaičių mama, piktinosi: „Klasėje Maša pradėjo elgtis chuliganiškai. Ji pradėjo skriausti kitas mergaites. Grįžusi namo Polina pasakė man, jog Maša ją tampė už plaukų ir stipriai pastūmė valgykloje. Nuėjau pas direktorių ir paprašiau jo paaiškinti, kodėl mūsų vaikai mokosi kartu su septynmete, kodėl ji sėdi savo mamos klasėje.“

Vaikai yra žiaurūs

Vieno iš bendraklasių tėvas Vladimiras Čanturija pasakojo: „Ji atėjo į mūsų mokyklą su savo vaiku. Tai mergaitė su specialiais poreikiais. Mano nuomone, jai puikiai sekėsi bendrauti su vaikais. Vaikai yra žiaurūs, jie nėra linkę bendrauti su vaiku, kuris yra kitoks. Manau, tai nėra vaikų problema, tai jų tėvų problema. Tėvai turi ugdyti tolerantišką požiūrį.“

Bendraklasės Asijos Aslan mama Olga Siniaeva taip pat sutiko: „Kai kurie vaikai nenori, jog Maša būtų jų klasėje. Aišku, jie tai sako, bet tai nėra vaikų žodžiai. Jie tiesiog kartoja tai, ką sako jų tėvai.

Kartą Maša mane apkabino ir pabučiavo. Aš jos neatstūmiau ir apkabinau ją pati. Taip mes praleidome keletą minučių. Kitos mamos stovėjo aplink, buvo tylu kaip per laidotuves. Kai Maša mane paleido, aš pažvelgiau į jas ir supratau, jog jos nežinojo, kaip reaguoti į tai, kas įvyko.“

Viskas dėl fotografo klaidos?

Dieną, kai mokykloje fotografas paveikslavo mokinius klasės albumams, M. Koltyševa manė, jog tai gera proga padaryti profesionalią savo dukros nuotrauką.

Ji paprašė fotografo nupaveiksluoti Mašą, ir jis netyčia įdėjo jos nuotrauką į klasės albumą.

Nepaisant kritikos, Mašos mama teigė, jog jos dukrai labai patinka būti su žmonėmis, ji mėgo eiti į mokyklą ir niekam nėra įspyrusi ar ko nors pastūmusi jai matant.

Ji guodėsi: „Žmonės vis sako „neįprastas, ypatingas vaikas“, bet man ji yra labai normali. Ji mėgsta bendrauti su žmonėmis. Kai aplinkui jų nėra, ji pasiima savo didelę lėlę Lilly ir žaidžia su ja.“

Mokytoja su 25 metų patirtimi atskleidė: „Manau, išeisiu iš darbo ir pilnai pradėsiu rūpintis savo dukra. Yra būdų išgyventi, ir aš išgyvensiu.“ Moteris neigė, jog Mašos buvimas klasėje buvo klaida.

„Mokyklos direktorius lankydavo mūsų pamokas, kuriose dalyvaudavo ir Maša. Mano vaikas niekam netrukdė, ji sėdėjo suole su berniuku klasės gale. Manau, mergaitės tiesiog domėjosi Maša. Galbūt ji ką nors pastūmė per pertrauką iš susijaudinimo, ir vaikai nusijuokė. Mašai patinka, kai aplink visi laimingi.“

Mokyklos direktorius Denisas Bacharevas teigė, jog skandalas yra perdėtas. Jo vadovaujama mokykla turi mokymo programą, pagal kurią specialių poreikių turintys vaikai gali mokytis.

„Nebuvo jokio neigiamo požiūrio dėl Marinos dukros. Ji gera mokytoja su puikia kvalifikacija ir ilga patirtimi, nors tėvai anonimiškai prašė atleisti ją“, – pasakojo direktorius.

Supermodelio parama

Supermodelis Natalija Vodianova, kurios sesuo serga autizmu, paskatinta Mašos atvejo sukūrė paramos grupę Mūsų Maša (#OurMasha).

33 metų modelis sakė: „Mergaitė yra sunkioje situacijoje, ji negauna paramos ir svarbiausio dalyko – žmonių supratingumo.“

N.Vodianova vadovauja Nuogos širdies fondui, kuris remia vaikus su negaliomis.

Parengė Domantas Adomaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.